Deel dit artikel
-

Netbeheerders krijgen eigen mobiel netwerk

Regionale netbeheerders Stedin en Liander gaan samenwerken op het gebied van dataverkeer. Daartoe wordt een gezamenlijk mobiel communicatienetwerk gebouwd en beheerd. De belangrijkste toepassing is het uitlezen van slimme meters.

Energiebedrijven brengen steeds meer intelligentie in energienetten aan. In deze ‘smart grids’ zitten onder meer sensoren waarmee energiestromen beter gevolgd en op afstand bestuurd kunnen worden.

Stedin en Liander krijgen daarom langjarig de beschikking over een CDMA-netwerk, dat vergelijkbaar is met een UMTS- of een GPRS-netwerk, maar naar verwachting een langere levensduur heeft.

Alliander Telecom verwierf in 2013 een CDMA-vergunning en een zenderpark, die beide in Utility Connect zijn ondergebracht. Met het ondertekenen van een overeenkomst neemt Eneco Groep, het moederbedrijf van Stedin, een belang van ruim 40 procent in de onderneming Utility Connect. Utility Connect krijgt een eigen vestiging in Houten onder leiding van huidig Alliander Telecom-directeur Arjan Olde Damink en Sandra Hartog als controller vanuit Stedin.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond