Nieuw magazijn Amazon bij Nederlandse grens

E-commercereus Amazon staat op het punt zijn twaalfde distributiecentrum in Duitsland te openen. Ditmaal vlakbij de Nederlandse grens.

De nieuwe verzendlocatie komt in Mönchengladbach en ligt daarmee een half uur rijden van Roermond en Venlo. Net voor de jaarwisseling werd de bouwvergunning verstrekt voor het gebouw van elf hectare grote. De eerste bouwwerkzaamheden zijn reeds begonnen, weet de Rheinische Post.

Op de nieuwe locatie komt naar schatting duizend man te werken. Het is niet bekend wanneer ze live gaat, maar dat is vermoedelijk nog dit jaar.

Het wordt het vierde distributiecentrum in de deelstaat Noordrijn Westfalen en het twaalfde in heel Duitsland.

In hoeverre dit ‘het Nederlandse’ magazijn van Amazon wordt is niet duidelijk. Wel is bekend dat Amazon de meestverkochte producten zo dicht mogelijk bij de eindklanten probeert te brengen en de minder courante items fysiek wat verder weg. In Polen of Tsjechië bijvoorbeeld.

Tot nu toe lag het logistiek centrum in Rheinberg het dichtst bij Nederland, zeventig kilometer van de Nederlandse grens ter hoogte van Arnhem. De online retailgigant heeft circa twintig logistieke centra in Europa. Duitsland en Engeland zijn hier zijn grootste markten.

Amazon is in Duitsland met afstand de allergrootste e-commercepartij. Het is drie keer groter dan nummer twee OTTO en bijna acht keer groter dan nummer drie Zalando.

Sinds november 2017 bewerkt Amazon.com, vanuit Duitsland, de Nederlandse markt actief. Daartoe lanceerde het hier zijn bezorgdienst Prime. Die biedt behalve garantie voor next day delivery op veel orders ook een pakket digitale diensten. Daaronder gratis videostreaming, Twitch Prime, exclusieve shoppingdeals en het Netflix-achtige Prime Video.

De Twinkle100 over 2016 verklapte dat Amazon in Nederland al een substantiële omzet doet. In de Retail top 100 staat het zelfs op plek 6 met een geschat verkooptotaal van 250 miljoen euro. Meer dan H&M. Meer dan Media Markt.

Foto: Stephen Woods (cc)

3 Reacties

Laat maar komen!

Dat zal vast op hetzelfde terrein zijn waar Zalando’s warehouse tevens staat. DHL heeft daarnaast een sorteercentrum neergezet. Wordt een beetje een Duitse e-Commerce Hub daar in Mönchen-Gladbach en tevens aan de Nederlandse kant van de grens in Venlo.

Amazon heeft een slecht reputatie als werkgever, de zoveelste Amerikaanse personeelsuitknijper in Europa. Ik ga er zeker niets kopen, dit soort bedrijven wil overal hun monopolie positie in nemen. Concurreren alles kapot op Europese grond, en daarna gaan ze alles automatiseren/robotiseren. Gevolg???? Grote werkloosheid onder lager geschoold personeel. Ik ga er zeker en beslist NIETS kopen En nee, ik werk niet bij, Heb gewoon de skurft aan dit soort dominante Amerikaanse fiscale oplichtersbedrijven. Net StarFucks met hun smerige dure commerciele koffie, of Ben&Jerry met hun onkruidbestrijdingsmiddel in ijs. Of Microsoft oprichter Bill Gates die met zijn zgn humanitaire hulp de hele wereld een spuitje eeuwigheid wil geven om de hele populatie te reduceren. Mark Fuckerberg die met zijn Vleesboek de totale privacy uitverkoopt aan de US intelligence. Het is alsof de wereld digitaal wordt overgenomen op alle mogelijke fronten zonder een oorlog te voeren, maar wel Total World Domination, Tip? Ga eens kijken op helaas het Amerikaanse Netflix naar The Acknowledgement…..Wake Up. Overzicht voor Nederland? Waar is Organon gebleven, juist uitverkocht en opgeheven door dat US tuig, of AkzoNobel agressief opgekocht door PPG. Daarom mijn persoonlijke US Boycot. I am gonna build a Big Wall around Europe, no US Companies here please…

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond.

terug