Deel dit artikel
-

Nieuwe investeerder p2p-leensite Boober.nl

De oprichter van computermaker Tulip, Franz Hetzenauer, neemt een belang van 17,5 procent in de Nederlandse p2p-geldleensite Boober. Boober hoopt daarmee voor de zomer een Belgisch kantoor te openen. Plannen voor verdere buitenlandse uitbreiding houdt het bedrijf voor zich.

Voor een onbekend bedrag neemt Franz Hetzenauer via zijn investeringsbedrijf Hegro Invest een minderheidsbelang in Boober. "Een aantal partijen heeft belangstelling getoond om extern kapitaal te verschaffen. Namen noem ik niet, maar ze waren afkomstig uit meerdere achtergronden. We zijn in zee gegaan met Hetzenauer vanwege zijn achtergrond in de IT-sector met een internationaal werkterrein", licht directeur Guus Drijver van Boober aan Emerce toe.

Boober wil het nieuw verkregen kapitaal gebruiken om voor de zomer een Belgische geldleensite te openen en de systeemprocessen te optimaliseren. Het bedrijf heeft ook het oog laten vallen op expansie naar andere Europese landen, maar houdt zijn plannen uit concurrentieoverwegingen voor zich. In Engeland is een vergelijkbaar bedrijf reeds twee jaar op de markt, Zopa. Zopa, dat onlangs een Webby Award won, breidt zijn activiteiten binnenkort uit naar Amerika.

Boober, Zopa en in Amerika Prosper.com profileren zich via internet als financieel georiënteerde bemiddelaars. Ze brengen particuliere geldzoekers en particuliere geldschieters bij elkaar. Geldschieters verspreiden hun beschikbare geld over meerdere leners om het risico te spreiden. Boober hanteert mechanismen om de kredietwaardigheid van de geldzoekers te staven. Hoe groter de zekerheid dat iemand zijn lening aflost, hoe lager het rentepercentage. Hoe groter het risico, hoe hoger de rente die geldschieters kunnen ontvangen.

Afgelopen weken kreeg Boober kritiek te verwerken van een aantal geldschieters via discussieforum Booberwatch. Geldschieters meldden dat Boober inschrijvingen op een aantal leningen voortijdig had gestaakt. Drijver reageert: "Dat deden we op verzoek van de geldzoekers zelf. De rentepercentages waren te hoog opgelopen, inderdaad ondanks dat ze dat zelf hadden opgegeven. Marktwerking is heilig, daar staan we voor, maar als leners echt in de problemen dreigen te komen kunnen we dat niet weigeren. We bevinden ons op een ontluikende, maar nog niet volwassen markt."

De hoeveelheid toegezegd kapitaal van geldschieters via Boober is in twee maanden tijd verdubbeld tot nu 3,1 miljoen euro. Volgens Drijver hebben 2.300 mensen zich ingeschreven als lener en 915 als investeerder. Er is voor 750.000 euro daadwerkelijk aan leningen verstrekt, iets meer dan Booberwatch voorrekent.

Deel dit bericht

4 Reacties

Joost Hoogstrate

L.S., Weet iemand hoe het onderzoek van de AFM bij Boober verloopt?Zie ook onderstaande URL:  http://www.verzekeringen-online.nl/comment_view.php?blogid=4215&i=1

Erwin Boogert - Emerce

U heeft gelijk, dat onderwerp vergeet ik te melden. Boober is, in de woorden van Drijver, in contact met de AFM. Maar aan hem is nog geen uitslag van het betreffende onderzoek gemeld.

Hans Dingemans

De verklaring van dhr. Drijver is apert onjuist; enkele van de leners die het betreft hebben verklaard dat zij door Boober zijn gebeld met het verzoek hun lening opnieuw in te schrijven, tegen een lager rentepercentage. Daarop verwijderde Boober de "oude" leningaanvraag. Ondertussen zijn de nieuwe leningaanvragen verlopen, omdat een grote groep investeerders weigert op deze manier zaken te doen. Een van de leners (op de Boober site bekend onder de naam ironman66) reageert wanhopig, en vraagt zich af wat hij nu moet doen om een lening te krijgen….).

Tom Nagel

Ik begrijp niet dat de auteur van dit artikel de getallen die door Drijver worden genoemd klakkeloos overneemt. Het aantal leners en investeerders wordt door Drijver flink overdreven. Op Booberwatch ( http://booberwatch.nl/index.php?category=investors&analysis=overzicht-van-alle-investeerders ) is bijvoorbeeld te zien dat het maximaal om 30*18=540 investeerders gaat.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond