Deel dit artikel
-

Nieuwe trucs rond Betaalverzoeken met iDeal en Gelijk Oversteken Service

Marktplaats wil met Betaalverzoeken met iDeal en de Gelijk Oversteken Service de veiligheid op het handelsplatform vergroten, maar waterdicht zijn beide systemen niet. Dat concludeert Fraudehelpdesk.

De Betaalverzoeken met iDeal en de Gelijk Oversteken Service zijn op zich goed beveiligde initiatieven van Marktplaats. Wanneer kopers en verkopers hier gebruik van maken, neemt de kans op oplichting af.

Oplichters hebben echter een antwoord bedacht op de twee maatregelen, schrijft Fraudehelpdesk. Ze doen alsof ze bij een aankoop via deze veilige methoden handelen. De verkoper wordt evenwel naar een valse site geleid. Nog erger is dat de (bank)gegevens van verkopers op deze manier handen van de oplichter belanden.

Oplichters doen zich onder meer voor als geïnteresseerde koper die snel tot een afspraak willen komen met een verkoper, maar hem wijs proberen te maken dat ze recentelijk zijn opgelicht. Daarom vragen zij aan de verkoper om zijn rekening te bevestigen, maar die moet dat doen op een nepsite.

 

 

Bezoekers van deze nepsite kunnen kiezen voor hun eigen bank. Zodra ze een keuze hebben gemaakt, worden ze doorgeleid naar een andere valse website, zogenaamd die van hun bank. Hoeveel mensen daadwerkelijk geld zijn verloren via deze websites is niet bekend bij de Fraudehelpdesk.

Oplichters misbruiken ook de naam van de Gelijk Oversteken Service van Marktplaats om aan bankgegevens te komen. Als de verkoper nog geen gebruik maakt van deze dienst, krijgt hij een nepsms gestuurd met het verzoek op de bankrekening te bevestigen. De link in de sms verwijst naar een phishingsite.

Nieuwe maatregelen die oplichting moeten tegengaan zijn zelden waterdicht, waarschuwt Fraudehelpdesk. Vaak gebruiken ze nieuwe maatregelen juist voor een nieuwe smoes die aannemelijk klinkt.

Dit bericht is 31 keer gedeeld

3 Reacties

bert

Ik blijf erbij: zo snel mogelijk contact buiten MP om leggen. Die mistige e-mail forwarders zijn maar niks. Ik wil gewoon bellen/Whatsappen voordat ik iets koop.

Ruud

Gelijk oversteken is nu in het nadeel van de verkoper. De koper heeft het artikel, de verkoper moet nog wachten op zijn geld.
Dus…het is helemaal niet gelijk oversteken.
Er is er maar 1 die er wel bij vaart, dat is de bedenker van gelijk oversteken.

Jan Jansen

Onlangs nog een verhaal gehoord over gelijk oversteken!

De verkoper had het pakket per aangetekend verstuurd en ja het pakket was aangekomen.

De koper had op het gelijk oversteken formulier ingevuld dat ie het pakket niet had ontvangen en kreeg zijn geld terug. Dus de koper had en geld en spullen.
De Verkoper diende daarop een klacht in bij marktplaats.

En deze klacht werd niet eens onderzocht omdat er waarschijnlijk geen tijd voor was. Dus ineens geld kwijt en spullen kwijt.

Hoe kan dat nou??? En dit is echt gebeurt.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond