Deel dit artikel
-

Nieuw geld en management voor Newconomy

Participatiemaatschappij Newconomy zegt een oplossing te hebben gevonden voor de financiële problemen. Het bedrijf heeft nieuwe partners aangetrokken, bestaande uit particuliere investeerders verzameld rond Willem Jan van Dijssel. Newconomy krijgt een kapitaalinjectie van vijf miljoen euro. Tevens is nieuw permanent management ingebracht, onder leiding van Van Dijssel.

De bankschuld van Newconomy , ruim vier miljoen euro, wordt omgezet in een nieuwe aandelenemissie. Van de verkregen aandelen wordt ongeveer tien miljoen euro ter beschikking gesteld van Newconomy. Hierdoor komen middelen vrij om toekomstige kosten van de organisatie te voldoen met aandelen Newconomy, zonder dat dit tot verdere verwatering leidt voor de bestaande aandeelhouders.

Ten behoeve van de nieuwe partners is een investeringsmaatschappij opgericht: Pall Mall Capital Netherlands (PMC). Deze partij verwerft per saldo ongeveer 25,5 miljoen aandelen, tegen een gemiddelde koers van 0,096 euro. Op deze aandelen is een lock-up periode van zes maanden overeengekomen.

Daarnaast wordt een converteerbare lening ingebracht voor een bedrag van maximaal vijf miljoen euro. De belangen in bestaande deelnemingen kunnen hiermee bschermd worden. Ook wil Newconomy een begin maken met de inbreng van nieuwe belangen. De conversie van de nieuwe lening zal plaatsvinden op 1 januari 2004. Hiervoor is een conversiekoers overeengekomen van 0,20 euro. Volgens Newconomy moet deze koers het vertrouwen in de revitalisering van Newconomy onderstrepen.

De particiapatieactiviteit van Newconomy zal worden uitgebreid met corporate finance activiteiten voor de realisatie van onder meer financieringsrondes waarin Newconomy al dan niet zelf deelneemt. Daarnaast is het de bedoeling ook (interim) management te kunnen leveren aan kansrijke participaties.

Willem Jan van Dijssel, oud bestuursvoorzitter van beursfonds Krasnapolsky, is voorgedragen als de nieuwe bestuursvoorzitter.
De investeerdersgroep verzameld rond zijn persoon is eind vorig jaar betrokken geweest bij een nieuwe financieringsronde van de Newconomy partner Diginotar. Een lening door deze groep maakte het voor Newconomy toen mogelijk in deze financieringsronde te participeren en daarmee het belang in Diginotar te handhaven op ongeveer 24 procent.

Het oude management, bestaande uit Cees van Steijn en Peter Kuipers, zal na de benoeming van Van Dijssel aftreden. De huidige commissarissen, de heren Andriessen, Jonkhart en Wiegel, zullen aanblijven. Het is de bedoeling dit gezelschap uit te breiden met een vertegenwoordiger van PMC NL.

Deel dit bericht

17 Reacties

Sacha Prins

"Volgens Newconomy moet deze koers het vertrouwen in de revitalisering van Newconomy onderstrepen." Wiens vertrouwen moet hiermee onderstreept worden? Ik ben benieuwder naar het bedrijfsmodel wat Newconomy gaat voeren om geld te verdienen voor directie en niet te vergeten de aandeelhouders. Het oude bedrijfsmodel is vooralsnog (door interne omstandigheden en marktclimaat) niet levensvatbaar gebleken lijkt mij.

Piet

Sorry hoor, maar hier snap ik geen reet van. Hoe maak je in godsnaam aandelen van een schuld, en nog gekker: hoe hou je daar dan ook nog eens 10 miljoen aan over?

Frank Braton

Kan me bijna niet voorstellen dat Sacha deze reactie heeft geplaatst. Zo'n onwetendheid en ook nog een 'third party' e-mailadres. Het vertrouwen van nieuwe mensen wordt benadrukt door een financiele injectie, zo werkt dat nu eenmaal. Het bedrijfsmodel is alleen een zaak van de commissaren en het magement, wat heb je er nou aan om dat te kennen/ weten als je niet direct zaken met ze gaat doen, en dan nog. Piet, als je iets niet begrijpt hoeft het niet altijd zo te zijn dat het niet kan. De schuld wordt weggestreept tegen aandelen en om verwatering van het rendement tegen te gaan wordt er waarschijnlijk een lening verstrekt door de bank. Rondom Newconomy hangt blijkbaar nog steeds een spruitjeslucht en dat terwijl de grote boeman allang weg is. Ik vind dit getuigen van lef en moed, vooruit dus met de geit en laat de 'zeikerds' maar vooral doen waar ze goed in zijn.

Sacha Prins

Frank, ik ben het wel degelijk, het 3rd party e-mail adres is om de robots van SPAM-boeren die webpagina's afstruinen af te leiden. 'Onwetendheid'? Ik ben oprecht benieuwd hoe men van plan is geld te gaan verdienen in de toekomst. Ik vind dat niet zo'n rare vraag gezien de resultaten tot nu toe. De directie en werknemenrs moeten ergens van eten, en op den duur de aandeelhouders ook lijkt mij. Ik wil mijn vraag nog wel wat simpeler stellen: Welke smaak koekjes gaat NEWY bakken, en voor hoeveel gaan ze die verkopen op de markt?

david

Eerdere Newconomy-poging = mislukt. Het is alleen maar mooi dat er nu weer een mogelijkheid is het nogmaals te proberen, hopelijk leren mensen van fouten.

Ward Bekker

Go Sacha! Ik vind het maar een rare reactie van Frank. Ik ben ook benieuwd hoe hun koekjes gaan smaken. Ik weet niet wat inversteerders bewoog om in Newconomy opnieuw geld te steken. Dat bedrijf heeft de laatste jaren veelvuldig negatief in de media gestaan & goede prestaties waren eerder per ongeluk. Als men al een nieuw model bedacht heeft, waarom dan niet onder een andere naam? Misschien hebben ze toch nog een mogelijkheid gevonden om zichzelf te verrijken met zo min mogelijk moeite 😉

Daan de Leeuw

Als de logica van een nieuwe kapitaalsinjectie in Newy je ontgaat, twijfel dan niet aan je gezond verstand. Die logica zou wel eens in zijn geheel kunnen ontbreken. Investeerders zijn rare vogels. Ze spelen graag met hun geld en houden van macht en aanzien. Gezien hun escapades gedurende de dotcomhype, mag je er gerust van uitgaan dat zij ook niet weten waar ze mee bezig zijn. Ik kan me overigens wel voorstellen dat ze zich aangetrokken voelen tot de naamsbekendheid van Newy en dat ze zich graag associëren met Andriessen, Jonkhart en Wiegel. Lekker belangrijk. Nieuwe koekjes verwacht ik niet van dat soort lui.

mark

De mensen die nu aan het roer gaan staan bij newconomy zijn allen mensen van wie een ieder in de nieuwe economie iets van kunnen leren. let op mijn woorden: zij gaan met newconomy spannende dingen doen en er heel veel geld aan verdienen, alleen of dat zich alleen op het gebied van nieuwe economie afspeelt betwijfel ik zeer. misschien dat ze wel hotels beginnen (de ervaring is er in ieder geval en de huidige eigenaren van de heer van dijsel voormalige bedrijf golden tulip, de spaanse groep nh, heeft de markt in west -europa nog niet helemaal door). en als bewijs van vertrouwen heb ik 3000 aandelen gekocht. met de huidige koers kun je niet hard vallen, maar wel veel verdienen (het blijft toch wel een beetje een gok)

Steven Pieneman

Beste Ward, een beursgenoteerd bedrijf voorzien van een nieuwe naam is een uitstekende manier om je geld te verbrassen. Het lijkt mij dat ze op dit moment wel andere zaken aan hun hoofd hebben.

Harm Bavinck

Ondanks de zeer summiere informatie kan mijns inziens uit het persbericht van Newconomy het volgende worden geconcludeerd (door het niet openbaar maken van de details zijn de cijfers een benadering van de werkelijkheid): Huidig aantal uitstaande aandelen is ongeveer 31.000.000. PMC koopt nu 36.000.000 nieuw uit te geven aandelen tegen * 0,080 (= * 2.880.000,00). PMC verkoopt vervolgens 10.000.000 aandelen tegen * 0,040 aan Newconomy (= * 400.000,00). PMC houdt derhalve 26.000.000 aandelen tegen een gemiddelde prijs van * 0,095 (= * 2.480.000,00). Hiernaast koopt PMC in 2004 ook nog eens 6.857.138 nieuw uit te geven aandelen tegen * 0,180 (=* 1.234.285,00). PMC koopt derhalve voor een bedrag van * 3.714.285 44,5 % van de aandelen van Newconomy. Samen met de aandelen die PMC waarschijnlijk reeds op de markt heeft opgekocht en het gedeelte van de 10.000.000 aandelen dat van Newconomy weer terug zal vloeien naar PMC, krijgt PMC zeker een meerderheid van de aandelen Newconomy in handen. De * 5.000.000,00 vermogen die door de converteerbare lening ter beschikking wordt gesteld is gedeeltelijk een sigaar uit eigen doos. PMC gaat van dit geld een eigen beleggingsstrategie mee ontwikkelen waarvan de eventuele opbrengt in ieder geval voor meer dan 60 % in eigen zak terecht zal komen. Als het bovenstaande tegen de beurskoers van vandaag wordt afgezet is de deal goudgerand voor PMC : bij de huidige koers van * 0,31 bedraagt de boekwinst op de 26.000.000 aandelen nu al * 5.590.000. Daarnaast krijgt PMC meer dan de helft van het eigen vermogen van Newconomy (toch altijd nog 18 participaties)in eigendom. De directie van een beursfonds moet toch in staat zijn om voor de huidige aandeelhouders een betere deal te sluiten.

Ward Bekker

Steven Pieneman, ik bedoel natuurlijk een compleet nieuw bedrijf dat niet aan de beurs genoteerd is. Ik heb zo'n idee dat NC momenteel een leeg karkas is waar men door koersverschillen wat geld uit probeert te trekken.

Ward Bekker

Mark, ik zie de eurotekens in je ogen staan. Op basis van vertrouwen in de top ga jij 930 euro beleggen in aandelen van een bedrijf waarvan jij niet eens weet wat de core-business gaat worden?

Frank Braton

Als ik goed geteld heb zitten er nog 8 bedrijven in NewConomy die potentie hebben, als je uitrekent wat al die andere bedrijven (stuk of vijf failliet, een paar verkocht en zeven nagenoeg volledig afgewaardeerd) hebben gekost is de huidige investering dus nog niet zo gek. Blijkbaar zijn er ook nog steeds mensen die aandelen NewConomy kopen ook al is het mondjesmaat. Iedereen die denkt dat er geen goed verhaal achter zit is naief, dat zat er destijds ook achter alleen was het boegbeeld (MdH) iets te bekend en te nadrukkelijk aanwezig. Uit diezelfde periode zijn er zat bedrijven die meer geld over de balk hebben gegooid en ook zat die het wel hebben gered met minder geld, alleen, daar hoor je niets over. Daar werden/ worden ook geen vragen gesteld over de geesteskinderen van de koekenbakker (om maar even in dezelfe beeldspraak te blijven als Sacha.) Voorbeeldje: twee mij bekende webdesigners in Amsterdam moetsen zo nodig een groot kantoorpand hebben, pure kapitaalvernietiging want nu huren ze zelf elders goedkoper en verhuren ze hun eigen pand. In plaats van dat ze nu samen iets hadden laten bouwen destijds. Het vergrootglas heeft te lang op NewConomy gestaan maar door het vertrek van MdH zal er zeker een andere koers worden gevaren en zoals het hoort te gaan: eerst zaaien en dan oogsten. Wij allen zien dan vanzelf wel of er iets moois uit voort komt en als dat zo is willen we er allemaal weer 'bij' horen en achteraf de voorspelling uitspreken dat het een goede set was om geld te pompen in NewConomy. Tenslotte. De insinuerende reactie van Ward ('om zichzelf te verrijken met zo min mogelijk moeite') zegt meer iets over Ward dan over Van Dijssel c.s. die te boek staat als een integere man.

mark

Beste Ward, ik heb geen eurotekens in mijn ogen, maar een rotsvast vertrouwen in een groep mensen. immers zaken doen is people's business en daar moet je op durven investeren. ja, het bedrag is peanuts, maar het is meer een teken dan een werkelijke investering. echter wanneer het goed gaat met newconomy en waarom zou dat niet dan kan dat bedrag gemakkelijk verveelvuldigen. misschien dat op dat moment jij je misschien wel verwijt dat je er niet ingestapt bent tegen het bedrag dat ik nu gedaan heb. ga eens na hoe makkelijk je een bedrag dat ik in newconomy gestopt heb, uitgeeft aan onnozelere zaken. en voor wat betreft de koers die het nieuwe management gaat varen, denk ik dat je dit moet zoeken in een integratie tussen de reizen, hotels en dergelijke en de paar kersjes die er thans in de mand zitten bij newconomy. dat hierdoor huidige investeringen binnen newconomy moeten afvallen is niet meer dan logisch. je hebt niets aan bedrijven aan het infuus te houden, wanneer je niet op afzienbare termijn rendement voorziet. met betrekking tot andere reageerders inzake geld: de mensen die nu geld stoppen in neweconomy doen dat niet uit ideele gronden. zij hebben de afgelopen tijd voldoende de gelegenheid gehad om alles goed uit te rekenen. het zijn ook die rekensommen en de handelsgeest van de initiatiefnemers die hen hebben doen besluiten te investeren. iedereen die daar een probleem meeheeft, moet het maar uitzoeken. dus al het geld dat de nieuwe investeerders nu al verdiend kunnen hebben: top. voor hen die daar een issue van maken: jullie hebben ook de kans gehad.

Daan de Leeuw

Mark, hoop doet zotten in vreugde leven. Maar wie ben ik om jou te wijzen op je naive redenatie. Misschien heb je wel gelijk. Who knows. Ik ga alleen ff nog geen aandeeltjes NewConomy kopen.

Maarten

Het lijkt wel of een aantal heren, welke hun kapitaal reeds hebben binnengehaald, continu op zoek zijn naar aardige speeltjes waar ook een leuk risico aan vast zit. Sommigen gaan dan naar het Casino, waarbij de een een spel met weinig risico's speelt en de ander een spel met hoge risico's. Als je dat als heer van stand nu niet meer zo leuk vind, het risico dat je neemt te laag vind, of het limiet in de casino's te laag vind kun je uiteraard altijd nog terecht bij Newconomy! Bovendien hoor je er weer helemaal bij op de Rotarie club en de Golf club! Lekker spelen met je geld (en vooral ook belangrijk doen), mooie bezig zijn (van de straat af) en ongelimiteerd je geld in de afvalbak gooien met een zeer klein risico om na enige tijd toch meer geld te hebben. Leve de informal investor! Ik ben alleen wel benieuwd hoe snel deze heren 'uitstappen' om vervolgens Newconomy achter hun geld aan te gooien. Inderdaad….in de vuilnisbak, met alle gevolgen voor veel mensen van dien. Laten we hopen dat deze 'heren' nu eens anders zijn en mensen verrassen door visie en verstand van zaken te tonen.

Irene Goes

Jongens, wie keer op keer het wollige verhaal van Newconomy heeft beluisterd, soms uit de mond van De Hond, dan weer via een keurig itempje van het Nieuws of in een krant (journalistiek Nederland durfde pas kritisch te worden toen alles al op straat lag, i.e. toen het te laat was), weet dat het bekende blikken koektrommeltje dat Newconomy zo 'kek' als relatiegeschenk heeft weggegeven rond de beursgang precies staat voor het bedrijf: een lege huls die zichzelf niet uit het niets vult met lekkere koekjes (dank voor de bruikbare beeldspraak, Sacha). Ook niet met nieuwe woorden op het deksel. Jammer dat er zo torenhoog gesprongen moest worden. Want op zich is het helemaal niet slecht om geld te verdienen door andere slimme mensen geld te laten verdienen.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond