Deel dit artikel
-

Nieuwe rechtszaak rond Cambridge Analytica schandaal

Het schandaal rond Cambridge Analytica lijkt Meta-baas Mark Zuckerberg nog steeds te achtervolgen. Een openbaar aanklager in Washington D.C. is een nieuwe rechtszaak gestart tegen Zuckerberg omdat hij zou hebben bijgedragen aan ‘laks toezicht’ op gebruikersgegevens en ‘misleidende privacyovereenkomsten’ hielp opstellen.

Cambridge Analytica verzamelde via Facebook persoonlijke gegevens van 87 miljoen gebruikers, zonder daarvoor toestemming te vragen. De gegevens werden ingezet voor politieke advertenties, onder meer van Donald Trump.

Het Britse bedrijf is al enkele jaren geleden failliet verklaard. De voormalige CEO mag enkele jaren lang geen nieuw bedrijf meer leiden.

De aanklager stelt: ‘Deze ongekende inbreuk op de beveiliging heeft tientallen miljoenen persoonlijke informatie van Amerikanen blootgelegd. Deze rechtszaak is niet alleen gerechtvaardigd, maar ook noodzakelijk en geeft een signaal af dat CEO’s verantwoordelijk zullen worden gehouden voor hun acties.’

De betrokken aanklager Karl Racine wilde Zuckerberg al eerder aanklagen, maar dat is hem niet gelukt. Na uitgebreid onderzoek zou nieuw bewijs voor de persoonlijke betrokkenheid van de topman bij het schandaal naar boven zijn gekomen.

 

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond