Deel dit artikel
-

Nieuwe antennetechnologie voor extreem snel 5G en 6G getest op TU/e-campus

Aan de TU/e is een nieuwe antennetechnologie ontwikkeld die voor een snellere vorm van 5G – en zelfs al diens opvolger 6G – communicatie over lange afstanden mogelijk maakt.

De volgende generatie draadloze netwerken, 5G, wordt naar verwachting in 2020 commercieel uitgerold. Het gaat hierbij om de eerste fase, met relatief lage frequenties, die net iets sneller is dan 4G.

Hoe hoger de frequentie, hoe meer data je kunt versturen. Daarom wordt ook toegewerkt naar een vorm van 5G die bij veel hogere frequenties werkt – 26 GHz. Dan gaat de capaciteit gelijk een factor honderd omhoog, en dat is nodig voor bijvoorbeeld zelfrijdende auto’s.

De enorme toename van de datasnelheid in 5G vereist dat óók de draadloze verbindingen tussen basisstations een enorme capaciteit hebben. Vandaar dat hiervoor nog hogere frequenties zullen worden gebruikt, van 80 GHz.

Het probleem bij het versturen van signalen bij deze hoge frequenties is dat ze alleen op zeer korte afstand sterk genoeg zijn.

Aan de TU Eindhoven wordt daarom al een aantal jaar gewerkt aan antennes die signalen bij deze hoge frequenties – en nog hoger, voor bijvoorbeeld 6G – over langere afstand mogelijk maken. De technologie maakt gebruik van een reeks elektronisch gekoppelde antennes, die de radiobundels elektronisch in de juiste richting sturen, gecombineerd met een schotelantenne die de energy focust en de afstand vergroot. Die technologie is binnen TU/e-spin-off MaxWaves verder ontwikkeld tot een demonstrator, de eerste stap naar een prototype.

Onlangs is het systeem voor het eerst in de praktijk getest. Vanaf het dak op twee gebouwen op de campus van de TU Eindhoven is met de antennes succesvol een verbinding opgezet, over ongeveer 500 meter.

Om video's van Youtube te kunnen tonen, dienen analytische cookies en tracking cookies geaccepteerd te worden.

Deel dit bericht

17 Reacties

Ronald Croes - r.croes@mrdh.nl

Hoe zit het nu met de straling. Is dit nu wel/niet schadelijk voor de gezondheid?

Groet,
R.Croes

Mw vd Berg

De meeste frequenties van Elektromagnetische velden zijn zeer ongezond.Typisch dat de precieze modulatie / draaggolf niet openbaar is. Dat de berekeningen van het grote internationale onderzoek met Zwitserland (COFAM2) niet geheel openbaar is. http://www.5gisnietoke.nl

Bram

@Ronald, niks aan de hand. Veelal de babyboomers met hun aluminium hoedjes op Facebook geloven hierin. Er is niks aan de hand en mensen zoals Mevrouw van de Berg (54) heeft vannochtend nog een bericht geplaatst over iets met “staal smelt niet bij temperaturen onder 2700 graden Celsius”.

Ronald Croes

@Bram, We willen graag geloven dat er niets aan de hand is want dan is 5G zeer welkom. Kan je ook uitleggen waarom het niet schadelijk is.

Bram

Simpelweg omdat al het onderzoek uitwijst dat het niet schadelijk is.

Ronald Croes

@Bram, dit is simpelweg te kort door de bocht. Zijn er wetenschappelijke bewijzen dat het onschadelijk is en waar kan ik dit vinden! Ik heb mij er verder nog niet zo in verdiept. Bedankt alvast.

Bram

Google het even zelf anders

Koen klijnsmit

Jullie deleten mijn comment waarin ik bewijs lever dat 5g een wapen is dat veel kanker, onvruchtbaarheid en dood gaat veroorzaken. Ik blijf plaatsen, censureer mij niet.

https://m.youtube.com/watch?v=C2Z_cSL24eo

Gaston

Beste Koen,
Jij levert geen bewijs, je gelooft in iets, je staat achter iets.
Bedenk goed door welke bron jij je uiteindelijk laat informeren.

Sayenn

Absurditeit, waarom hebben 2600 wetenschappers over de hele wereld ’n stop 5G appeal/bezwaar gemaakt voor de gezondheid van de mens, Brussel, Geneve, Israel zijn allemaal steden & landen die ’t vertikken doordat Niet aangetoond kan worden dat ’t WEL gezond en ok is voor de dieren en mensen, waarom vallen gezonde vogels ervan uit de lucht, alle onder water sonarbased walvissen etc leven op frequentie, kappen met die onzin. #stop5G

Bram

@sayenn, aantonen dat 5G wél gezond is? Haha

Bram

@P. Greef: haha geweldig! 9forNews, met een sponsored artikel waarom de NOS net als CNN is. Hoe komen jullie toch allemaal aan dit Fake News? Is het jullie lage intelligentie of het missen van de mogelijkheid om echt van nepnieuws te onderscheiden? Oh god wat heb ik medelijden met jullie zeg

Perception

Bram ga eerst eens goede informatie vergaren voordat je zomaar van uit je nek reageert.
Er staan echt honderden artikelen én filmpjes op internet die aantonen hoe gevaarlijk 5g is.
Na de aanleg van 4g zijn alle vleermuizen ? al verdwenen.
Ook frappant dat het niet wordt aangelegd in de omgeving van regerings gebouwen én in de buurt van hoge invloedrijke figuren.
Ze weten zelf wel beter ?

peter

@perception: hahaha, neem jij jezelf serieus? kom bij mij in de tuin zitten zomeravonden, dan zie je hoeveel vleermuizen daar rondvliegen savonds! en ja ik heb perfecte 4G ontvangst.

en je opmerking dat het niet wordt aangelegd in de omgeving van regeringsgebouwen? ik verwijs je even naar een artikel: https://www.emerce.nl/nieuws/tmobile-begint-landelijke-test-5g

notabene in den haag! de stad waar onze regering dagelijks hun dingen doen.

typische stemming makerij die je uit fake news artikelen hebt gehaald. ga gewoon door met alles geloven wat je leest, en waarbij je geen feiten checks doet of bronnen controleert…

Bram

@Peter, discussieren heeft echt 0 zin. Deze mensen raken volledig geindoctrineerd door alle anti-establishment ‘nieuws’ berichten op social media. Het zijn net kudde dieren die het onderdeel kritisch denken missen. Wellicht eindigen met ‘ok boomer’ zou op z’n plaats zijn.

Anton

Bij mij thuis zitten de vleermuizen in het atrium. Dat atrium of patio staat midden in ons huis,

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond