Deel dit artikel
-

Netflix begint blokkade Europese VPN- en proxygebruikers

Netflix begint Europeanen te blokkeren die met een proxy of VPN de videotheek in een ander land gebruiken dan hun thuisland.

Berichten op fora, discussiegroepen en nieuwssites van afgelopen weekend maken duidelijk dat Netflix de VPN-blokkade naar Europa heeft uitgebreid. Gebruikers in Spanje, Duitsland, Tsjechië en Engeland melden dat ze met een proxy Netflix niet meer in een ander land kunnen gebruiken.

Ook beginnen de eerste meldingen in Nederland zich aan te dienen, al blijken hier sommige proxy’s dicht en anderen vooralsnog niet.

Het zat er al een jaar aan te komen dat Netflix deze maatregel ging invoeren. Het bedrijf komt hiermee eigenaren van intellectueel eigendom tegemoet. Zij zagen dat gebruikers in het ene land met een proxy overschakelden naar Netflix in een ander land om bepaalde films of series toch te kunnen kijken.

Niet alle films en series verschijnen in alle landen op Netflix. In Duitsland, bijvoorbeeld, liggen ‘Orange is the new black’ en ’House of Cards’ niet in de schappen. Tv-netwerken hebben namelijk de uitzendrechten. Dat kan ook een verklaring zijn voor waarom Nederland zo’n betrekkelijk klein aanbod heeft.

De oprichter van de Piratenpartij Rick Falkvinge verwoordt het sentiment van veel abonnees met: “VPN’s buitensluiten dringt piraterij niet terug. Het gaat hier om het buitensluiten van betalende klanten die toegang willen tot een dienst naar hun voorkeur.” Niet zelden betalen de VPN-klanten ook nog eens een abonnement voor de proxydienst op zich.

Op Openmedia tekenden meer dan dertigduizend Netflixklanten een petitie waarmee ze hun verzet tegen de blokkadepraktijken kenbaar maken.

Foto: chrishna (cc)

Deel dit bericht

8 Reacties

Xander

Ook BBC iPlayer is niet meer beschikbaar via een VPN verbinding. Dus Netflix is niet de enige dienst die deze maatregelen neemt. Uiteraard ben ik er ook een voorstander van dat je zo veel mogelijk content wilt kunnen zien als betalende abonnee, echter verbieden de grote studio’s dit. Dus niet Netflix is hier de partij die je moet aanspreken, maar de studio’s, oftewel de content eigenaren. Gelukkig is Brussel al bezig de wetgeving hiervoor aan te passen.

Kongorila

Gaat het slecht met het aanbod dan trekken Torrents en Usenet weer aan.

Trekt Netflix het aanbod gelijk dan verliezen eerder genoemden vanzelfsprekend terrein.

Zo lang er maar alternatieven zoals deze zijn: http://vpnservice.nl/blog/welke-vpn-werkt-nog-met-netflix/ zullen ze elke provider moeten blokkeren.

Merari

Op deze manier promoten ze piraterij. Ik zal in elk geval mijn abonnement opzeggen en weer torrents gaan gebruiken. Ik ga niet betalen voor het zielige aanbod van Nederland.

bert

Hoogste tijd dat Brussel de EU markt opengooit. Het is toch van de zotte dat ik op Netflix VS Franse, Duitse, Deense, Italiaanse films enzo kan kijken, maar hier in de EU niet! VPN icm torrents is helaas weer de beste optie. IK WIL MKV REGIOVRIJE DOWNLOADS KOPEN JONGENS!

Kick

het is droevig te moeten constateren dat DRM alleen maar de belangen van de content owner vertegenwoordigt en niet die van de betalende consument.

Het is vooral niet meer iets van deze tijd. We hebben het hier over consumenten die betaald hebben om toegang te krijgen tot bepaalde content en het is te gek voor woorden dat deze vervolgens alleen maar binnen de landsgrenzen mag kijken.

Ik zit momenteel in Frankrijk met mijn gezin en wordt getrakteerd op 100% Franstalige content op Netflix. Daar heb ik geen interesse in.

Kongorila

Xander, via onderstaande website in mijn vorige reactie kan je nog VPN providers vinden die ook met BBC iPlayer werken. Anders: DM de Twitter account voor een werkende VPN.

kees

Ik heb een nederland netflix abonnement en ik ben minstens 3 maanden per jaar in frankrijk. Sinds kort wordtt nederlandse netflix in frankrijk kijken via VPN geblokkeerd. Dat is echt jammer want ik wil als nerderlander mijn nederlandse abonnement kunnen consumeren, ook als ik niet in ons kikkerlandje ben.
Wie benadeel ik hiermee. Ik heb geen zaaltje ingericht met fransen die naar een nederlands ondertitelde, in frankrijk nog niet vrijgegeven film komen kijken. Ik zie het probleem niet…..Antieke regels voor de nieuwe tijd.

Piet

Prima, dan ga ik wel weer terug naar het downloaden enzo. Kom op zeg, het is niet meer van deze tijd dat er zo weinig aanbod is in bepaalde landen. Ik vind het echt absurd. En dan gaan ze nog zeuren ook dat wij zoveel downloaden? Ik WIL wel betalen, maar blijkbaar willen ze mijn geld niet.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond