Deel dit artikel
-

Nieuw cybersecurity-centrum op Universiteit Twente: TUCCR

De Universiteit Twente lanceert vandaag samen met het bedrijfsleven een nieuw expertisecentrum voor cybersecurity: Twente University Centre for Cybersecurity Research (TUCCR). In dit publiek-private centrum slaan professionals, ondernemers, onderzoekers en studenten de handen ineen voor cybersecurity-onderzoek.

Willem Jonker en Aiko Pras, beiden hoogleraar cyberveiligheid aan de Universiteit Twente en toonaangevend in hun vakgebied, zijn de initiatiefnemers van TUCCR.

Binnen het vakgebied cybersecurity is het nu belangrijker dan ooit dat er een directere verbinding ontstaat tussen wetenschap en bedrijfsleven, zeggen de oprichters. ‘We kennen allemaal de recente voorbeelden waarbij gemeenten, universiteiten, hogescholen en het NWO zijn gehackt. Dat zijn problemen die je niet vanuit één discipline kunt oplossen en bovendien is veel te weinig ICT-kennis in Nederland om dit soort problemen te voorkomen. De ontwikkelingen gaan razendsnel en wetenschap, bedrijfsleven en overheden komen alleen samen tot de beste inzichten.’

TUCCR gaat zich richten op drie specifieke thema’s: de veiligheid van netwerken, de veiligheid van data en de daarbij horende sociaal en economische aspecten. Daarbij zoekt TUCCR nadrukkelijk de verbinding met andere UT-disciplines als bedrijfskunde, wiskunde, ethiek en psychologie.

De precieze vraagstukken waar TUCCR zich op gaat richten worden in de komende periode samen met partners. Onder meer zal onderzoek worden gedaan naar DNS-data. DNS kun je zien als het telefoonboek van het internet, waarin staat welke internetnummers horen bij welke gebruiker. In dit telefoonboek zoekt men naar patronen om bijvoorbeeld malafide webshops en phishing-sites te vinden.

TUCCR gaat werken met drie soorten lidmaatschappen: goud, zilver en brons. De goud-leden gaan betalen voor promovendi (PhD), zilver-leden voor tweejarige ontwerpers (PDEng) en brons-leden betalen een kleiner bedrag, maar dragen ook bij aan het onderzoek.

De founding partners van TUCCR zijn de Betaalvereniging Nederland, BetterBe, Cisco, NCSC, NDIX, SIDN, SURF, Thales, TNO en de Universiteit Twente.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond