Deel dit artikel
-

Nieuwe samenwerking voor analyse big data in voetbal

De Universiteit Twente en de FootballEquals Foundation gaan samenwerken op het gebied van sportdata. Eind februari tekenden beide partijen een samenwerkingsovereenkomst. Tijdens een demowedstrijd op de campus worden de prestaties van de voetballers live gemeten met sensoren.

De Universiteit Twente en de Football Equals Foundation betrekken onder andere SciSports in de samenwerking.

Deze spin-off van de UT ontwikkelde BallJames. Dat is een soort MRI-scan waarmee een voetbalwedstrijd realtime ‘omgezet’ wordt in driedimensionale pixels en accurate statistische data.

Onder meer het nationale elftal van België maakte gebruik van zijn diensten. In Nederland werkt SciSports samen met meerdere profclubs.

Voor de metingen is het voetbalveld op de campus uitgerust met veertien camera’s die data verzamelen van de jonge voetballers. De nadruk ligt op de sociale en samenwerkende aspecten in het voetbal.

Vanuit de verzamelde data wordt gekeken naar onder meer sociale interactie, pedagogische aspecten en veiligheid. Zo is het mogelijk om al tijdens de wedstrijd aan de hand van de data aanwijzingen te geven aan de spelers.

Er zijn nog wel wat hordes voor bredere toepassingen, zegt Joost Kok, decaan van de UT-faculteit EWI, want big data raakt aan privacy. ‘Daarom zoeken we de terreinen op waar mensen vaak vrijwillig data afstaan. Sport is zo’n voorbeeld. In de samenwerking met FootballEquals Foundation kunnen we volop met data science aan de slag’.

Op 26 februari wordt het systeem op de campus voor het eerst getoond aan de buitenwereld. De data wordt ter beschikking gesteld aan onderzoekers en studenten.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond