Deel dit artikel
-

Nieuwe diensten drijven omzetgroei Amazon

Niet-retaildiensten als internetreclame, AWS, abonnementen op Prime en Twitch en verkopersdiensten groeien bovengemiddeld hard bij Amazon. Ze zijn goed voor 45 procent van de kwartaalomzet.

Het bedrijf dat begon als een webwinkel is steeds minder een webwinkel of handelsplatform. De diensten die de onderneming uit Seattle daar omheen bouwde, beginnen steeds meer op te leveren. Dat is af te leiden uit de zojuist gepubliceerde kwartaalcijfers over de eerste drie maanden van 2020 (Pdf).

Amazon als geheel boekte een internationale omzet van 75,4 miljard dollar (+26%) en een nettowinst van 2,5 miljard dollar. Een opsplitsing naar divisie verklapt wat de onderliggende ontwikkeling is.

Cloudplatform AWS zag de omzet met 33 procent stijgen tot 10,2 miljard dollar en subscription services steeg 28 procent naar 5,5 miljard.

Third-party seller services, waar bijvoorbeeld Fulfillment by Amazon onder valt, steeg met dertig procent naar 14,5 miljard dollar.

De post ‘Overig’ groeide afgelopen jaar met 44 procent tot 3,9 miljard dollar. Inhoudelijk gezien gaat het hier grotendeels om reclame-inkomsten, afkomstig van de tak Amazon Advertising. Omgerekend op jaarbasis gaat dat inmiddels richting de twintig miljard dollar.

De leiding van het concern geeft een lange lijst met activiteiten die het ontplooit rondom het coronavirus. Dat gaat van het bestellen van 100 miljoen mondkapjes voor zijn eigen mensen en het verwerken van telefoontjes aan staatsoverheden tot scholen digitaal toerusten en voedselvoorziening voor hulpbehoevenden in Seattle.

In totaal maakt Amazon in het nu lopende kwartaal vier miljard dollar aan kosten aan het coronavirus. Dat leidt ertoe dat de operationele resultaat in het tweede kwartaal in het rood kan duikelen. De financiële mensen houden het op ‘ergens tussen de 1,5 miljard winst en 1,5 miljard dollar verlies’.

De omzet zal naar verwachting met tussen de achttien en 28 procent groeien in het tweede kwartaal.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond