Deel dit artikel
-

Nieuwe antitrustwetgeving richt zich op Amazon, Apple, Facebook en Google

Een groep Amerikaanse Democraten en Republikeinen heeft vrijdag een pakket antitrustwetten voorgesteld die vergaande gevolgen kunnen hebben voor techreuzen als Amazon, Apple, Facebook en Google. Met de maatregelen wordt het zelfs mogelijk om grote bedrijven op te splitsen.

De Ending Platform Monopolies Act verbiedt dominante platforms om verschillende bedrijfsonderdelen te bezitten die een belangenconflict kunnen veroorzaken. Een zoekmachine mag bijvoorbeeld geen videodienst hebben als die (op welke wijze ook) de zoekresultaten kan beinvloeden.

Het concept van de American Innovation and Choice Online Act verbiedt dominante platforms om eigen producten voor te trekken, bijvoorbeeld door apps van concurrenten te weigeren.

Ook is er de Platform Competition and Opportunity Act die wil voorkomen dat techreuzen onbeperkt kleinere rivalen opkopen. De wet verbiedt overnames die de marktmacht van onlineplatforms uitbreiden of verstevigen.

De Merger Filing Fee Modernization Act stelt voor om de indieningskosten voor fusies te verhogen.

De in totaal vijf wetsvoorstellen volgen op het 16 maanden durende onderzoek van de antitrustsubcommissie naar de concurrentie op de digitale markt.

Ze zullen echter nog wel goedgekeurd moeten worden. Daarbij zouden wetsvoorstellen alsnog afgezwakt kunnen worden of in het geheel niet kunnen worden aangenomen.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond