Deel dit artikel
-

Newconomy neemt belang in Elsevier Training

Newconomy heeft een belang van 50 procent genomen in Elsevier Training. Dit werd bekend op de vergadering voor aandeelhouders die vandaag werd gehouden. Onderhandelingen voor een volledige overname van Explainer DC zijn in een "afrondende fase". Newconomy verwacht binnen enkele maanden drie bedrijven te kunnen verkopen, waaronder Apollo Invest, en wil zich meer als ICT-dienstverlener profileren, in plaats van participatiemaatschappij.

Dat Newconomy zijn oog had laten vallen op ICT-dienstverlener Explainer DC werd al eerder bekend . Newconomy wilde echter niet bevestigen dat het een belang zou nemen in Explainer DC, het bedrijf wilde eerst de achtergronden voorleggen aan de aandeelhouders. Commissaris Hans Wiegel en president commissaris Marius Jonkhart van Newconomy zijn tevens commissaris bij Explainer DC. Bovendien hebben ze beiden een klein belang in het bedrijf, de een drie procent de ander eenderde procent. De aanwezige aandeelhouders, negen in getal, zagen echter geen probleem voor het nemen van een belang in Explainer, dat dit jaar naar verwachting een omzet gaat behalen van 3,5 miljoen euro.

Ook maakte Newconomy bekend een belang van 50 procent te nemen in Elsevier Training . Newconomy had al eerder te maken met dit van oorsprong Belgische bedrijf voor trainingen en e-learning. In 2000 nam Yooz.com, een bedrijf dat zich richt op e-learning, Elsevier Training over, Yooz.com was in meerderheid eigendom van Newconomy. Rond Yooz.com ontspon zich een soap vergelijkbaar met die rond de schorsing van Maurice de Hond bij Newconomy. De beide bestuurders van Yooz.com werden begin vorig jaar geschorst op verdenking van fraude. Tot een veroordeling kwam het niet. Wel speelde de geschiedenis mee in het conflict tussen Maurice de Hond en Newconomy, omdat president-commissaris Pieter van Hoogstraten, die later het veld ruimde, had aangedrongen op het nemen van een belang in Yooz.com. Halverwege vorig jaar ging Yooz.com failliet en het – wel goed draaiende – Elsevier Training ging zelfstandig verder.

Newconomy investeert 900 duizend euro in Elsevier Training, vertelt directeur Willem Jan van Dijssel na afloop van de vergadering. De gedeeltelijke overname is verder tot stand gekomen op basis van een oude schuld die vanuit Yooz (het moederbedrijf van Elsevier Training) nog openstond bij Newconomy. In Explainer DC wil Newconomy een belang van 100 procent nemen, waarbij het wil betalen in aandelen. Van Dijssel zegt dat Explainer DC na een eventuele overname "ongeveer tien procent" van de aandelen Newconomy in handen zou krijgen.

Het zal niet bij deze twee participaties blijven, zegt Van Dijssel. "Binnen een maand" volgt er meer nieuws over een nieuwe participatie, wederom een deelneming van 100 procent en wederom een bedrijf dat zich richt op 'ICT-dienstverlening'. Van Dijssel wil dat Newconomy meer een bedrijf wordt, in plaats van een participatiemaatschappij. Vandaar dat het streven is om toekomstige bedrijven, die gezocht worden binnen de categorie ICT-dienstverlening, volledig over te nemen of er in elk geval een controlerend belang in krijgen. Newconomy zou daarmee meer een onderneming worden met verschillende "afdelingen" voor specifieke ICT diensten, dan een organisatie die slechts belangen in andere bedrijven beheert.

Om voor dit doel de benodigde middelen te krijgen zal Newconomy ondermeer de belangen in Apollo Invest, Lastminute.com en Smarthaven.com van de hand doen. Het verliesgevende bedrijf Smarthaven.com zal al in het huidige kwartaal verkocht worden en Newconomy zal daar een verlies op incasseren. Voor Apollo Invest (het Franse investeringsfonds) ligt er een aanbieding, aldus Van Dijssel. Het kleine belang in Lastminute.com, dat Newconomy kreeg na de verkoop van Urbanbite.com aan Lastminute.com, gaat naar verwachting in het derde kwartaal in de verkoop. Voor de overige participaties geldt dat een exit gedaan wordt "indien mogelijk".

Deel dit bericht

3 Reacties

Klaas de Vries

Ik ken Explainer als een goed een gedegen bureau. Ik denk dat de heren Heutink en Overgoor een flink risico aangaan met het accepteren van aandelen in plaats van cash. Ik zou maar een stevig boekenonderzoek laten plaatsvinden. Maar goed, ik kan natuurlijk vanaf hier de motivering van de directie van Newconomy niet horen, als ze het dan toch doen zal het wel weloverwogen zijn.

Frans Pinxteren

Iedereen weet intussen wel welke andere club Newconomy verder zal gaan binnenhalen: Lectric.nl . Zij zijn goed op het gebied van e-learning (match met Elsevier training) en geven zelf veel opleidingen nieuwe media. Hun ontwikkeltak is weer mooi aan te sluiten op Explainers' bouwers.

ti-ta-tovenaar

Leuk om te zien hoe meneer van Pinksteren probeerd Lectric te promoten (slijten). De gedeponeerde jaarrekening 2001 bij de KvK geeft aan dat het inderdaad om een buitenkansje gaat en geheel in lijn met de investeringen van Newconomy tot nu toe:- in 2001 had Lectric geen werknemers in dienst- een verlies van 26.538,- euroLijkt me een geweldige buitenkans voor Newconomy. 

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond