Deel dit artikel
-

Netflix derde videodienst na Ziggo en KPN

Netflix is een dominante speler op de markt voor online videodiensten in Nederland. Twaalf procent van alles dat consumenten betalen aan tv- en videodiensten gaat al naar Netflix. Op omzetgebied laat deze aanbieder van video-on-demand (VoD) alleen Ziggo en KPN voor.

Deze drie partijen zijn samen goed voor 85 procent van de totale omzet. De overige 15 procent wordt verdeeld onder ruim 25 aanbieders, waaronder Delta, Film1, Eurosport Player, Pathé Thuis, Tele2, Videoland en T-Mobile.

Sinds de komst van Netflix naar Nederland in 2013 nemen bedrijven met een internetachtergrond een steeds grotere hap uit het tv-budget van de consument. Zij bieden een zogenaamde over-the-top (OTT) dienst aan en zijn daarbij niet afhankelijk van traditionele (lineaire) tv-aanbieders. Inmiddels gaat 16 procent van alles dat een huishouden aan tv- & videodiensten betaalt, naar deze OTT-diensten. Anderhalf jaar geleden lag dit aandeel nog op 11 procent.

Meegerekend zijn ook de gelden die consumenten betalen voor hun premium-pakketten. Deze bedragen zijn goed voor 6 procent van de tv-omzet van Ziggo, KPN en de andere tv- aanbieders. Bij de premium-zenders realiseert FOX Sports de meeste omzet. Door de nieuwe contracten die onder andere met KPN, Delta en T-Mobile zijn afgesloten, is de omzet van Fox Sports de afgelopen anderhalf jaar met ruim 50 procent gestegen. Ook Ziggo Sport Totaal zag zijn omzet stijgen, mede dankzij de toegenomen populariteit van Formule 1.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond