Deel dit artikel
-

Nieuwe EU-wet moet techgiganten eerder kunnen reguleren

De Europese Commissie presenteert volgende week zijn voorstellen om snel groeiende internetbedrijven zo te reguleren dat ze kleine concurrenten niet smoren.

De commissaris voor Mededinging, de Deense Margrethe Vestager, wil zichzelf en haar opvolgers extra middelen voor handhaving geven. Dat moet voorkomen dat bedrijven zo groot, machtig en concurrentiebelemmerend worden als bijvoorbeeld Facebook en Google.

Het mededingingsrecht is nu een praktijk van terugkijken. In een wereld van exponentieel groeiende digitale dienstverleners is het kwaad vaak al geschied wanneer een toezichthouder tot zijn finale uitspraak komt in een zaak. Vestager wil vooraf kunnen reguleren.

Praktisch zal dat erop neerkomen, dat snelle groeiers te maken krijgen met strengere regels dan kleinere spelers in dezelfde markt.

Vestager presenteert haar voorstel volgende week. Morgen geeft ze tijdens een spreekbeurt bij de Financial Times alvast een kleine vooruitblik.

Het is de vraag hoe ondernemers en investeerders dit soort inperkende regels zullen ervaren. Ze kunnen het immers zien als een plafond aan hun grenzeloze ambities.

Foto: nrkbeta (cc)

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond