Deel dit artikel
-

Nieuw kapitaalkrachtig fonds in de maak

Synergia Capital Partners werkt aan een nieuw Nederlands investeringsfonds met een waarde van tussen de 50 en 100 miljoen euro. Naar verwachting gaat het fonds begin volgend jaar van start en zal er ook volop in ICT geïnvesteerd worden. "Juist nu is het de tijd om in bedrijven te stappen", zegt Brechta Kuijpers, senior investment manager bij Synergia.

Synergia Capital Partners is in 1999 opgericht en heeft geïnvesteerd in dertien bedrijven, waaronder Nedstat (internetstatistieken), Innovity (oa software voor de financiële sector) en G2 Speech (spraakherkenning). Het in Veenendaal gevestigde Synergia zegt meer dan dertig aandeelhouders te hebben.

De laatste investering deed Synergia in het Amsterdamse bedrijf Magna Carta , dat deze week 1,5 miljoen euro kreeg voor sales en productontwikkeling. Magna Carta is actief met transactiesystemen, waarbij gebruik wordt gemaakt van chipcards, GSM en biometrie. Het laatste gebeurt bijvoorbeeld met een irisscan, een proef hiermee – waarbij ook Magna Carta is betrokken – wordt op Schiphol gevoerd.

In een toelichting op de investering in Magna Carta zegt Synergia dat er ook een nieuw fonds opgericht wordt "met een omvang van 50 tot 100 miljoen euro". Brechta Kuijpers, senior investment manager van Synergia, zegt dat onlangs begonnen is met het opzetten van het fonds. "We hebben inmiddels een paar partijen bereid gevonden om eraan mee te doen. Het zijn deels bestaande investeerders en deels nieuwe investeerders." Ook zijn er grote financiële instellingen zoals banken en verzekeraars bij betrokken, namen wil Kuijpers echter niet noemen.

"We richten ons niet op een bepaalde sector", zegt Kuijpers. "Ons huidig portfolio bestaat uit vijftig procent ICT-bedrijven, de verwachting is dat dit ook bij het nieuwe fonds het geval zal zijn, hoewel het niet een uitgesproken ICT-fonds wordt." De doelstelling en voorwaarden zullen ook in lijn liggen met de huidige werkwijze, waarbij tussen de 1 en 7,5 miljoen euro aan private equity wordt verstrekt en er met name een focus is op middelgrote bedrijven.

Het oprichten van een investeringsfonds op dit moment lijkt nogal tegendraads. "Het is inderdaad anti-cyclisch, maar juist nu is de beste tijd om in bedrijven te stappen", zegt Kuijpers. "Twee jaar geleden betaalde je een hogere prijs. Je moet uiteraard wel goed kunnen inschatten of het een goede investering is, maar tot op heden hebben we in ons portfolio nog geen zeperds gehad, daarin doen we het dus al beter dan veel andere fondsen." De investeerders lijken Synergia te volgen in die redenering. "Er zijn natuurlijk partijen waarbij de zaak op slot zit, maar er zijn er nog genoeg die durven te investeren en die ook achter een dergelijke anti-cyclische aanpak staan."

In een interview met Emerce vertelde Floyd Kvamme, partner bij Kleiner Perkins Caufield & Byers, gisteren dat de voortgang van innovatie geremd wordt door het huidige venture-capital klimaat. Hij ziet de bestedingen aan venture-capital "weer terugkeren" naar het oude niveau van tien, vijftien jaar geleden ("rond de tien miljard dollar"), maar met als negatief bijverschijnsel dat er momenteel weinig geld beschikbaar is voor technologische innovaties. Pas wanneer de IPO-markt weer aantrekt verwacht Kvamme een opleving binnen de VC-markt.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond