Deel dit artikel
-

Nextgen game consoles: Sony PlayStation 5 versus Microsoft Xbox Series X

Twee nieuwe game consoles in dezelfde maand, dat vraagt om een vergelijk. Klaarblijkelijk zien Sony en Microsoft de concurrentie met elkaar en niet met Nintendo. Als je alleen al naar de specificaties en de introductie-games kijkt, zie je een andere doelgroep. Toch proberen beide merken hun markt te verbreden.

Specs
Waar bij de vorige generaties van gameconsoles men nog ‘zieltjes’ kon winnen met snellere processors, weet de huidige gamer dat specs ook niet alles zijn. Het ecosysteem en de games zijn bepalender. De nieuwe generatie consoles doen dan technisch gezien ook niet onder voor elkaar: beiden bieden 8K resoluties met hoge framerates van 120fps, gebruiken een krachtige 8-core AMD Zen 2 CPU en SSD drives tot 1 TB. Het enige verschil zit ‘m in de controllers. Sony heeft haptische feedback en Xbox een vernieuwde vertragingloze bediening.

Winnaar: gelijkspel

Compabiliteit
Sony heeft aangegeven dat de meeste games van de PS4 ook zullen werken op de PS5. Aangezien er van een universeel vertaalprogramma gebruik wordt gemaakt, zullen er ook wat games buiten de boot vallen. In sommige gevallen kunnen PS4-games worden opgewaardeerd naar een PS5-versie. De Playstation VR-bril zal ook worden ondersteund op de PS5. Microsoft gaat echt een stap verder, niet alleen Xbox One games zijn compatibel, maar ook de oudere Xbox360. Sterker nog, ze worden ge-upscaled naar 4K met hogere framerates. En games die ook beschikbaar zijn in een versie voor Series X worden automatisch opgewaardeerd voor je.

Winnaar: Xbox

Games
De exclusives zijn belangrijk voor dit soort consoles en vaak zorgt een game voor de verkoop van het apparaat. Iets wat Nintendo als geen ander onder controle heeft. Sony heeft een paar PS5-exclusives (o.a. Horizon: Forbidden West en Spider-Man: Miles Morales) iets minder exclusief gemaakt, door er ook een versie voor de PS4 van te maken. Fijn voor de PS4-eigenaren, maar minder stimulans om te gaan switchen. Verder is de lijst met dag-1-exclusives indrukwekkend. En Microsofts lijst voor de start is al net zo indrukwekkend, met Halo Infinite als kopstuk. Het zijn echter geen van allen exclusives, de games zijn ook op PC, de kleinere en simpelere Xbox Series S, en Xbox One te spelen.

Winnaar: Playstation

Abonnement
Ook op de PS5 is Sony’s PS Plus service beschikbaar. Voor een tientje per maand kun je online tegen elkaar spelen, krijg je per maand twee gratis (PS4) games, 100GB opslag voor je games en speciaal bij de PS5 krijg je gelijk achttien gratis PS4-games. Naast Xbox Live Gold biedt Microsoft nu ook de Xbox Game Pass voor 12,99 euro per maand. Hierdoor kun je honderd extra games spelen Xbox, PC en streamen via Android apparaten. Je hebt dus eigenlijk geen Xbox meer nodig. In sommige landen kun je de Xbox eventueel wel meehuren.

Winnaar: Xbox

Conclusie
Xbox series X lijkt de duidelijke winnaar, maar zo simpel ligt het niet. Als je al in bezit bent van een goede game-PC, dan lijkt een Xbox overbodig. Vooral door de introductie van Gamepass. Dan geeft een PS5 als extra een paar exclusieve games. Ben je echter een PS4-gamer, dan biedt de PS5 niet eens zoveel meer, maar is de Xbox Series X een waardige opvolger.

Specificaties

Sony PlayStation 5
Resolutie: 8K
Max framerate: 120 fps
CPU: 8-core 3.5 GHz AMD Zen 2
GPU: 10.3 teraflop AMD RDNA 2
RAM: 16GB GDDR6
Optische drive: 4K UHD Blu-ray
Harddisk: 825GB SSD
Prijs: 399 (digital edition) / 499 euro
Site: xbox.com

Microsoft Xbox Series X
Resolutie: 8K
Max framerate: 120 fps
CPU: 8-core 3.8 GHz AMD Zen 2
GPU: 13 teraflop AMD RDNA 2
RAM: 16GB GDDR6
Optische drive: 4K UHD Blu-ray
Harddisk: 1TB SSD
Prijs: 499 euro
Site: playstation.com

* Dit artikel verscheen eerder in het novembernummer van Emerce magazine (#180).

Deel dit bericht

2 Reacties

R. Schaap - Connecting Media

Bij de opsomming onderaan staan de links verwisseld. Detail 🙂

H.B.

Vreemd gelijkspel kwa specs tereijl de xbox bijna 3 teraflops meer heeft en duidelijk krachtiger is.

8k ondersteunen de consoles overigens beide nog niet. 4k is de max resolutie in te stellen.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond