Deel dit artikel
-

Nieuw keurmerk voor online marketingbureaus

Negen online marketing bureaus lanceren gezamenlijk het OnlineMarketing.nl keurmerk, dat het voor bedrijven en ondernemers eenvoudiger moet maken om een juiste partner te vinden voor hun digitale strategie.

Hiermee willen zij de markt beschermen tegen marketeers die slecht werk leveren en die vaak misbruik maken van de onwetendheid bij veel bedrijven en ondernemers op het gebied van online marketing. Anders gezegd: de cowboys.

‘Iedereen met een internetverbinding kan zichzelf online marketeer noemen,’ stelt Ruben de Vries, eigenaar van Maatwerk Online. ‘Je ziet ook steeds meer cursussen verschijnen die beloven jou wel even te leren hoe je eenvoudig een bureau op kunt zetten met duizenden euro’s omzet per maand. Het draait daar niet om een zo goed mogelijk resultaat neerzetten voor je klant, maar om zoveel mogelijk misbruik maken van de digitale onwetendheid van veel bedrijven en ondernemers.’

Het OnlineMarketing.nl keurmerk is een initiatief van Leadrs (Breda), iClicks (Lelystad), Endeavour (Haarlem), Maatwerk Online (Rotterdam), Increase (Amersfoort), Olifant Media (Leiden), Semwerkt (Hoorn), NeoSEM (Barneveld) en DoubleSmart (Gouda).

Al deze bureaus haalden eerder dit jaar – net als in voorbije edities – de Emerce100, een marktonderzoek naar de beste e-business bedrijven.

In 2018 werden zij uitgenodigd voor het Google Elevator Programma voor veelbelovende digitale bureaus, waarna er altijd contact is onderhouden.

Deel dit bericht

27 Reacties

piet

Wij van WC eend…..

Alexander

Wow, valt inderdaad onder leveltje ‘wij van WC eend adviseren WC eend’ en ‘wij kennen de geheimen van Google’…

Raymond

Haha. Het lijkt wel marketing 🙂

Jorick

Wat een comboy actie, eerste twee reacties slaan de spijker op zijn kop. Op enkele uitzonderingen na werkt het Google Partnerprogramma al zoals een keurmerk. Zouden deze partijen de Premier status verloren zijn? Kort onderzoek zegt ja.

Johan

Wat een grap! Een slager die zijn eigen vlees keurt.

Sjoerd

Ja er is enorm veel bagger in de markt. Iedereen die een cursus volgt noemt zichzelf al Social of SEA expert. Maar ook mensen met meerdere jaren ervaring snappen er soms helemaal niets van.

Maar een keurmerk? Erg benieuwd wat dan de voorwaarden zijn om het keurmerk te verdienen. Een keurmerk gaat namelijk echt niet helpen. Klanten informeren dat zeker, maar of zij het willen horen of begrijpen is een andere vraag.

Sjoerd

O wacht: je moet minimaal 10 mensen in dienst hebben (?) en minimaal 1.000.000 omzet per jaar doen (?) om in aanmerking te komen. De andere bureau’s gaan dan beoordelen of je genoeg verstand van zaken hebt aan de hand van een case (?)

Inderdaad ‘wij van wc eend’. Aardig initiatief maar het zou vanuit het IAB moeten worden opgezet in plaats van de bedrijven zelf.

Silvia

Hilarisch!!!! Hoe probeer je als cowboy toch serieus genomen te worden. Dat dit artikel een plek krijgt op Emerce…..

Online Marketing Expert

Ik vind het een goed initiatief! Ga zo door!

Herman - Grasleveren.nl

Ik ben op zich wel benieuwd, je krijgt veel (ook ongevraagde) rapportages van bedrijven toegestuurd wat er allemaal te verbeteren is. Als op deze manier je eerlijk / eenvoudig wat kwaliteit kan controleren: fijn.

Nils van der Knaap - Sky Internet Marketing

Leuk initiatief. Laten we van het goede uit gaan dat er echt kwaliteit achter het keurmerk zit. Als het slechts om een promotiestunt gaat dan blijft het niet lang overeind vrees is.

Ennovative Marketing

Denk dat ik een keurmerk voor keurmerken ga beginnen. Het 1 na het andere keurmerk wordt opgericht door cowboys.

Cor

Hoe borg je onafhankelijkheid bij het onderzoek als de bureaus zelf keuren? En minimale eisen stellen aan aantallen fte en omzet zegt toch niets over kwaliteit. Leuk ook om te lezen dat de lijst van bureaus vol is voor dit jaar en dat je je volgend jaar weer kan aanmelden en dat de specifieke eisen dan nog bekend worden. Hoe zijn deze bureaus dan goedgekeurd?

Tim - Stormachtig

Ten eerste vind ik ‘cowboy’ geen goed woord. Bij een cowboy denk ik aan een stoer persoon die de zaken (o.a. het hoeden van vee) goed regelt en in actie komt als het nodig is. Een online marketing bedrijf dat aan de lopende band onwetende ondernemers opbelt, hoge uurtarieven rekent, wurgcontracten afsluit en niet het beloofde werk oplevert: noem dit soort bedrijven geen cowboys, maar oplichters. Want dat zijn het.

Een keurmerk is zeker goed, maar ik ben benieuwd wat er gebeurt als een bureau uit dezelfde stad als een ander lid zich aanmeldt. Verkleint dit de kansen tot toelating? En waarom pas vanaf 2023? De voorwaarden kunnen ook veel scherper: stuur jaarlijks een survey naar alle oud-klanten die dat jaar zijn gestopt. Dan krijgt de organisatie pas echt waardevolle input. Nog een missende voorwaarde: hanteer geen lange termijn contracten, maar alles maandelijks opzegbaar.

Joop

Aha dus deze bedrijven zijn zo vol van zichzelf dat ze een eigen keurmerk in het leven roepen. Cowboys zullen er altijd en overal zijn. Wen eraan. En er zijn genoeg kleine partijen die uitstekend werk leveren zonder te voldoen aan de criteria van dit consortium.

Wietse

Het Elevator Programma is in het leven geroepen door Google voor bureaus die er nog niet helemaal zijn en een stap omhoog willen en mogelijk kunnen maken. Hoe gaan zij dan de bureaus beoordelen die er wel al zijn?

Stefan

De markt beschermen tegen cowboys en zelf linkbuilding artikelen verkopen op je website. Huh? Mocht je graag benoemd willen worden op de website onlinemarketing.nl kun je altijd nog een artikel kopen via een bekende aanbieder: “we schrijven zelf een artikel met maximaal twee uitgaande links naar opdrachtgever (in overleg mogelijk naar expert-domeinen ten behoeve van de SEO). Onderwerp zal samen met de opdrachtgever worden bepaald, altijd met de intentie om een interessante (longtail) zoekopdracht te targeten om op te ranken.” kost je wel 400 euro. Ik weet niet of ik moet huilen of lachen.

Dennis

Dit is wat mij betreft om te huilen!
Termen zoals ‘cowboys’ en uiteindelijk de volgende bedrijven in 1 zin benoemen:

– iClicks ( groot commercieel bedrijf denken totaal niet mee bij marketing activiteiten )
– Maatwerk ( borstklopperij met zelf bedachten awards )
– Doublesmart ( enkel junioren in dienst en geen verstand van zaken )
– SEMwerkt ( zichtbaarheid van niets ) hoe dan nog serieus te nemen?
– Olifantmedia ( nog nooit van gehoord )
– NeoSEM ( zijn voornamelijk aan het profiteren van andermans successen )

Eisen die gesteld worden samenhangend met de genoemde bedrijven. Zal menig marketing manager, budget verantwoordelijke zich toch even achter de oor moeten krabben.

Dit is zoals al eerder gezegd en mooie marketingstunt ‘Wij van WC-eend’.

Ik hoop dat IAB.com ook meeleest en hier mogelijk eens kritisch naar kan kijken.

De gestelde eisen zijn namelijk helemaal bijzonder 🙂

Dave Leusink (Online Marketingbureau One Media)

Heel veel succes gewenst. Tip van mijn kant voor de klant: kijk of een online marketingbureau het óók lukt om de eigen website te laten ranken in Google.

Sheng

Wij zijn een klant van van de genoemde marketingbureau’s. Ingehuurd voor Google Ads, puinhoop van gemaakt. De rest van het budget maar laten besteden aan SEO, weer een drama. Een linkbuilding rapport gekregen met blogposts waarin het linkje is vergeten, nutteloze startpagina links, wazige fotos, etc. Je moet geluk hebben dat je net de juiste uitvoerende persoon binnen een marketingbureau krijgt toegewezen voor het project, soieso niet naar sales experts luisteren.

Dave Leusink

@Sheng, daarom adviseer ik altijd juist voor een kleiner bureau te kiezen waar nog focus is voor een paar gewaarde klanten. Sowieso zijn bureaus die én goed in SEA én SEO zijn op 1 hand te tellen. De beste SEO’s werken namelijk niet meer bij een bureau, zij kunnen veel beter een one-product shop of affiliate site voor zichzelf opzetten (why the f*ck worry?). De meest gepassioneerde agency SEO’s zitten bij de kleinere bureaus waar men nog plezier haalt uit nieuwe technieken en voor de troepen uitlopen.

Menno C.

Dave raakt de spijker op de kop. Goede Seo’s zit niet (meer) bij bureau’s. En de 9 bureau’s achter dit keurmerk zijn gewoonweg salesorganisaties. Ik heb ervaring met Maatwerk Online. En ze zijn niet sterk, het zijn juniors. Het is salesorganisatie met beperkte technische kennis. Bij ‘full service’ moet je sowieso gaan twijfelen!

Overigens is deze Ruben de Vries van Maatwerk ook de drijvende kracht achter onlinemarketing.nl. En daarmee is de cirkel weer rond.

Zie: https://drimble.nl/bedrijf/rotterdam/33155844/onlinemarketingnl-groep-bv.html en op welk adres staat Maatwerk Online ingeschreven? Juist ja.

Daan

Het klopt dat er veel cowboys in de markt zijn (waaronder ook de bureau’s die nu dit “keurmerk” dragen) en het idee is dan ook niet verkeerd dat ondernemers bescherm moeten worden.

Maar kom op man hoe ga je in het online marketing landschap op deze manier een keurwerk waarborgen. Dat is niet te controleren. De Erecode-leden-Keurmerk die momenteel op de site bestaat uit zoveel losse eindjes dat elke zin verschillend kan worden geïnterpreteerd.

Een keurmerk moet decentraal worden geregeld, zonder commerciële belangen en geen initiatief van commerciéle partijen die vervolgens het keurmerk gaan dragen.

Daarnaast valt het volgende op de site op onder het keurmerk: “Leads via het OnlineMarketing.nl platform worden op basis van ‘best fit’ bij maximaal twee leden aangeboden”

Is dit een verdienmodel? Is onlinemarketing.nl een lead machine?

Wellicht dat dit vanuit een goede bedoeling is opgezet hoor, maar ik vind juist dat wanneer commerciële bureaus (en in mijn ogen by far niet de beste bureaus) gaan bepalen wat de maatstafen zijn je dit gewoonweg niet serieus mag nemen.

Peter

Dit is juist pas een cowboy actie. Ik mis de echt grote partijen in dit lijstje. Laten we een partij in het leven roepen die dit soort keurmerk acties juist controleert. Goede marketing actie om de weg gelopen klanten nog ergens te kunnen compenseren.

Daan - IWA-Groep

Vond het artikel qua titel wel pakkends hebben. Maar ook dan bij het verder lezen denk ik ook dat de vele reacties omtrent wc eend of de slager die zijn eigen vlees keurt volledig terecht zijn.
Overigens de ondernemer bepaalt wat de goede en resultaten zijn en wat bij dit soort bureaus vaak het geval is. Je betaald de hoofdprijs! Terwijl ook de zogenoemde cowboys het prima en soms beter doen met minder budget. Daarnaast ontken ik niet dat er ook daadwerkelijk genoeg bureaus zijn die het verpesten voor hun collegas.

Mark

Het wordt echt tijd dat er een keurmerk komt voor keurmerken. Ze schieten als paddestoelen uit de grond. Zal mij niks verbazen dat het merendeel onder de noemer “Slager keurt zijn eigen vlees” valt.

Roderick

Een dik jaar laten zie ik maar 2 extra aangesloten bedrijven op die site, dus ik denk dat de reacties hier niet echt bij hebben gedragen aan het succes 😉

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond