Deel dit artikel
-

Nepwebsites offline gehaald in onderzoek cybercrime

De politie heeft twee verdachten aangehouden in een onderzoek naar cybercriminaliteit. In Groningen is een 24-jarige man gearresteerd, die wordt verdacht van het bouwen en faciliteren van nepwebsites.

De man uit Groningen wordt er van verdacht dat hij nepwebsites bouwt waarmee gefraudeerd wordt. Via de nepwebsite werden allerlei goederen te koop aangeboden, zoals voedings- (melkpoeder, energiedrank en sterke drank) en verzorgingsproducten (shampoo, deodorant en tandpasta). Na de aanhouding zijn tien nepwebsites offline gehaald.

De sites zijn voornamelijk Engelstalig en lokken nietsvermoedende klanten uit het buitenland. Klanten die goederen bestellen en deze vervolgens betalen, krijgen volgens de politie nooit iets geleverd. De gegevens op de nepwebsite zijn gekopieerd van het echte bedrijf. Alleen is de naam iets anders.

De verdachte uit Leeuwarden hield zich vermoedelijk bezig met het witwassen van geld dat met BEC-fraude dan wel via nepwebsites is binnengehaald. Bij BEC-fraude (Business Email Compromise) wordt een medewerker die betalingen mag verrichten, misleid om een valse factuur te betalen of ongeoorloofd van de bedrijfsrekening over te schrijven. Mogelijk zijn hier andere verdachten bij betrokken.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond