Deel dit artikel
-

Accenture: Nieuwe koopstrategieën van Nederlandse consumenten

Onderzoek van Accenture laat zien dat Nederlandse consumenten hun koopgedrag aanpassen in reactie op de huidige economische uitdagingen. Dit jaar is het motto ‘meer voor minder’, waarbij creativiteit en kostenbewustzijn centraal staan.

Uit de 17e editie van Accenture’s jaarlijkse Holiday Shopping Survey blijkt dat 56 procent van de Nederlandse consumenten minder budget uittrekt voor cadeaus voor vrienden en familie. Meer dan de helft van de respondenten geeft aan dit jaar geen geschenken te geven aan andere volwassenen.

Consumenten bezuinigen niet alleen, maar zoeken ook inventieve manieren om meer waarde uit hun aankopen te halen. Een meerderheid hergebruikt decoraties (64 procent) en kiest voor huismerken (44%) of tweedehands (28%) om kosten te drukken, en 39 procent prefereert herbruikbare boven nieuw verpakte producten.

Het onderzoek wijst uit dat slechts 22 procent van de Nederlanders optimistisch is over hun financiële vooruitzichten met het oog op de feestdagen, waarbij de verwachte gemiddelde uitgaven rond de 341 euro liggen.

Deze terughoudendheid in bestedingen contrasteert met landen als Frankrijk en Italië, waar consumenten aanzienlijk meer lijken te spenderen met gemiddeld respectievelijk 528 en 445 euro. Opmerkelijk is dat, binnen Nederland, het juist de jongere generaties zijn – Gen Z en jonge millennials – die van plan zijn de portemonnee ruimer te trekken, met geplande uitgaven van respectievelijk 420 en 416 euro.

Het onderzoek toont verder aan dat voor consumenten prijs (76 procent) en waar voor hun geld (64%) leidend zijn bij aankopen, terwijl kwaliteit voor 53 procent essentieel blijft. Consumenten worden steeds creatiever en pragmatischer in budgetbeheer; 57 procent slaat thuisbezorging over als afhalen goedkoper uitvalt. Ook investeert 53 procent bewust in duurzame artikelen die niet alleen tijdens de feestdagen, maar het hele jaar door van waarde zijn.

Accenture’s Holiday Shopping Survey, die jaarlijks de consumptiepatronen analyseert en verkoopprognoses voor de retailsector biedt, heeft voor de 17e editie inzichten verzameld van 5.533 deelnemers. Dit omvatte een representatieve steekproef van 503 Nederlanders, evenwichtig verdeeld over verschillende geslachten en leeftijdsgroepen.

Deel dit bericht

1 Reactie

Oscar de Smet - Goudwisselkantoor

Natuurlijk zijn er huishoudens waar het momenteel al heel erg tegenzit, maar ik denk dat Jan Modaal het einde van de maand nog altijd prima haalt hoor. Veel zal er nog niet bezuinigd worden, sowieso vraag ik me af hoeveel euro’s men nu denkt te besparen met iets onzinnigs als ‘decoraties hergebruiken’… De feestdagen staan voor de deur, ik denk dat er weer genoeg iPads, spelcomputers en televisies over de (digitale) toonbank zullen gaan.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond