Deel dit artikel
-

Nieuw online platform voor CO2-opslag Rabo en Microsoft naar verwachting in 2022 van start

Rabobank werkt samen met Microsoft aan een online boslandbouwinitiatief gericht op de opslag van CO2 en het verbeteren van kleinschalige landbouw in ontwikkelende landen.

Het online platform moet grote ondernemingen verbinden met kleinschalige boerenbedrijven die CO2 uit de atmosfeer afvangen met behulp van boslandbouw. Het initiatief versterkt daarnaast het bedrijfsmodel van de betrokken boeren door de monocultuur op hun land dankzij de boomaanplant om te zetten naar meer toekomstbestendige landbouw.

Dankzij de combinatie van remote sensing, kunstmatige intelligentie en machine learning biedt het platform een wereldwijd schaalbare en transparante oplossing tegen klimaatverandering ‘die tevens de positie van boeren versterkt’.

In het project vinden boeren en bedrijven elkaar om vraag en aanbod van CO2-opslag te matchen. Doordat boeren in ontwikkelingslanden bomen planten op hun land, kan de koolstofopslag van deze bomen via het platform dat Rabobank samen met Microsoft ontwikkelde verkocht worden aan grote bedrijven. Zij betalen vervolgens een vergoeding aan de boer voor de geleverde opslag. Eenmaal aangekocht is de compensatie niet verhandelbaar.

Voor de deelnemende boeren heeft deze aanpak verschillende voordelen: door bijvoorbeeld mango-, avocado- en acaciabomen te planten naast hun gewassen, ontstaat een veerkrachtiger landbouwsysteem. Het zorgt voor een betere bodemkwaliteit, stabieler watervasthoudend vermogen en minder kans op opbrengstverlies als gevolg van klimaat- en weersomstandigheden.

Naar verwachting gaat het platform in 2022 live.

 

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond