Deel dit artikel
-

Nieuw geld voor adressen-updater Plaxo

Bent u al geplaxood? Steeds vaker worden er mailtjes rondgestuurd met de vraag of de ontvanger zijn adresgegevens wil updaten en wil retourneren aan de verzender. Gratis service van het Amerikaanse bedrijf Plaxo dat bedacht is door Sean Parker, die mede aan de wieg van Napster stond. Vorige week ontving Plaxo een nieuwe kapitaalinjectie van 8,5 miljoen dollar. Grote vraag is een jaar na de start nog steeds: hoe wil Plaxo geld gaan verdienen? En belangrijker nog: wat doen ze met de adressen?

Plaxo is een plug-in voor Microsoft Outlook en Outlook Express. Het programmaatje installeert een toolbar in Outlook en helpt bij het adressenbeheer. De gebruiker kan personen uit zijn contactenlijst via Plaxo een mailtje sturen met de vraag om zijn of haar gegevens aan te vullen of te updaten. De ontvanger wordt doorverwezen naar een speciale pagina op de Plaxo-site, waar hij de gegevens kan invullen. Plaxo regelt daarna de update van de adressenlijst van de verzender.

Als de ontvangers zelf ook Plaxo geïnstalleerd hebben, dan is het mogelijk om in de adreslijsten van al deze personen de eigen gegevens automatisch te laten updaten, en vice versa. Stel dat iemand verhuist naar een nieuwe werkgever; dan kan hij in een keer al zijn Plaxo-genoten van zijn nieuwe telefoonnummer op de hoogte brengen. Voorts kan de gebruiker via de Plaxo-site zijn adreslijst inkijken en zijn adreslijst op meerdere computers bijhouden.

Als iemand een paar keer zo'n Plaxo-mailtje heeft ontvangen, bestaat de kans dat hij nieuwsgierig wordt en zelf ook het programma installeert. Plaxo gokt erop het aantal gebruikers uit te breiden via viral marketing.

Het idee van geautomatiseerde adressenupdates via internet is niet nieuw. In het verleden hebben o.a. Scout en LiveCard het geprobeerd. Destijds werd in de pers al aangegeven waar de problemen liggen: het werkt alleen als veel mensen meedoen. Plaxo zou beter dan eerdere initiatieven zijn omdat een ontvanger niet de software geinstalleerd hoeft te hebben, om de verzender toch te kunnen helpen. Maar omdat het rondsturen van update-verzoeken veel weg heeft van spam, krijgt zo'n dienst snel een imago-probleem. Bovendien worden de Plaxo-mailtjes soms tegengehouden door spamfilters .

Het imago-probleem wordt versterkt door de privacy-gevoeligheid van de dienst. Plaxo houdt een kopie van de adressenlijsten bij op de eigen server, wat natuurlijk een grote uitdaging voor hackers vormt. Daarnaast roept de vaagheid van het businessplan vragen op.

Plaxo zegt in de toekomst een businessversie van de software te willen uitbrengen, waarvoor betaald zou moeten worden. Veel meer is er niet bekend over het inkomstenmodel en de aard van de onderneming. Is plaxo een softwarebedrijf of een direct marketing-bedrijf?

Niettemin hebben de voormalige Napster-bonzen Parker en Shawn Fenning (die een plek in de adviesraad heeft) zoveel krediet bij investeerders dat ze al ruim twaalf miljoen dollar aan kapitaal hebben opgehaald bij ondermeer Sequioa Capital , een van de bekendste Amerikaanse durfkapitalisten. De investeerders hebben laten weten dat het businessmodel een van de slimste aspecten van het hele bedrijf is. De laatste kapitaalsinjectie is verstrekt door bestaande investeerders en Globespan Capital Partners.

Het ligt voor de hand dat adressen de kern van het commerciele plan vormen. Plaxo heeft een privacy-beleid , maar activisten en loggers van diverse pluimage maken zich nu al zorgen over de vraag wat er met de adressen gebeurt na een eventueel faillissement.

Deel dit bericht

2 Reacties

Jonathan Marks

I find the Cardscan service works well (It is like Plaxo, but is coupled to the small scanner that reads business cards into Outlook with remarkable accuracy. I use the update facility with success, but I don't store the database on the web…indeed I think in cases of bankruptcy, privacy rules are void cause they are inconvenient. Hope the EMERCE situation improves soon. We all missya! Jonathan Marks

radja

>indeed I think in cases of bankruptcy, privacy rules are void cause they are inconvenient. wat een vreemde uitspraak. inconvenient.. voor wie? dat ene bedrijfje, of de duizenden gedupeerde mensen? privacy is gewoon nodig, en mag niet opzij gezet worden alleen maar voor geldelijk gewin.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond