Deel dit artikel
-

Nieuw samenwerkingsverband werkt aan vertrouwen in clouddiensten

Ruim twintig organisaties vanuit de overheid, bedrijfsleven en wetenschap hebben zich verenigd in de Online Trust Coalitie. Daarmee wil het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) samen met het bedrijfsleven laagdrempelige methoden ontwikkelen die de afnemers en aanbieders van clouddiensten duidelijkheid geven over de betrouwbaarheid en veiligheid.

Een groeiend aantal organisaties en bedrijven maakt gebruik van online diensten en clouddiensten. Voor opslagruimte, software, rekenkracht of slimme algoritmen op externe webservers. Deze diensten zijn daardoor een belangrijk fundament voor de digitalisering en maken deel uit van vrijwel alle digitale innovaties zoals kunstmatige intelligentie en het Internet of Things.

Gebruikers van clouddiensten komen er nu heel moeilijk achter of deze betrouwbaar en veilig zijn, of ze de privacy waarborgen en voldoen aan de wet. Dat geldt ook voor andere belanghebbenden, zoals consumenten, burgers, financiers en aandeelhouders.

Deze situatie werpt drempels op voor het gebruik van clouddiensten, wat de digitalisering en innovatie remt. Ook kunnen kleine Europese aanbieders minder goed concurreren met grote, gevestigde partijen.

De Online Trust Coalitie wil een oplossing vinden voor deze drempels. De coalitie is een samenwerking van aanbieders en afnemers van clouddiensten, betrokken overheden en experts op het gebied van cybersecurity, compliance, conformiteit en assurance.

De Online Trust Coalitie roept organisaties op om deel te nemen en met elkaar de digitale economie van Nederland in de internationale context te versterken. Aanmelden kan via: info@onlinetrustcoalitie.nl

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond