Deel dit artikel
-

Nest Thermostat en Protect geïntroduceerd in Nederland en België

Na Engeland, Frankrijk en Italië is Nederland nu het vierde land dat door Nest Labs wordt voorzien van een zelflerende thermostaat en een brandmelder. De uitrol wordt groots en via verschillende kanalen uitgevoerd.

Vanaf vandaag zijn de Nestproducten in meer dan negentig (online-)winkels te verkrijgen, waaronder Dixons, Coolblue, iCentre, Media Markt, Essent en de website van Nest. Adviesprijs van de Nest Learning Thermostat is 219 euro en 109 euro voor het Nest Protect: Smoke + Carbon Monoxide Alarm. Essent biedt bij een driejarig contract de thermostaat voor 49 euro aan en bij een vijfjarig groenestroom-abonnement is deze zelfs gratis.

De perspresentatie gisteren door general manager Lionel Paillet leek haast letterlijk door Apple ingefluisterd. Met de juiste pauzes en PowerPoint presentaties werd duidelijk gemaakt dat Nederland klaar was voor de introductie van twee producten die ons huishouden bijna letterlijk op zijn kop moeten gaan zetten. De tijd is voorbij dat we een huis vol hebben met melders en sensoren die we niet meer opmerken. “Slaap gerust, Nest houdt de wacht” is dan ook in één van de commercials te lezen.

Allereerst maakt Nest nogmaals duidelijk dat het bedrijf geen verborgen agenda heeft voor het vergaren van alle sensordata. Nest vergaart de gegevens anoniem en ze worden veilig opgeslagen (nu nog in de VS en straks in Ierland) en als de gebruiker zou willen, kan een heel Nest-systeem ook autonoom werken zonder contact met de servers van Nest.

Meteen werd duidelijk waarom de introductie van de Nest Thermostat in Nederland op zich heeft laten wachten. Het apparaat functioneert op een totaal andere manier dan de versie uit de VS. In de VS wordt voornamelijk gebruik gemaakt van airco componenten die ruimtes kunnen koelen en verwarmen en kent men nauwelijks het boilersysteem met radiatoren.

Om de Nest Thermostat in combinatie met onze verwarmingssystemen te laten werken, is er een aparte meegeleverde unit nodig die bij de boiler wordt geplaatst, de Heat Link. Deze ontvangt draadloos de signalen van de Nest Thermostat en vertaalt ze weer door naar de boiler. Dit verklaart ook meteen waarom de Nederlandse early adaptors de geïmporteerde Thermostats uit de VS hier moeilijk aan de praat kregen. Dit heeft overigens wel het effect gehad dat Nederland voor Nest prioriteit kreeg bij de Europese introductie.

Ook al is de thermostaat compatibel met de meeste verwarmingssystemen als boilers, combi-boilers, vloerverwarming en warmtepompen, de installatie vereist toch enige lichte technische kennis. Nest is in Nederland met nationaal installatiebedrijf Feenstra een samenwerking aangegaan en heeft installateurs opgeleid. Bij Essent zijn de kosten voor installatie op 79 euro geplaatst.

Alle nestproducten zijn met elkaar verbonden door een eigen netwerk en maakt daarnaast eventueel nog gebruik van WiFi. Hierdoor kunnen alle data worden doorgegeven aan de servers van Nest, maar kan het systeem ook van een afstand gemonitord en bediend worden via een gratis app die beschikbaar is voor Android (via Google Play) en iOS (via Apple App Store) of een speciale webversie.

Hoe meer nestproducten worden gebruikt, des te beter die op elkaar kunnen inspelen. Wanneer bijvoorbeeld het Nest Protect koolmonoxide-alarm afgaat, kan de Nest Thermostat automatisch de boiler afsluiten. De sensoren van Nest Protect kunnen beweging waarnemen en zo aan Nest Thermostat doorgeven dat er iemand op zolder nog aanwezig is en de verwarming nog kan aanblijven.

Om ervoor te zorgen dat steeds meer producten in het ecosysteem van Nest kunnen worden opgenomen, zorgt het Works with Nest protocol ervoor dat apparaten van andere fabrikanten kunnen communiceren met Nestproducten. Zo hebben Whirlpool, Jawbone, Mercedes-Benz, Logitech, Chamberlain, iFTTT, Lifx en Google al prducten en diensten op de markt gebracht die hier gebruik van maken. Komend jaar zullen hier nog meerdere partijen aan worden toegevoegd.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond