Deel dit artikel
-

Nepaccounts aanmaken bij datingapps ‘fluitje van een cent’

Het blijkt kinderlijk eenvoudig om nepaccounts aan te maken bij vier grote datingsites: Tinder, Lexa, Bumble en Happn. Dat onderzocht het consumentenprogramma Radar.

Het aanmaken van een nepaccount was bij alle apps een fluitje van een cent. Een verificatie is namelijk niet verplicht.

Bij Tinder en Lexa werden de accounts binnen 24 uur worden geblokkeerd. Op Bumble kan het account wekenlang actief zijn.

Bij alle datingapps lukt het om voor de blokkade telefoonnummers uit te wisselen en links naar malafide websites door te sturen. Op Happn lukt het ook om rekeningnummers uit te wisselen.

Een nieuwe en snel opkomende variant van datingfraude is ‘pig butchering’. Daarbij doen oplichters alsof je de liefde van hun leven bent, ze bouwen vertrouwen op en halen je vervolgens over om grote sommen geld over te investeren in crypto. Via malafide platforms.

Advocaat Marius Hupkes staat meerdere slachtoffers van deze ‘pig butchering scams’ bij. Hij ziet dat dit soort cybercriminelen bijna nooit gepakt worden. ‘Als iemand ten prooi is gevallen aan zo’n scam, is het erg lastig om de dader te pakken en het geld terug te krijgen.’

Hupkes zou graag zien dat er aan de voorkant meer gebeurt op het gebied van preventie. Nepprofielen zijn volgens hem een groot probleem. Het verifiëren van accounts moet massaal worden toegepast, anders faciliteer je het risico op fraude. ‘Datingapps moeten hun stinkende best doen om nepprofielen te bestrijden. Doen ze dit niet, dan is dat laks en laakbaar.’

Datingsites kampen met een ware epidemie aan nepaccounts. MatchGroup, waar onder andere Tinder en Lexa onder vallen, verwijdert naar eigen zeggen 44 nepaccounts per minuut.

Datingapp Bumble laat desgevraagd aan Radar weten dat zij in 2032 8,2 miljoen accounts geblokkeerd hebben. Op 50 miljoen gebruikers is 1 op de 6 accounts dus nep.

Deel dit bericht

1 Reacties

Frank

Nieuw? Pig butchering? Hoe kóm je erbij?! Dat is al jaren aan de gang.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond