Deel dit artikel
-

Nieuwe afspraken om steden te bevoorraden zonder CO2-uitstoot

Geen uitlaatgassen van vrachtwagens of bedrijfsbusjes meer in de stad. Gemeenten, partijen uit de vervoerssector en staatssecretaris van Veldhoven hebben hiertoe dinsdag de uitvoeringsagenda stadlogistiek ondertekend. Zij maken afspraken over steden die volledig schoon worden bevoorraad.

Steden door het hele land voeren vanaf 2025 een zero-emissiezone in, zodat ze volledig schoon bevoorraad worden. Ondernemers kunnen met subsidie overstappen op een schone bestelbus of vrachtwagen.

Nu we meer thuis zijn valt op hoeveel bestelbusjes en vrachtwagens er rondrijden in de steden, zegt Staatssecretaris Van Veldhoven (Infrastructuur en Waterstaat). De afspraken die dinsdag zijn gemaakt zorgen ervoor dat het vanzelfsprekend wordt dat over een aantal jaar in de stad de schappen vol liggen en je pakje er op tijd aankomt, maar dan zonder uitlaatgassen en CO2-uitstoot.

Veertien steden hebben al formeel aangekondigd in 2025 een zero-emissiezone in te voeren. Naar verwachting loopt dat aantal rond de zomer op tot ongeveer dertig, verspreid over heel Nederland. Concreet betekent dat dat er in hun stad op termijn alleen nog volledige uitstootvrije bestelbussen en vrachtwagens rijden.

Een van de veertien steden die al heeft besloten tot de invoering van de zone in 2025 is Tilburg. Om dit te bereiken streeft men naar een dekkend netwerk van laadpalen in 2025, en de ambitie om op 1 januari 2025 een zero-emissie zone in te voeren voor logistiek vervoer binnen de Ringbanen.

Gemeenten moeten het instellen van een zone minimaal vier jaar van tevoren aankondigen. Daarnaast maakt het kabinet de aanschaf of lease van een schone bestelbus of vrachtwagen de komende jaren aantrekkelijker. Vandaag is de subsidieregeling voor schone bestelbussen definitief geworden. Vanaf 15 maart kunnen ondernemers tot 5000 euro subsidie krijgen bij aanschaf of lease van zo’n bestelbus.

Het voorgestelde budget voor een subsidieregeling is nog volstrekt onvoldoende, zegt MKB-Nederland in reactie op de Uitvoeringsagenda. ‘Veel ondernemers hebben het op dit moment vanwege de coronacrisis ontzettend zwaar en hebben moeite om het hoofd boven water te houden. Daarom moet er goed gekeken worden naar de haalbaarheid van de doelstelling in de Agenda voor het stellen van emissievrije zones vanaf 2025’.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond