Deel dit artikel
-

Nieuwe proef met digitale vrachtbrief

Minister Van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) zet een proefproject in gang waarbij wordt onderzocht of de digitale vrachtbrief geschikt is voor grensoverschrijdend vervoer. Hierdoor kunnen vrachtvervoerders efficiënter en met minder kosten werken. De proef start 1 december 2017 in de Benelux.

Vrachtvervoerders zijn dankzij de nieuwe mogelijkheden minder tijd kwijt met het opstellen, sorteren en archiveren van vrachtbrieven en ze kunnen de logistieke keten beter beheersen.

In Nederland is het voor binnenlands vervoer al mogelijk om gebruik te maken van digitale vrachtbrieven, maar dat is nog niet het geval voor grensoverschrijdend vervoer. Met de proef wordt het voor een periode van drie jaar mogelijk voor vrachttransporteurs om in de Benelux te werken met digitale vrachtbrieven. In België en Luxemburg is het nu op nationaal niveau nog niet mogelijk om deze te gebruiken.

Voor de uitvoering van het proefproject heeft de minister de Nationale en Internationale Wegvervoer Organisatie (NIWO) aangewezen. Als bevoegde autoriteit zal de NIWO softwareleveranciers gaan erkennen die digitale vrachtbrieven uit willen geven..

De opgedane ervaringen in de proef zullen breder worden gedeeld. Onder andere de Europese Commissie is geïnteresseerd in de opzet van het proefproject.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond