Deel dit artikel
-

Nieuw type torrentzoekmachine ‘bijna niet aan te pakken’

Pirate Bay krijgt mogelijk concurrentie van een nieuwe type torrensite die moeilijk uit de lucht is te halen. Met dank aan IPFS, een doorzoekbare torrent indexer die door een grote groep mensen kan worden gedeeld.

Het torrentsysteem was al langer gedecentraliseerd. Bestanden werden in stukjes opgebroken en over verschillende servers verspreid. Bij het downloaden werden die brokjes weer aan elkaar gelijmd. Op deze wijze konden makkelijk illegale films of muziekbestanden worden verspreid. Omdat er niet één hostingadres is, kunnen mensen die deze torrents aanbieden moeilijk gepakt worden.

Toch was dat systeem niet waterdicht. Om de torrents te vinden zijn zoekmachines nodig die verwijzen naar de locatie van de torrents. Zo’n zoekmachine moet wel ergens worden gehost. Vandaar dat organisaties als BREIN hun pijlen de laatste jaren richten op de torrentzoekmachines en de initiatiefnemers van de Pirate Bay (veruit de bekendste torrensite) konden worden berecht.

Het InterPlanetary File System lijkt dat te veranderen. Een website die wordt gehost met IPFS is niet te herleiden tot een hostingpartij. IPFS wordt al wel gebruikt om controversiële websites te hosten, maar de torrentsites hebben het protocol nog niet omarmd.

Peter Sunde, medeoprichter van de Pirate Bay, sprak in 2016 al over IPFS. Maar hij constateerde toen ook dat grote torrentsites niet erg goed met nieuwe technologie om konden gaan.

Een ontwikkelaar genaamd Urban Guacamole heeft inmiddels met Torrent-Paradise een eerste stap gezet. Deze torrentsite gebruikt de index van Pirate Bay die is omgewerkt aan IPFS. Torrent Paradise zegt illegale content op verzoek te verwijderen.

Het opzetten van IPFS sites is overigens niet makkelijk, en verder is altijd een actieve node vereist om de site in de lucht te houden.

Torrentsites hebben verder nog wel een URL nodig om gevonden te worden. Zo’n adres is altijd te blokkeren, maar in de praktijk gebeurt dat zelden. Het adres The Piratebay.org is nog altijd in de lucht.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond