Deel dit artikel
-

De hotste hardware van 2020: van spelcomputers tot de nieuwe smartphone van Microsoft

2020 wordt een belangrijk om niet te zeggen spannend hardwarejaar. Anders dan in voorgaande jaren, zijn veel van de aanstaande gadgets het afgelopen jaar al (gedeeltelijk) onthuld.

Dinsdag opent de Consumer Electronics Show (CES) zijn deuren in Las Vegas. De CES trapt elk jaar het nieuwe jaar voor consumentenelektronica af, maar heeft als grootste nadeel dat het hooguit een half jaar vooruit kan kijken. De belangrijkste nieuwste gadgets van 2020, een enkele daargelaten, zullen daar nog niet te zien zijn. De spannendste hardware wordt namelijk in het najaar verwacht.

Eerst maar de smartphones. Rond maart wordt door Apple de iPhone SE 2 (mogelijk niet de werkelijke naam) gepresenteerd, een omgebouwde iPhone 8 met snellere hardware, maar vooral veel goedkoper dan de iPhone 12 die rond september met drie schermgroottes zal worden verkocht. Deze toestellen zullen voor het eerst 5G ondersteunen. Een nieuwe iPad Pro, die ook rond maart uit zou moeten komen, heeft mogelijk voor het eerst drie camera’s.

Samsung zal ook dit jaar zijn vlaggenschip Galaxy S11 niet op het Mobile World Congress (MWC) in Barcelona aankondigen, maar al op 11 februari in San Francisco. Zeker lijkt een camera van 108 megapixel. In totaal zouden er vier lenzen op de telefoon zitten.

Samsung kondigt in februari ook een tweede versie van zijn vouwbare Galaxy Fold aan, dit keer met glazen scherm om krassen tegen te gaan. Ook wordt de telefoon vermoedelijk veel goedkoper.

Daarnaast komt Motorola met een vouwbare versie van de Razr. Dat toestel is overigens uitgesteld omdat de vraag te groot zou zijn.

Nokia concentreert zich komend jaar op de duurdere toestellen. Zo komt er in elk geval (hoewel mogelijk pas in het najaar) een opvolger van de Nokia 9 Pureview die zal draaien op de nieuwe Snapdragon 765. De Pureview heeft niet minder dan vijf lenzen en sensoren die samenwerken. De Nokia 8.2 wordt het eerste 5G toestel van HMD Global en is mogelijk al op het Mobile World Congress in Barcelona te zien.

In 2020 keert Microsoft, na het debacle met Windows Phone, terug op de smartphonemarkt met de Surface Duo en Surface Neo. Deze toestellen werden dit najaar al getoond. Het gaat om opklapbare smartphones en tablets met dubbele schermen, die je als een soort boek kunt dubbelvouwen en waarmee je ook kunt bellen. De Neo is eigenlijk gewoon een Windows PC, en draait op Windows10X. De kleinere Duo wordt de eerste echte Android smartphone van Microsoft.

Voor de belangrijkste hardware moeten we wachten tot het late najaar, als na lange tijd weer nieuwe spelcomputers zullen verschijnen. Sony wachtte maar liefst zeven jaar met het uitbrengen van de PlayStation 5. Het wordt de eerste spelcomputer van Sony met 8K-resolutie en een SSD-schijf voor snelle laadtijden. Anders dan Microsoft heeft Sony nog geen foto’s van het apparaat gepubliceerd.

Microsoft komt ongeveer gelijktijdig met de Xbox Series X, die een stuk hoger wordt dan de vorige versie. De resolutie gaat niet verder dan 4K-resolutie af, met 60 frames per seconde. De Xbox Series X wordt backwards-compatible, je kunt duizenden games voor vier consolegeneraties afspelen. De Series X werkt ook met Xbox One-accessoires en de Xbox Game Pass, waarmee spelers voor een vast bedrag per maand toegang krijgen tot vrijwel alle Xbox-spellen en meerdere andere games.

Het zouden zomaar eens de laatste spelcomputers kunnen worden. De trend is die van gamestreaming, waarvoor je geen snelle hardware meer nodig hebt, hooguit een snelle internetverbinding. Na Google met Stadia lanceert Microsoft vermoedelijk in de loop van 2020 de xCloud die ook gelijk in Nederland verkrijgbaar zal zijn.

Deel dit bericht

3 Reacties

J dv

Mooi hoor al die nieuwe gadget.

Maar ik vraag mij steeds meer af waar we mee bezig zijn de ene smartphone heeft nog meer camara,s dan de andere en zo gaat het maar door.

Begrijp me niet verkeerd het is uniek dat het allemaal kan maar ik vraag me af schieten we niet een beetje door.

En waneer zijn we tevreden, tevreden met wat we al kunnen en hebben.

Bcasa

Helemaal mee eens maar ja dat is helaas hoe de meeste mensen zijn geprogrammeerd… Het kapitalisme ….ze willen meer meer en nog eens meer . En zelfs Meer.is niet goed genoeg meer .. terwijl je ook zou kunnen denken het is prima zo wat heb je er in godsnaam aan een 8k camera, snelheden van James bond computers en een zoomfunctie op microscopisch niveau. Het enige wat mijn telefoon nog mist is een manier om weer vertrouwen in elkaar te gaan hebben .. Een wereldvrede knop zal ook niet misstaan want lijkt alsof we de boot universe knop inmiddels hebben gevonden..wrede op.aarde ..zo.moeilijk is het niet hoor maar ja als je meer dan genoeg hebt is dat kennelijk onmogelijk , ik heb meer dan genoeg maar zelf.ik zou em.kopen als er nou een ingebouwd espresso apparaatje in zou zetten want dat zou toch wel geniaal zijn.. Dat er naast je camera gewoon een gaatje zit waar de lekkere koffie ter wereld uit vloeit. Vers gezet door.uw eigen koffieboer uit Brazilië die keurig in stand word.gehouden en waarschijnlijk na een dag bonen branden , zit te genieten van een old.skool. Spelletje snake op mijn afgedankte Nokia 3210 van 100.jaar geleden ..

Bram

ok boomers

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond