Deel dit artikel
-

Nieuwe Raspberry Pi (5) verschenen

Vier jaar na het verschijnen van de laatste Raspberry Pi komt weldra nu de nieuwe, vijfde generatie. Het tegenovergestelde van een dure cloudcomputer: een goedkope, lokale, opensource machine met legio toepassingen.

De Britse organisatie achter de kleine knutselcomputers kondigt aan, dat versie vijf op het punt staat te verschijnen. Hobbyisten, hackers en professionele ontwikkelaars krijgen een sneller, uitgebreidere ‘basiscomputer’ in handen waar ze hun eigen software en hardware op kunnen laten draaien.

Een Raspberry Pi is een uitgeklede computer. Hij bestaat alleen uit een printplaat, chips, geheugen en in- en uitgangen (USB, Bluetooth, wifi, HDMI). Voor een paar tientjes haalt een handige consument daarmee een mediacentrum of server in huis, een centrale voor huisautomatisering of bijvoorbeeld de geautomatiseerde aansturing van de bewatering van een tuincomplex.

Sinds de eerste Pi (foto), bedoeld om programmeren breed toegankelijk te maken, zijn er meer dan veertig miljoen apparaten verkocht.

Raspberry Pi 5 blijft tot 2035 in productie.

Een hands-on recensie:

Eerder deze maand verscheen van een andere maker een specialistische microcomputer. Het home automation platform Home Assistant bracht zijn eigen eerste programmeerbare hardware uit onder de naam Home Assistant Green.

Foto: David Hall (cc)

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond