Deel dit artikel
-

Nieuwe trucs rond Betaalverzoeken met iDeal en Gelijk Oversteken Service

Marktplaats wil met Betaalverzoeken met iDeal en de Gelijk Oversteken Service de veiligheid op het handelsplatform vergroten, maar waterdicht zijn beide systemen niet. Dat concludeert Fraudehelpdesk.

De Betaalverzoeken met iDeal en de Gelijk Oversteken Service zijn op zich goed beveiligde initiatieven van Marktplaats. Wanneer kopers en verkopers hier gebruik van maken, neemt de kans op oplichting af.

Oplichters hebben echter een antwoord bedacht op de twee maatregelen, schrijft Fraudehelpdesk. Ze doen alsof ze bij een aankoop via deze veilige methoden handelen. De verkoper wordt evenwel naar een valse site geleid. Nog erger is dat de (bank)gegevens van verkopers op deze manier handen van de oplichter belanden.

Oplichters doen zich onder meer voor als geïnteresseerde koper die snel tot een afspraak willen komen met een verkoper, maar hem wijs proberen te maken dat ze recentelijk zijn opgelicht. Daarom vragen zij aan de verkoper om zijn rekening te bevestigen, maar die moet dat doen op een nepsite.

 

 

Bezoekers van deze nepsite kunnen kiezen voor hun eigen bank. Zodra ze een keuze hebben gemaakt, worden ze doorgeleid naar een andere valse website, zogenaamd die van hun bank. Hoeveel mensen daadwerkelijk geld zijn verloren via deze websites is niet bekend bij de Fraudehelpdesk.

Oplichters misbruiken ook de naam van de Gelijk Oversteken Service van Marktplaats om aan bankgegevens te komen. Als de verkoper nog geen gebruik maakt van deze dienst, krijgt hij een nepsms gestuurd met het verzoek op de bankrekening te bevestigen. De link in de sms verwijst naar een phishingsite.

Nieuwe maatregelen die oplichting moeten tegengaan zijn zelden waterdicht, waarschuwt Fraudehelpdesk. Vaak gebruiken ze nieuwe maatregelen juist voor een nieuwe smoes die aannemelijk klinkt.

Dit bericht is 31 keer gedeeld

11 Reacties

bert

Ik blijf erbij: zo snel mogelijk contact buiten MP om leggen. Die mistige e-mail forwarders zijn maar niks. Ik wil gewoon bellen/Whatsappen voordat ik iets koop.

Ruud

Gelijk oversteken is nu in het nadeel van de verkoper. De koper heeft het artikel, de verkoper moet nog wachten op zijn geld.
Dus…het is helemaal niet gelijk oversteken.
Er is er maar 1 die er wel bij vaart, dat is de bedenker van gelijk oversteken.

Jan Jansen

Onlangs nog een verhaal gehoord over gelijk oversteken!

De verkoper had het pakket per aangetekend verstuurd en ja het pakket was aangekomen.

De koper had op het gelijk oversteken formulier ingevuld dat ie het pakket niet had ontvangen en kreeg zijn geld terug. Dus de koper had en geld en spullen.
De Verkoper diende daarop een klacht in bij marktplaats.

En deze klacht werd niet eens onderzocht omdat er waarschijnlijk geen tijd voor was. Dus ineens geld kwijt en spullen kwijt.

Hoe kan dat nou??? En dit is echt gebeurt.

christiaan kwant

Oplichting via gelijk oversteken op marktplaats , alles volgens het boekje gedaan. Maar omdat ik het nog nooit eerder had gedaan , is het waarschijnlijk fout gegaan bij de mail die ik niet had moeten krijgen dat de betaling binnen was. Bij gelijk oversteken dus geen mailadres geven of op andere wijze buiten marktplaats berichten reageren.
Alles via berichten is safe denk ik, maar ik ben genezen verkoop nu alleen nog met ophalen.

Daniel

Ik heb afgelopen week iets verkocht op deze weg. De track en trace zegt pakket bezorgd. De koper zegt van niet . Ik heb de post gebeld die zegt ook bezorgd. Marktplaats reageert niet.

Daniel

Ik had op 2 oktober een bericht geplaatst er over dat ik via het gelijk oversteken ben opgelicht. Wat ik er na gedaan heb is: online aangifte gedaan bij de politie wegens internet oplichting. De politie heeft op de zelfde dag aan marktplaats door gegeven dat ik aangifte gedaan heb waardoor dus marktplaats direct via email mij er van op de en hoogte gebracht heeft dat ze er van weten en het doorgeven An het bladvorm onlinebetalen. Die hebben ook de zelfde dag Kontakt met mijn opgenomen en wouden het track en trace Code. Dat heb ik hun gegeven. Daardoor hebben hun gezien dat de post hét pakket dus wel bezorgd heeft waardoor ik dus nu toch nogijb Geld verkrijgen heb. Dus gelukkig op het einde toch nog positiefe uitkomst voor mijn.

Nick

Ik heb ook een link met een valse gelijkoversteken bevestiging gebruikt. Ik kwam er meteen achter en heb al mijn geld van die rekening op een andere rekening gezet.
Ben dus nog geen geld bestolen maar weet niet zo goed of ik die rekening nog wel veilig kan gebruiken

M

Onlangs is mijn zoon eveneens opgelicht via MP gelijk oversteken. MP is gewoon niet te bereiken vaag mailcontact. Mn zoon heeft het geld gewoon NIET ontvangen, terwijl de “koper” het pakket wel heeft ontvangen. Dat blijkt uit Track en Trace gegevens. Volgens PostNL wordt de ID gecheckt, maar dat is helemaal niet zo. Je kunt in dit geval dus helemaal op niemand rekenen, Aangifte heeft evenmin effect aangezien je niets weet over de “koper”,

a

ik nu net op marktplaats, mn ipad staat te koop. wil vraagprijs betalen, vraagt verder niet naar staat ofzo. Legt contact via whatsapp (leuke foto met vrouw ouder echtpaar), stuurt betaal link van 1 cent om mijn rekening te verifiëren. Woont heel afgelegen, is een loods in het noorden van het land, zijn naam komt daar niet voor, ook niet op fb. Gezegd dat ik deze link niet kan openen en dat hij even zn nummer en naam moet sturen, meteen blokkeerde hij mij. Het betaalverzoek kwam uit op betaalverzoek.net, leek net allemaal echt maar vertrouwde het toch niet. Dus echt oppassen, vraag gewoon rek nummer en naam, kan je het zelf overmaken zonder link, als ze dan afhaken weet je dat het niet klopt. Hoe ze aan een account komen dat al 10jr bestaat op marktplaats is de vraag, en geeft al snel (te veel) vertrouwen

TruusZ

Zojuist gereageerd op een advertentie op MP betreffende antieke glazen onderzetters.
Verkoper stuurde mij vervolgens een ‘betaalverzoek’ maar ik wil alleen betalen als ik een bedrag zelf over kan maken, dus een mail gestuurd met verzoek om persoonlijke gegevens en IBAN. Verkoper helemaal verontwaardigd, zegt dat hij niets te verbergen heeft en dat het ook via ‘gelijk oversteken’ kan. Ik nogmaals een mail gestuurd met de mededeling dat ik ook niks te verbergen heb, maar dat ik het zelf wil overmaken en dat ik van tevoren wil controleren waar mijn geld naartoe gaat; dus geen betaalverzoek en geen gelijk oversteken! Lijkt me een faire deal! Als antwoord weer moeilijk gedoe van de kant van de verkoper en geen gegevens of IBAN, dus de hele koop afgeblazen omdat ik het toen echt niet meer vertrouwde! Een tip: vertrouw op je intuïtie en als het niet goed voelt, gewoon niet doen!

M

Zoals a op 9 november jl., schreef. Een account dat al lang bestaat schept vals vertrouwen. Ga daar niet van uit!

Gelijk Oversteken is absoluut een prachtige kans voor oplichters. MP is slecht bereikbaar overigens en maken zich er eenvoudig van af.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond