Deel dit artikel
-

Nieuwe VC Newion start met kapitaal Friesland Bank en NOM

De nieuwe venture capitalist Newion Investments gaat van start met een totaal fondsvermogen van 28 miljoen euro. Investerings- en Ontwikkelingsmaatschappij voor Noord-Nederland (NOM) en de Friesland Bank zijn grootaandeelhouders. De F. van Lanschot Bank en tien informal investors zijn mede-aandeelhouders.

Friesland Bank Investments, het participatiebedrijf van de Friesland Bank, pompt 380 miljoen gulden in 58 uiteenlopende bedrijven zoals bijvoorbeeld een wijngroothandel of een dakbedekkersbedrijf. De bank wil haar investeringen gaan uitbreiden en zit volgens een woordvoerder voor dertig tot veertig procent in Newion. "We hebben in Newion een partij gevonden die ons kan adviseren hoe we het beste in deze bedrijven kunnen investeren".

De VC komt onder leiding te staan van de 'managing partners' Pollak en Van Barneveld, die eerder werkzaam waren bij de ICT-portefeuille van de NOM. Die tak investeert sinds najaar vorig jaar in zestien ICT-bedrijven die qua personeel uiteenlopen van tien tot vijfhonderd medewerkers. Newion is een verzelfstandiging van deze tak. "Die zestien bedrijven zijn ons aandeel in de VC, die nu zelfstandig opereert met als voordeel dat ze ook buiten Noord-Nederland kunnen gaan investeren", zegt NOM-woordvoerder Nuys. Het totaal geïnvesteerd vermogen van de portefeuille wil de NOM niet vrijgeven. Gedacht wordt dat het aandeel ongeveer te vergelijken is met het aandeel van de Friesland Bank

Newion gaat met name investeren in intellectueel eigendom en softwarebedrijven op de b-to-b-markt. In mindere mate wordt geïnvesteerd in IT-consultancy, hardwarebedrijven en dotcoms, met de voorwaarde dat het bedrijf een top vijf positie heeft in een specifieke nichemarkt. De investeringen lopen uiteen van 200 duizend euro tot twee miljoen euro, maar grotere investeringen zijn mogelijk door samenwerking met de partners.

"We gaan nuchter bekijken wat de investeringsmogelijkheden in Nederland zijn. Er zijn nu betere condities om te investeren. De internetwereld staat weer met beide benen op de grond. We investeren vooral in de eerste fase en tweede fase, maar doen niet aan seed financing, zoals de NOM", zegt Van Barneveld. Daarnaast zal er begeleiding plaatsvinden wanneer bedrijven nationaal of internationaal gaan uitbreiden. De groep informal investors speelt bij de begeleiding een actieve rol.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond