Deel dit artikel
-

Netto bestedingen online video stijgen met 70 procent

De netto bestedingen aan online video in Nederland kwamen voor 2009 uit op 7,3 miljoen euro. Adverteerders zetten vaker online video in voor hun campagne. In 2010 worden netto bestedingen van meer dan 10 miljoen euro verwacht.

Dat blijkt uit onderzoek van IAB Taskforce Online Video. De tien grootste online videopartijen, zowel uitgevers als exploitanten, werden in het onderzoek meegenomen. Hier vallen onder meer MTV, SBS, Ster en WebAds onder. De tien partijen vertegenwoordigen 95 procent van de Nederlandse online videomarkt.

In 2008 werd er nog 4,3 miljoen euro uitgegeven aan online video, dat bedrag steeg met 70 procent naar 7,3 miljoen vorig jaar. Het eerste kwartaal van dit jaar spendeerden adverteerders bijna 3 miljoen euro aan online video-advertenties.

Volgens Bas de Kok, vicevoorzitter van de Taskforce, zullen de bestedingen voor dit jaar nog de 10 miljoen euro overstijgen.

Het onderzoek maakt ook onderscheid in de verschillende videoformaten. Deze informatie wordt echter pas bekend gemaakt als de resultaten over het tweede en derde kwartaal dit jaar binnen zijn.

Deel dit bericht

3 Reacties

Science

Het is inmiddels november 2010. Is het niet wat laat om nu nog groot uit te pakken met een onderzoek waaruit blijkt wat de bestedingen in 2009 waren?

Wit

Ik denk dat de cijfers niet helemaal kloppen. Het is vooral spreken voor eigen parochie. Commerci?le markt voor web tv of internet tv is vele malen groter dan wat MTV, SBS, Ster en WebAds melden (en dan heb ik het alleen over video op commerciele websites en niet over YouTube, Vimeo etc). 95% marktaandeel -> tjsa dat is een kwestie van marktdefinitie. Typisch geval van bureauonderzoekje zonder gedegen marktkennis.

Aschwin

Onderzoek is over 2008-2009 en niet meer actueel. Bij De Telegraaf staat zelfs nog Zoomin, terwijl we dit jaar zelf de verkoop doen van video advertising. Ben vooral erg benieuwd naar 2010 cijfers mbt bestedingen en een top 10 van video exploitanten in NL mbt uniek bereik en views. Hopelijk horen we dat op 7 dec. tijdens het Online Video Summit 2010.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond