Deel dit artikel
-

Nieuwe functionaliteit voor Firefox en Chrome

Van twee belangrijke browsers zijn nieuwe versies verschenen. Vooral Chrome is stukken sneller geworden.

Chrome-directeur Matt Waddell spreekt in een blogbericht van de ‘grootste snelheidswinst in jaren’, waarbij Chrome 87 tot 25 procent sneller opstart en webpagina’s 7 procent sneller laden.

De browser geeft verder voorrang aan tabbladen die ‘actief’ zijn, waardoor de processor minder belast wordt.

Nieuw is een zogeheten back/forward cache in de Android-versie van Chrome. Daarmee wordt de voorgaande pagina bewaard in het cache van een telefoon, en gaat het wisselen tussen pagina’s sneller.

Voor het eerst heeft Google  nu ook een Chrome versie uitgebracht speciaal voor de nieuwe Arn Macs.

Mozilla introduceerde dinsdag een nieuwe Firefox-versie (83) die alleen beveiligde sites laadt. Gebruikers moeten deze HTTPS-Only Mode wel eerst zelf inschakelen. Wanneer Firefox een niet-beveiligde site tegenkomt krijgt de gebruiker daarvan een melding, maar de site kan nog wel bezocht worden.

Firefox 85, gepland voor 26 januari, wordt de eerste versie die niet langer Flash technologie zal ondersteunen. Ontwikkelaar Mozilla was de ondersteuning al aan het uitfaseren.

Microsoft sleutelt intussen verder aan Chromium Edge. De browsergeschiedenis is sterk verbeterd in (vroege) Edge Dev en Canary versies. En gebruikers kunnen annotaties maken in Pdf bestanden, zoals dat ook kon met de klassieke Edge browser.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond