Deel dit artikel
-

Nieuwe trucs rond Betaalverzoeken met iDeal en Gelijk Oversteken Service

Marktplaats wil met Betaalverzoeken met iDeal en de Gelijk Oversteken Service de veiligheid op het handelsplatform vergroten, maar waterdicht zijn beide systemen niet. Dat concludeert Fraudehelpdesk.

De Betaalverzoeken met iDeal en de Gelijk Oversteken Service zijn op zich goed beveiligde initiatieven van Marktplaats. Wanneer kopers en verkopers hier gebruik van maken, neemt de kans op oplichting af.

Oplichters hebben echter een antwoord bedacht op de twee maatregelen, schrijft Fraudehelpdesk. Ze doen alsof ze bij een aankoop via deze veilige methoden handelen. De verkoper wordt evenwel naar een valse site geleid. Nog erger is dat de (bank)gegevens van verkopers op deze manier handen van de oplichter belanden.

Oplichters doen zich onder meer voor als geïnteresseerde koper die snel tot een afspraak willen komen met een verkoper, maar hem wijs proberen te maken dat ze recentelijk zijn opgelicht. Daarom vragen zij aan de verkoper om zijn rekening te bevestigen, maar die moet dat doen op een nepsite.

 

 

Bezoekers van deze nepsite kunnen kiezen voor hun eigen bank. Zodra ze een keuze hebben gemaakt, worden ze doorgeleid naar een andere valse website, zogenaamd die van hun bank. Hoeveel mensen daadwerkelijk geld zijn verloren via deze websites is niet bekend bij de Fraudehelpdesk.

Oplichters misbruiken ook de naam van de Gelijk Oversteken Service van Marktplaats om aan bankgegevens te komen. Als de verkoper nog geen gebruik maakt van deze dienst, krijgt hij een nepsms gestuurd met het verzoek op de bankrekening te bevestigen. De link in de sms verwijst naar een phishingsite.

Nieuwe maatregelen die oplichting moeten tegengaan zijn zelden waterdicht, waarschuwt Fraudehelpdesk. Vaak gebruiken ze nieuwe maatregelen juist voor een nieuwe smoes die aannemelijk klinkt.

Deel dit bericht

50 Reacties

bert

Ik blijf erbij: zo snel mogelijk contact buiten MP om leggen. Die mistige e-mail forwarders zijn maar niks. Ik wil gewoon bellen/Whatsappen voordat ik iets koop.

Ruud

Gelijk oversteken is nu in het nadeel van de verkoper. De koper heeft het artikel, de verkoper moet nog wachten op zijn geld.
Dus…het is helemaal niet gelijk oversteken.
Er is er maar 1 die er wel bij vaart, dat is de bedenker van gelijk oversteken.

Jan Jansen

Onlangs nog een verhaal gehoord over gelijk oversteken!

De verkoper had het pakket per aangetekend verstuurd en ja het pakket was aangekomen.

De koper had op het gelijk oversteken formulier ingevuld dat ie het pakket niet had ontvangen en kreeg zijn geld terug. Dus de koper had en geld en spullen.
De Verkoper diende daarop een klacht in bij marktplaats.

En deze klacht werd niet eens onderzocht omdat er waarschijnlijk geen tijd voor was. Dus ineens geld kwijt en spullen kwijt.

Hoe kan dat nou??? En dit is echt gebeurt.

christiaan kwant

Oplichting via gelijk oversteken op marktplaats , alles volgens het boekje gedaan. Maar omdat ik het nog nooit eerder had gedaan , is het waarschijnlijk fout gegaan bij de mail die ik niet had moeten krijgen dat de betaling binnen was. Bij gelijk oversteken dus geen mailadres geven of op andere wijze buiten marktplaats berichten reageren.
Alles via berichten is safe denk ik, maar ik ben genezen verkoop nu alleen nog met ophalen.

Daniel

Ik heb afgelopen week iets verkocht op deze weg. De track en trace zegt pakket bezorgd. De koper zegt van niet . Ik heb de post gebeld die zegt ook bezorgd. Marktplaats reageert niet.

Daniel

Ik had op 2 oktober een bericht geplaatst er over dat ik via het gelijk oversteken ben opgelicht. Wat ik er na gedaan heb is: online aangifte gedaan bij de politie wegens internet oplichting. De politie heeft op de zelfde dag aan marktplaats door gegeven dat ik aangifte gedaan heb waardoor dus marktplaats direct via email mij er van op de en hoogte gebracht heeft dat ze er van weten en het doorgeven An het bladvorm onlinebetalen. Die hebben ook de zelfde dag Kontakt met mijn opgenomen en wouden het track en trace Code. Dat heb ik hun gegeven. Daardoor hebben hun gezien dat de post hét pakket dus wel bezorgd heeft waardoor ik dus nu toch nogijb Geld verkrijgen heb. Dus gelukkig op het einde toch nog positiefe uitkomst voor mijn.

Nick

Ik heb ook een link met een valse gelijkoversteken bevestiging gebruikt. Ik kwam er meteen achter en heb al mijn geld van die rekening op een andere rekening gezet.
Ben dus nog geen geld bestolen maar weet niet zo goed of ik die rekening nog wel veilig kan gebruiken

M

Onlangs is mijn zoon eveneens opgelicht via MP gelijk oversteken. MP is gewoon niet te bereiken vaag mailcontact. Mn zoon heeft het geld gewoon NIET ontvangen, terwijl de “koper” het pakket wel heeft ontvangen. Dat blijkt uit Track en Trace gegevens. Volgens PostNL wordt de ID gecheckt, maar dat is helemaal niet zo. Je kunt in dit geval dus helemaal op niemand rekenen, Aangifte heeft evenmin effect aangezien je niets weet over de “koper”,

a

ik nu net op marktplaats, mn ipad staat te koop. wil vraagprijs betalen, vraagt verder niet naar staat ofzo. Legt contact via whatsapp (leuke foto met vrouw ouder echtpaar), stuurt betaal link van 1 cent om mijn rekening te verifiëren. Woont heel afgelegen, is een loods in het noorden van het land, zijn naam komt daar niet voor, ook niet op fb. Gezegd dat ik deze link niet kan openen en dat hij even zn nummer en naam moet sturen, meteen blokkeerde hij mij. Het betaalverzoek kwam uit op betaalverzoek.net, leek net allemaal echt maar vertrouwde het toch niet. Dus echt oppassen, vraag gewoon rek nummer en naam, kan je het zelf overmaken zonder link, als ze dan afhaken weet je dat het niet klopt. Hoe ze aan een account komen dat al 10jr bestaat op marktplaats is de vraag, en geeft al snel (te veel) vertrouwen

TruusZ

Zojuist gereageerd op een advertentie op MP betreffende antieke glazen onderzetters.
Verkoper stuurde mij vervolgens een ‘betaalverzoek’ maar ik wil alleen betalen als ik een bedrag zelf over kan maken, dus een mail gestuurd met verzoek om persoonlijke gegevens en IBAN. Verkoper helemaal verontwaardigd, zegt dat hij niets te verbergen heeft en dat het ook via ‘gelijk oversteken’ kan. Ik nogmaals een mail gestuurd met de mededeling dat ik ook niks te verbergen heb, maar dat ik het zelf wil overmaken en dat ik van tevoren wil controleren waar mijn geld naartoe gaat; dus geen betaalverzoek en geen gelijk oversteken! Lijkt me een faire deal! Als antwoord weer moeilijk gedoe van de kant van de verkoper en geen gegevens of IBAN, dus de hele koop afgeblazen omdat ik het toen echt niet meer vertrouwde! Een tip: vertrouw op je intuïtie en als het niet goed voelt, gewoon niet doen!

M

Zoals a op 9 november jl., schreef. Een account dat al lang bestaat schept vals vertrouwen. Ga daar niet van uit!

Gelijk Oversteken is absoluut een prachtige kans voor oplichters. MP is slecht bereikbaar overigens en maken zich er eenvoudig van af.

S. - Marktplaats

Ik had een vraag over een iPhone die via “gelijk oversteken” loopt. Nu heeft de koper betaald en laat een screenshot zien van haar bevestiging maar als verkoper zou je daar toch ook een bevestiging over moeten ontvangen. Ik neem morgen even contact op met Marktplaats gezien de koper al wel 11 jaar actief is maar ’t zo graag direct morgen opgestuurd wou krijgen dat ik aangaf dat ik ’t pas dinsdag kan toesturen. En verder prijzen ontvang die toch onder de vraagprijs ligt en de koper direct het volledige bedrag overmaakte.
Dus vandaar (zeker voor iemand die nog nooit met “gelijk oversteken” gehandeld hebt zou je ook als verkoper de “lul” kunnen zijn. Adres via Google Maps is ook ergens bij een industrie wat ook het werkadres zou zijn maar ’t ging allemaal even te makkelijk.

Jessica B

Hey s! Ik heb precies zo’n zelfde scenario als jij vandaag. Ze stuurt mij ook een printscreen dat ze heeft betaald, maar ik heb geen melding ontvangen. En ze wilt het ook zo snel mogelijk verzonden hebben want ze heeft het dinsdag nodig. Dit is poging oplichting. Ik zet de verkoop niet door!!

Ton Veen

Betaalverzoek van MP werkt prima, safe en snel ! Ik verkoop HEEL veel via MP en stuur in de regel een betaalverzoek. Het voordeel is dat de KOPER GEEN bankgegevens te zijn krijgt op voorhand. Want hoe vaak gebeurde het niet dat men je NAW en bankrekeningnummer vroeg en niets overmaakt omdat deze er “van af ziet”.

De eerste uitbetalingen verlopen ivm controles soms een beetje traag, maar doorgaans heb je je geld snel. Gelijk oversteken is daarentegen een farce, als de ontvanger / koper blijft volhouden dat hij niets heeft ontvangen (en wel heeft ontvangen) kan je fluiten naar je geld, hetzelfde als met PayPal. Tikkie trucjes op MP moet je ook voor uitkijken ! Of de koper betaald meteen en kun je dat zien, als hij gaat vragen om 1 cent en legitimatie om je te controleren trap daar NOOIT in. Betaalverzoek werkt prima, en wacht anders 1 of twee dagen met het pakje wegbrengen tot het bedrag op je rekening staat, en als de koper gaat zeuren zeg je gewoon dat de Primera een storing had en geen pakje kon aanbieden. Ik doe al 14 jaar zaken op MP en heb nog gehad dat een pakje NIET aankomt of zoek is geraakt, één keer iets gekocht dat nooit aangekomen is in 14 jaar zaken doen op MP. Ik verstuur jaarlijks tientallen pakjes, en koop ook regelmatig ….. koop en rij voorzichtig, denk aan mij 😉

Arno

Ik kijk altijd hoe lang iemand al op marktplaats zit, als het een paar dagen is zou ik altijd gaan voor persoonlijk ophalen of laten afhalen.

arjen

Hoi Arno,

Pas daar mee op, ze maken tegenwoordig ook al accounts aan met dat ze al twaalf jaar het account hebben, vraag me niet hoe, maar het lukt ze…

Bob - Ook opgelicht

Drie keer achter elkaar opgelicht ze komen allemaal uit zeeland wel toevallig vindt het heel erg je werkt er hard voor en Mp doet helemaal niks

Hanneke

Ook ik ben vandaag opgelicht door het betaalverzoek gelijk oversteken. 800€ van mijn rekening verdwenen. Natuurlijk alles gelijk geblokkeerd en geld gelukkig terug. Maar wees gewaarschuwd. Dus nooit gebruikersnaam en wachtwoord van een bank geven.

Sybren dijkstra

Mooie boel. Ik verkoop een fietscomputer via Mp. Doe een betaalverzoek en klaar. Twee dagen later nog geen geldwolven een bericht van Mp. Mijn rekeningnummer is gekoppeld aan meerdere accounts of een zakelijk nummer . Meerdere wisselingen met mp leveren niets op hun adviezen werken niet en ze sturen me door naar de betalingsprovider. Voor de zekerheid stuur ok de koper een berichtje of het held is teruggeboektop zijn rekening . Eerst ontvang ik een mail dat de verkoper zijn bod heeft ingetrokken en daarna een bericht van verkoper dat hij niet tevreden is en de aankoop terugstuurt . Ik zeg dus: wat een zootje

Richard

Gisteren avond heeft mij een Jan Willems benaderd dat hij interesse had in een rollator die ik te koop had.
Hij vertelde me dat hij eerder was opgelicht via MP en daarom een link zou sturen met een betaal verzoek erin.
Ik dacht,,, dit klopt niet want ik wil geld zien en niet hij. hij is de koper en ik de verkoper.
Na gezegd te hebben dat ik niet op de link reageer maar dat hij met contant geld langs kan komen reageerde hij niet meer….

LET OP ALLEMAAL…………..

Richard

Heeft iemand dit ook ooit mee gemaakt, en hoe kan zo iemand gestopt worden.
is er een mogelijkheid tot aangifte

Triest

Ook ik verkocht iets. Koper was eerder opgelicht zei hij. Ook al ruim 10 actief op MP. Moest 1 cent overmaken voor verificatie. Dacht dat dit iets was ism Marktplaats. Not! Bleek opeens mobiel bankieren app te zijn geactiveerd. Ik alarmnummer ING bellen. Binnen 5 min. Waren 3 bedragen afgeschreven. Pas geblokkeerd, internetbankieren geblokkeerd. Nieuwe pas besteld wachtwoord en gebruikersnaam gewijzigd.
Oh ja, link was met https. Dacht dat het veilig was…

Juultje

Ik verkoop op marktplaats.
In oktober heb ik €0.01 betaald om mijn bankrekening te koppelen, zodat je betaalverzoek kan sturen.
Dit werkte tot kort goed.
Van de week wou ik een betaalverzoek sturen.
Toen gaf het aan dat ik €0.01 moest verifiëren om aan mijn bankrekening te koppelen.
Ik meende dat het 1 malig was.
Durf het niet te doen,bang dat het nu niet klopt.
Heeft iemand dit nog meer meegemaakt?
Kan ook een vinkje aanklikken om mijn telefoonnummer te koppelen uit veiligheid, ook dit weet ik niet of dat klopt

Harald

@Ton Veen 9 januari, 2019.
Het is u ongetwijfeld bekend dat de belastingdienst met veel liefde en plezier mee leest. Kan u nu al vertellen dat u een deze dagen een oproep van de Inspecteur Der Directe Belastingen kan ontvangen. Hetzelfde geld voor aanbieders op MP die gek zijn op “ervaring sterren”. Heo dom kan je zijn om verkoopervaring uit te delen.

Trees

Volg de oplichters al maanden na opgelivht te zijn met dure Dr. Martens schoenen.
Aangifte gedaan bij politie mrt heev gedupeerden en starten geen onderzoek.
Dagelijks krijg ik 100 meldingen van hun advertenties die ze plaatsen en mp verwijderd ze en na 1 minuut staan ze er terug op.
Nu met luxe zwembaden, iphones, nintendos, concertkaartjes, voetbal tickets, tickets v pretparken enz..het zien er proff. Site’s uit waar ze advdrteren en veilige accounts!!!
Zijn soms 13 jaar actief en hangen verhalen op die zielig zijn! Zijn heel vriendelijk en geven je gelijk een revieuw met 5 sterren!
Plaatsen advertenties vaak dubbel en vaak heel veel met onbenullige dingen en daartussen staan de dure luxe artikkelen!!
Ze reageren binnen de 30 min op een advertentie dat lees je op het account.
Maar nu zijn ze zover dat de account ook binnen een dag worden beadwoordt!
Gelezen dat mp geld krijgt voor veilige account te geven aan de oplichters!!!
Het gaat dagelijk masaal door en scheppen geld van de wekende mens.
Mp blijft ze beschermen
Wees voorzichtig!!!

Harald

@Trees 16 mei, 2019. Alvorens u reageert graag even de corrector er over heen halen. Mens, wat een slecht taalbeheersing!

Harald

@Juultje 3 mei, 2019.
Juultje beslist niet doen! Bij een eventuele deal zo snel mogelijk buiten de MP kaders komen en via je eigen mail/tel./whats app verder gaan!

Yass

Ik had mijn iPhone te koop staan voor 300 euro, nu heb ik al paar keer heel vreemde dingen meegemaakt.
1: Komt er opeens iemand die uit London komt met mij praten om het te kopen (wat ik niet begrijp want marktplaats is toch van nederland?). Dan wilt hij het met zijn eigen “engelse” bank overmaken krijg ik een email dat ik het geld pas krijg als ik het heb verzonden, en meneer maar blijven zeuren over wanneer ik het opstuur. Dus verkoop gaat niet door.

2: weer op mijn iPhone die ik te koop heb staan komen nu ook al 2 keer vrouwen mij een bericht sturen waarvan het account al 10/11 jaar bestaat, “betalen “ voor de gehele vraagprijs met verzendkosten erbij bij gelijk oversteken. Sturen mij een screenshot dat ze hebben betaald ?? Maar ik krijg geen melding van MP dat ze het hebben betaald. Ik probeer altijd nog aardig te blijven maar laatste tijd wijs ik ze er echt op dat ze mij niet moeten komen oplichten because I aint stupid. Bij de eerste mevr geeft ze me een naam door als “ Thomas Klumpenaar” lijkt ook op een verzonnen naam en beide vrouwen kan je niet vinden op social media #vaag.

Remar

Kreeg een bod gelijk aan de vraagprijs, van ene( Cristel) om te garanderen dat ze langs kwam ,zou ze alvast handgeld overmaken
Of wilde ik even een betaalverzoek sturen via. MP.
http/marktplaats- ideal-veilig betalen.

space/tBIBwAdgWuWV8km1CHm17

Gemaild dat ik het wel voor haar vast zou houden, en ze wel bij het afhalen kon betalen .

Daarna geen reactie meer ontvangen.

micha

Ik heb nog nooit meegedaan aan gelijk oversteken. Niet als koper en niet als verkoper. Als verkoper loop je gewoon grote risico omdat ik vind dat de kopersbescherming zwaarder meetelt. Ik heb nooit voor grote bedragen gekocht of verkocht op MP. Max. 150. Maar als het om grote bedragen zou gaan en ik het heel graag wil hebben…dan zou ik ff investeren in benzine en een dagje uit van maken. En als verkoper zijnde ‘alleen ophalen’ en gezamenlijk contant pinnen.
Soms zitten er kopers tussen die van te voren jou aanzien als een oplichter. Nou dan zou ik zeggen; koop het maar lekker in de winkel voor 400% van mijn spotprijs. En zodra ik zeg van te voren overmaken op de ouderwetse manier, komen ze aanzetten met: “onlangs ben ik opgelicht”. En dan zeg ik: “ik ook, fijne dag verder”. 9/10 verkoop ik het alsnog. En zodra ik de advertentie weggehaald heb komen berichtjes binnen van : “oh is het verkocht? Ik dacht dat wij…”.
Een vriendin van mij had kleren verkocht en de koper had gewoon een zoom losgemaakt. Waardoor de koper het geld terug kreeg op basis van schade. Bewijs dan maar dat je het niet in die toestand verstuurd hebt.

Ik had een tijd terug een potentiële koper. Nou, doe niet aan MP als je zo angstig bent. Mij vragen om een hele fotoshoot serie te maken van iets dat minder dan 10,- kost en ie reageerde om de 2 dagen met verzoeken en vragen als hoeveel % katoen en hoeveel % polyester met uiteindelijke resultaat dat ie niet meer reageerde.
Ik ben veeeel minder actief op MP dan voorheen. Of ik geef iets weg of ik doneer maar ik kruip niet door het stof voor een ander.

Sander

Beste allen,

Ook mij is het overkomen met Ideal “Veilig” betalen en gelijk oversteken.. finaal erin getrapt, en bijna m’n geld kwijt op mijn rekening.

Gelukkig heb ik een oplettende bank die mij direct belde (helden!) en alles blokkeerde.. dit liep met een sisser af.

Ene gebruiker r_meijer90, misschien gehacked account of niet.. maar kijk AUB uit met deze betaalverzoeken e.d. beste blijft gewoon Contant of overboeken waar je bij staat tót het erop staat.

En MP?? Wel, die reageert slecht en blokkeert de gebruiker niet eens. Ik vind MP langzamerhand afglijden naar het niveau van VIAGOGO (die frauduleuze ticket site die onze overheid maar niet te pakken krijgt). Ik voelde me enorm dom na deze oplichting, het was mijn naiviteit en ongeduld, in combinatie met slechte informatie voorziening op MP zelf dat hiertoe heeft geleidt.

Notabene MP zelf, schrijft op hun site, bij stap2, dat Betaalverzoek Ideal je naar je eigen bank website leidt.. dat is nu NET waar het fout ging.

Ook bij deze de tip, koop NOOIT concert / cabaret tickets op die site, ja er zijn er wellicht een x-% waar het goed ging.. maar het zijn gluiperts.

Wim

Leer uw lessen; bij handeltje gewoon halen/cash betalen en wegwezen. Gewoon ouderwets handel drijven. Wil je opgelicht worden dan vooral betalingsverzoeken laten indienen, iemand vertrouwen op zijn mooie praatjes. Mensen doe het niet! Van MP zijde krijg je geen enkel support. Het is gewoon je eigen schuld als je getild wordt. Dus gewoon de HABEWE methode. Ik heb gezegd.

Jan

Wat ik niet begrip is dat MP volgens deze verhalen in geval van problemen met ‘gelijk oversteken’ niet adequaat reageert.

Op de website van MP staat:
“Mocht de koper aangeven dat hij of zij het pakket niet heeft ontvangen en de Track & Trace code laat zien dat dit wel het geval is, dan ontvangt de verkoper gewoon de betaling vanaf de tussenrekening van Online Betaalplatform.”

micha

MP moet gewoon uitsterven. Je moet eerst tig mailtjes voorbij schrollen langs alles gesponsorde advertenties voordat je bij particuliere advertenties uitkomt.

Dat MP niks doet is volstrekt niet waar want net voordat ze kwamen met gelijk oversteken heb ik kaarten verkocht en op de bus gedaan…koper zegt niks ontvangen te hebben. Verkoper wou perse niet aangetekend met als resultaat: mijn account meteen geblokkeerd. Dus MP doet zeker wel wat :-/ tssss.

Nu ff terug naar het nieuwe systeem. Onlangs wat te koop gezet. Naast belachelijke kringloop prijzen die ik aangeboden heb gekregen, WEER mensen tussen die dan de hemd van je lijf gaan vragen. Mensen stap lekker Peek & Cloppenburg of Bijenkorf binnen. Sta je dan ook uren naar product omschrijving te kijken?? Ik bedoel…ik vertrouw het niet want wie zegt dat nadat ik gelijk doe oversteken de koper mij niet op een of ander manier gaat besodemieteren door een gratis artikel te scoren. Bijv. door een ander kledingstuk als bewijs te overhandigen, een naadje los te halen etc etc? De oude MARKTplaats concept is helemaal naar de kl*te. Kopers weten dat. Ik ga niet voor een paar tientjes al het gedoe doorstaan. Per transactie rekent MP ook nog eens een bedrag van beide kanten. MP bedenkt nieuwere manieren om rijker te worden that’s it. Nee joh laat maar lekker zitten in mijn kast hangen ik maak iemand in mijn kring vroeg of laat wel blij ermee.

Rogier

Ook bijna slachtoffer van oplichting via vermeend gelijk oversteken. Ene Van Middelkoop uit Maartensdijk, al 12,5 jaar actief op Marktplaats, wilde een oude iPhone kopen.

Gisteren stuurde hij ‘omdat hij zoveel slechte verhalen kende over Marktplaats’ een betaalverzoek ter verificatie via https:\\veilig-marktplaats-ideal-betalen.space/. Ik moest 0,01 euro overmaken. Lichtelijk naïef van mij, want ik was de verkoper, dus ook niet goed bij nagedacht.

De popup van Online Betaalplatform zag er erg echt uit, maar de overgang naar ASN Bank werkte niet. Toen ik het met ING probeerde ging ik naar een 'ING-site' waar ik moest inloggen. Gewoon ook een https-site, maar https is een beveiligde site, niet per se een veilige site.

Geluk gehad dat de oplichters niet zo alert waren of dat er toch nog iets is misgegaan, want de hele dag geen gelegenheid gehad om te herstellen. Toch even contact gezocht met Marktplaats en die kenden de url en de popup niet. Dus razendsnel mijn rekening geblokkeerd en mijn gebruikersnaam en wachtwoord voor ING gewijzigd. Kwam er dus goed mee weg, maar doe dus nooit meer iets via betaalverzoeken of gelijk oversteken.

Erik

Mijn dochter heeft een ipad pro in de verkoop, de eerste die reageerde wilde hem dolgraag hebben voor de vraagprijs, € 550,-, na veel vijven en zessen wilde hij niet dat het pakket aangetekend werd verstuurd maar gewoon door de brievenbus en betaald via gelijk oversteken, op een gegeven moment werd het echt onprettig en heeft ze hem geblokkeerd en melding gemaakt bij MP.
Daarna reageerde ene Danique Elsenbos uit Veldhoven, 1 dag op MP en bood ook de vraagprijs, na enig heen en weer mailen op MP kwam men overeen dat er via gelijk oversteken betaald zou worden, dochter helemaal blij. Vanmorgen een SMS van MP en een mail van MP dat er geld was overgemaakt maar op MP zelf niet te achterhalen of dit ook werkelijk was gebeurd.
MP geprobeerd te bellen, noppes, MP Via de website geprobeerd te bereiken: een bot met veel vragen en slechte antwoorden.
Toen heeft ze het nummer waarvandaan de SMS gestuurd was gebeld en kreeg ene Bjorn aan de lijn met een huilie huilie verhaal dat zijn nummer werd misbruikt en zo voort.
We hebben de mail doorgestuurd naar de fraude helpdesk, ik verwacht niet dat er iets uit komt maar hoop het wel.
PS. De ipad natuurlijk niet verstuurd.
Ik had mijn dochter nog voorgesteld om via MP een berichtje te sturen met een fake track&trace nummer maar dat wilde ze niet.
Ik zou er de humor wel van inzien ;o)
Kort en goed, gelijk oversteken begin ik niet meer aan en ze mogen branden in de hel!

Klasina

Heb vorige week,donderdag iets via post nl opgestuurd gelijk oversteken, heb tot nu toe niks meer gehoord heb maandag de koper ook gebeld of hij het pakket had gekregen hij zei van niet, nu weet ik niet hoelang zoiets duurt maar het is nu een week later.dus ik ben bang dat ik naar mijn geld kan fluiten

JOOP

ALS IK MET GELIJK OVERSTEKEN BETAAL. MAAR KRIJG GEEN TRACK EN TRACE NR. WAAROM BETAALT MARKPLAATS DAN TOCH UIT AAN DE VERKOPER ???

R.M

Zojuist probeerde iemand buiten marktplaats om 2 items te kopen. Ik kreeg een linkje om mijn betaalgegevens te verifiëren. NOOIT doen. Er wordt dan gevraagd om je bankieren code door te geven (de code waarmee je je bankapp opent. Deze code is net zo belangrijk als je pincode. Geef deze code NOOIT. In mijn geval de Rabobank vraagt NOOIT om deze code.

micha

Ik weet wel wat af van computers. Althans meer dan een leek, maar wanneer het aankomt op app links en verificatie ‘logica’ kijk ik over dingen heen zoals een lettertje of tekentje verplaatst of meer of minder. Ik weet wel dat bankieren code zelfde is als pin maar het moet niet veel ingewikkelder worden ala computer taal want dat zal snel boven mijn pet gaan.

Pinky

Hoe komen ze aan 10 jaar oude Marktplaats accounts? Heel simpel: ik heb deze week vier emails ontvangen van “marktplaats” met een bevestiging dat mijn email adres veranderd is naar een ander mail adres (Nederlandse naam @ gmail . com). Was ik dat niet, dan even de link volgen en inloggen om het ongedaan te maken…..(sure).

Ton Kock

Gelijk oversteken?
Nooit meer.

Verkoper duwt iets in doos, maar dat lijkt niet op wat is gekocht.
Ik als koper gebruik “gelijk oversteken” en denk gedekt te zijn.
Ik geef al het bewijsmateriaal aan het betaalplatform.
Ze kijken er naar en schrijven:
Wij kunnen u niet helpen. De doos is dus aangekomen. Dat is voor ons belangrijk.
Of u tevreden bent of niet, interesseert ons niet.

Weg geld.

We hebben er weer een bankier bij. Geld in bewaring, aantal klanten en hebben zo een cashflow van minimaal enkele miljoenen.
Is dat de bedoeling?
Ik las in een review: Het is enkel in het voordeel van het betaalplatform. en gelijk heeft ie.

Dus boeven, oplichters etc. doe hier uw voordeel mee. Maakt niet uit, wat je verzend. Er wordt toch niet naar omgekeken, want dat kost tijd, dus geld.

Dat is de moderne cultuur van Nederland

Dounoontje - Marktplaats

Je leest steeds vaker dat accounts op marktplaats regelmatig gehackt worden. Zo kan de oplichter advertenties plaatsen die veel vertrouwen wekken omdat het account al bijvoorbeeld 8 jaar bestaat.

Maar nu met die betaalverzoeken ben ik juist huiverig. Stel dat ze je account hacken, kunnen ze zo met de betaalverzoek spullen kopen op mijn rekening.

Ik ga alvast de wachtwoorden nog ingewikkelder maken van Mp.

En marktplaats ga eens de accounts beter beveiligen via sms. Ik denk dat je daarmee al een hele hoop oplichters het stuk lastiger maakt.

Annemarie

Van de week eerst 2x kort na elkaar een reactie gehad op een artikel, dat de koper per app met me wilde communiceren. Dat zou makkelijker zijn dan via MP. Ik heb dat geweigerd en vervolgens niets meer gehoord. Later kreeg ik een mail van MP dat Nancy van Snippenburg, één van de twee kopers een oplichter is.
Zondag jl. contact gehad met ene LuutdeBoer Dorpstraat 22 8899AH Vlieland, die een fototoestel wilde kopen. Hij schreef: kunt u mij een iDeal betaalverzoek sturen via het online betaalplatform van marktplaats via:
https://marktplaats-verificatiesysteem.link/wok9UyC09
Ik vertrouwde het niet omdat ik jaren geleden al eens was opgelicht door naar iemand 0,01 over te maken waarna mijn bankrekening geplunderd werd. Gelukkig is mijn geld toen door de ING bank volledig teruggestort. Ik heb zondag wel via de echte link van MP 0,01 overgemaakt maar koper zei dat hij die link niet kon openen en of ik het toch op zijn manier wilde proberen. Maandag overleg gehad met MP en het bleek een oplichterssite te zijn van die man. MP heeft hem geblokkeerd maar zo iemand kan natuurlijk direct een ander account aanmaken. Mensen pas op!!!!!

Hans

Heb woensdag 18-09-2019 een smartphone te koop aangeboden.
Alle geïnteresseerden waren tot nog toe oplichters.
2 x via een z.g. Tikkie verificatie en 2 die gelijk oversteken wilden gebruiken en aanboden een kopie van de banktransactie te sturen die natuurlijk gemanipuleerd is.
Bij gelijk ovesteken kun jij bij “Online betaalplatform” zien of er daadwerkelijk een betaling heeft plaatsgevonden.
Niet dus.
Ongelooflijk dat op MP de oplichters vér de overhand hebben.
Dat maakt het hele platform kapot dus alleen nog maar via een betaalverzoek die ik gestuurd heb van MIJN bank geld overboeken en als dat binnen is dan pas artikel opsturen of afhalen en handje contantje.

HC Timmer

De deal was Ron bij aankoop van een jas voor € 25,00, en ik kreeg een gelijk overstek bericht van €25.00 en heb een bedrag betaald van 31,90 en dacht nog dat is raar maar zullen de bezorgkosten wel zijn. Ik kreeg de kosten gelijk terug van de verkoper, want ik had de jas incl bezorgkosten gekocht, heel netjes. Toen bleek dat bij haar het bedrag van €25,00 op haar rekening is gezet. I.p.v. 31,90. Ik weer er worden €0,40 transactie kosten berekend maar dit zijn wel heel veel transactiekosten. Dus gelijk oversteken is ook niet veilig en je hoort er niet meer van😣……….

Matthijs

Ik kwam vandaag weer een nieuwe vorm van oplichting rond Gelijk Oversteken tegen. Ben akkoord gegaan met een bod op een oude laptop die ik te koop heb aangeboden, koper wilde graag gebruik maken van Gelijk Oversteken. Prima wat mij betreft, ik stuur een betaalverzoek via de marktplaats app. Wanneer de koper zegt betaald te hebben ontvang ik een SMS van marktplaats met daarin de volgende tekst:

“U maakt gebruik van de Marktplaats Gelijk Oversteken Service. Het bedrag van €XXX is veilig betaald via iDEAL en zal overgemaakt worden na bevestiging.”

In de app zie ik echter geen bevestiging en koper stuurt los zijn adres. Toen ging bij mij de alarmbel af. Z’n account zegt 6 jaar op marktplaats, maar verder staat er niks op. Google je het adres dan vind je een alleen een aannemersbedrijf in de Gouden gids… Voor mij reden genoeg om niks op te sturen en de koop te annuleren.

Waar ging dit fout? Hij gebruikte mijn telefoonnummer voor een fake SMS, die had ik niet moeten geven. Gelukkig op tijd voordat er iets verstuurd was, maar pas dus op.

Hans

In aanvulling op mijn posting van 21 september j.l..
30-09 werd mijn bankrekening bij de ING geblokkeerd vanwege “veilighedsredenen”
Wat bleek: de oplichter heeft toch nog gepoogd met alleen het bankrekeningnummer dat via de z.g. tikkie verificatie wel bekend was geworden de bankrekening binnen te komen. Niet gelukt omdat ik al direct het wachtwoord (wat ontzettend lang is) op 21-09 gewijzigd had en de ING de pogingen getraceerd had en toen de rekening geblokkeerd had. Nu ook in overleg ook de inlog gewijzigd en na 1/2 uur via 2 afdelingen en vele controles of ik wel de eigenaar van de bankrekening was werd de rekening weer gedeblokkeerd. Dus ze letten wel op daar en een waarschuwing aan iedereen: doe zoals ik en als je het niet vertrouwd en ze inloggegevens gaan vragen meteen afkappen en uit voorzorg het wachtwoord wijzigen.
Heb dit allemaal aan MP doorgespeeld via hun speciale email adres maar de verkopers staan gewoon nog op MP en zijn niet geblokkeerd.
Schande!!

Kor de Jong - Dhr.

Afgelopen woensdag op donderdagnacht ruim 2800 euro van mijn betaalrekening verdwenen. Ik hoef hier niet meer uit te leggen hoe dit is gebeurd omdat ik meerdere heb gezien die hetzelfde waren.

Gelukkig was er een bestelling gedaan bij bol.com en hadden mijn vrouw en ik de tegenwoordigheid van geest hierna toe te bellen. Mijn bank heeft hier niets over gezegd!! De bestelling van 1830 euro kon nog worden geblokkeerd en ik krijg mijn geld teruggestort. Pffft. Nu nog kijken hoe ik de andere 1000 euro terug kan krijgen. In mijn geval had het niet met niet ontvangen of iets dergelijks te maken. In principe hebben ze gewoon een beroving uitgevoerd door op slinkse manier de toegang tot mijn rekening te gappen. Nu heb ik dit gemeld aan mijn verzekering maar die moeten dat onderzoeken ondanks de vergelijking dat dit zeer vergelijkbaar is met een woninginbraak maar dat dit gewoon de nieuwe manier is van inbreken. En voor braak en diefstal ben ik “gewoon” verzekerd!! Ben benieuwd hoe dit af gaat lopen. Dat laat ik uiteraard weten.

wannes

Als koper kun je best ook eens alle grote sites (ebay uit USA, UK, Dutsland, 2dehands enz) overlopen naar gelijkaardige foto’s. Oplichters hebben vaak helemaal niets te koop en kopieren zonder schroom bestaande advertenties, als op MP iets te koop staat zogenaamd vanuit ergens een uithoek en gelijkertijd in London , dan weet je hoe laat het is, ik confronteer wekelijks tientallen advertenties aan MP die na langere tijd uiteindelijk misschien verwijderd worden.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond