Deel dit artikel
-

Nieuw initiatief gelijke fundingmogelijkheden voor vrouwelijke starters

25 Nederlandse durfkapitaal investeerders (VC’s) en TechLeap.NL (opvolger StartupDelta) willen onder de noemer #FundRight een diverser startup-ecosysteem creëren. Als eerste stap ondertekenen ze vandaag het diversiteitsstatement. Ook roepen zij andere VC’s op om ook deze verklaring te onderschrijven.

‘Wij, de deelnemende Nederlandse risicokapitaal-investeerders, geloven in gelijke toegang tot financiering en kansen voor alle oprichters, ongeacht hun achtergrond of geslacht’, schrijven de VC’s in een verklaring. Ze erkennen ook dat die gelijkheid er nu niet is. Een veelzeggend feit is dat (in 2017) 1,6 procent van alle VC investeringen in Nederland naar bedrijven ging die waren opgericht en geleid door vrouwen.

De deelnemende VC’s geven zelf het voorbeeld. Binnen drie jaar moeten de portfoliobedrijven een bezetting hebben die voor minstens 35 procent uit vrouwen bestaat.

Er komt ook een jaarverslag met de belangrijkste statistieken over de genderdiversiteit van Nederlandse risicokapitaalinvesteerders en hun portefeuillebedrijven.

Meer VC’s moeten hun verantwoordelijkheid nemen om meer te investeren in door vrouwen geleide ondernemingen en diverse teams, zegt Constantijn van Oranje, Special Envoy TechLeap.NL. ‘De huidige situatie is niet alleen een verspilling van talent, zo’n monocultuur kan ook een bedreiging vormen voor het succes van bedrijven.’

#FundRight kwam mede tot stand na een vorig najaar verschenen onderzoek onder particuliere investeringsfondsen door investeerders Eva de Mol en Janneke Niessen. Daaruit bleek dat Nederlandse fondsen vrijwel al hun geld steken in startups die door mannen worden geleid.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond