Deel dit artikel
-

‘Netbooks halen omzet computerindustrie omlaag’

De populariteit van de kleine budgetlaptop zal zijn weerslag hebben op omzet van de computerindustrie. “Ondanks de groei in verkoopaantallen, zal de omzet misschien voor het eerst in de geschiedenis in waarde dalen door de lage marges die op de netbooks zitten”, aldus Stephen Ward, Industry Leader TMT Consulting bij Deloitte.

Ward meent dat computerfabrikanten moeten oppassen voor het kannibaliseren van de eigen markt: "Ze kunnen zich beter richten op premium producten die uitblinken in andere aspecten, zoals vormgeving."

Inmiddels bezit vier procent van de Nederlanders een netbook. Dat blijkt uit de Digidex van Deloitte, over de digitalisering van Nederland in het eerste kwartaal van dit jaar. Het percentage Nederlanders dat een pc bezit, 86 procent in het eerste kwartaal van 2009, is stabiel gebleven. Het aandeel van netbooks blijft stijgen. Verwacht wordt dat het aantal netbookbezitters in 2009 wereldwijs zal uitkomen op 15 procent.

Meer dan 26 procent van de Nederlandse bevolking gebruikt mobiel internet, meer dan in het Verenigd Koninkrijk waar 23 procent van de bevolking mobiele apparaten gebruikt voor toegang tot het internet. Naast de introductie van de iPhone die een impuls gaf aan mobiel internet, is ook de groei in netbooks deels verantwoordelijk voor de toename in het gebruik van mobiel internet.

Deloitte verwacht dat de penetratie van mobiel internet dit jaar nog met dubbele cijfers zal groeien.

Bestaande providers als KPN, T-Mobile, Vodafone en Rabo Mobiel proberen marktruimte te winnen voordat meer nieuwe spelers hun entree op deze markt maken. Dit gebeurt onder meer met het gratis, of tegen gereduceerde prijs weggeven van apparatuur als bijvoorbeeld de netbook.

Het ministerie van Economische Zaken wil meer concurrentie op de mobiele telecommarkt. Met de veiling van WIMAX-frequenties wil hij drie nieuwe toetreders faciliteren met mobiel spectrum om de concurrentiekrachten te vergroten.

Bron foto: pittaya (CC)

Deel dit bericht

2 Reacties

Jornt

Budget netbook met een foto van een VAIO P. Juist ja.

LEADSExplorer

Netbooks deliver most (if not all) needs of the average consumer:To Google, To write, To email, To IM (even with video), To Facebook, To YouTube.Why pay more? 

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond