Deel dit artikel
-

Negentig miljoen euro groeigeld voor Mollie

De Amerikaanse investeerder TCV neemt voor negentig miljoen euro een minderheidsbelang in betaalprovider Mollie. Die wil het geld gebruiken om zijn portfolio uit te breiden en nieuwe landen te betreden.

Na Adyen is Nederland weer een unicorn rijker, een bedrijf wiens investeerders het waarderen op een miljard euro of meer. Financiële details over de investering geeft Mollie niet maar oprichter Adriaan Mol geeft deze kwalificatie wel prijs.

Een acute noodzaak voor nieuw werkkapitaal is er niet. Een groot deel van de vorig jaar aangetrokken 25 miljoen euro staat nog op de bank. Het bedrijf kreeg echter de gelegenheid om de Amerikanen aan boord te halen als mede-eigenaar en koos voor hun expertise en de financiële zekerheid die dat meebrengt voor de uitvoering van de plannen.

TCV stapte eerder al in een vroege fase in bij partijen als Airbnb, Netflix, Revolut, Facebook en Spotify. Adriaan Mol (foto, rechts) weet zich met deze partij verzekerd van een aandeelhouder die meedoet voor de langere duur, maar ook kennis heeft over het versneld internationaal opschalen van een SaaS-product. “Ze snappen onze business goed.”

Mollie is opgericht in 2004, financierde tot 2019 zijn eigen groei en is een winstgevend bedrijf. “Daar ben ik trots op.” Het biedt online betaaldiensten aan MKB-partijen, veelal webwinkels. Oprichter, grootaandeelhouder en productbaas Adriaan Mol beroept zich op de snelheid waarmee nieuwe klanten aan de slag kunnen met zijn dienst. “Binnen vijftien minuten zijn ze gereed om betalingen te ontvangen.” Dat bleek een meer dan welkome positionering voor ondernemers die met het uitbreken van de coronacrisis in een keer webwinkelier werden. “De hoeveelheid nieuw aangesloten horecapartijen verraste me.”

In een vraaggesprek met Emerce zegt de ondernemer: “We willen de most loved financial van Europa worden. Het nieuwe geld gebruiken we om in korte tijd in meerdere Europese landen te starten. Vorig jaar lanceerden we in Duitsland en dat gaat heel goed. Met andere landen hebben we geen haast, want werken zorgvuldig, maar de concurrentie noopt wel tot vaart. We spelen nu mee met grote partijen als Adyen, Braintree en Stripe. Je moet echt goed zijn om relevant te zijn.”

Mol wil het bedrijf organisch laten groeien. Intenties tot overnames zijn er niet.

Mollie wil zich onderscheiden van de grote partijen met zijn benaderbaarheid. Het bedrijf heeft zich altijd op het MKB gericht en wil dat blijven doen. “Dan moet je een lokaal kantoor hebben met mensen die de gewoontes, wensen en regels goed kennen en de telefoon oppakken.”

De focus op MKB’ers en het open model richting platformen als Magento, Woocommerce, Shopify en e-commercebureaus zorgde ervoor dat de groei van de PSP parallel liep met die van het ecosysteem waarin het opereert. Het bedient nu tegen de honderdduizend klanten, van wie 85.000 in Europa.

Afgelopen jaar trok Mollie honderd man aan. Over een jaar verwacht de ondernemer dat hij er even zoveel collega’s bij krijgt, wat de teller dan op vierhonderd brengt. “En dat zie ik voorlopig niet stoppen.”

Een aanzienlijk deel van het extern opgehaalde geld gaat naar productontwikkeling. Mol wil het portfolio van het bedrijf uitbreiden buiten de betaaldiensten die hij levert.

“Het MKB in Europa is nog totaal onderbedeeld qua financiële dienstverlening. Daar willen we op inspelen. Banken hebben nooit echt geld verdiend aan het MKB, beetje en dus nooit een noodzaak gehad te investeren in producten voor die groep. Wij doen niet anders. Nu zijn dat payments, maar gaan uitbreiden qua diensten. Denk aan zaken die banken goed horen ten doen, maar dan op een moderne manier. Dat zijn zaken als het verlenen van kapitaal, uitgeven van creditcards en rekeningnummers. Wij zien daar kansen op basis van onze technische fundamenten in combinatie met modellen en machine learning.”

De ontwikkeling van de digitale financiële markt is, net als e-commerce, door het coronavirus in een stroomversnelling gekomen. “We zijn twee à drie jaar sneller gegaan en de groei stopt nog niet.”

Deel dit bericht

2 Reacties

Dave Leusink

Dankzij Mollie lacht het leven ons al enkele jaren toe. Veel love voor deze betrouwbare partner, ik geniet stiekem gewoon een beetje met ze mee. Keep going!

Rosa R.

Wat super! Gefeliciteerd!

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond