Deel dit artikel
-

Nieuwe webbrowsers integreren AI in featurelijst

De generatie nieuwe webbrowsers voegt handige AI-assistenten toe om hun producten handiger en relevanter te maken. Chrome, Safari en Firefox kunnen niet achterblijven.

De updates die Arc en Brave afgelopen week doorvoerden, zijn slechts illustratief voor de trend.

Brave voegde het taalmodel van Mixtral toe aan zijn eigen zoekmachine. Gebruikers kunnen hierdoor zowel normale zoekresultaten krijgen als een – noem het – beredeneerde. De computer geeft dan in de vorm van een dialoog oplossingen. Handig voor bijvoorbeeld softwareschrijvers. Daarnaast kreeg de privacyvriendelijke browser een feature die ‘snapt’ wat er op de webpagina staat die men op dat moment leest. Je kunt daarom aan de chathulp ‘Leo’ vragen stellen en keurig geformuleerde antwoorden terugkrijgen.

Webbrowser Arc koos ervoor te werken met OpenAI voor nieuwe AI-functies. Bijvoorbeeld: over een hyperlink zweven en dan een mini, puntsgewijze samenvatting van de pagina krijgen, vragen stellen over de pagina die je leest en een ingebouwde ChatGPT-koppeling. Vorige week koppelde het met de AI-zoekmachine Perplexcity. Als gebruiker krijg je geen pagina met linkjes meer als ‘antwoord’, maar een uitgeschreven pagina met een tekstueel rijk antwoord, ondersteund met hyperlinks. Een wereld van verschil.

De nieuwe iOS-browser van Arc doet iets vergelijkbaars met de ingebouwde zoekmachine.

Dit soort extra’s aan webbrowsers lijken het begin van een zoektocht. Een zoektocht die kan leiden tot een herdefinitie van wat een browser is en moet kunnen. Wanneer AI-technologie van derden in de browser zoekvragen gaat beantwoorden, zal Google zich moeten bezinnen over zijn rol als ‘informatieverstrekker’. Wellicht heeft de pagina met linkjes en reclameblokjes zijn langste tijd gehad.

Het zijn niet enkel Arc en Brave die AI-features toevoegen aan hun browsers. Hun updates zijn slechts de recentste in een reeks die bij andere partijen al langer loopt. Ook bij Microsoft, met diens Edge-browser. Van de grotere leveranciers is Microsoft het verst vanwege de toevoeging van Copilot.

Deze pagina beschrijft de AI-updates van bijvoorbeeld SigmaOS, Opera en Wavebox. Ze komen er allemaal op neer, dat er chatfuncties aan de browser worden toegevoegd om vragen te stellen die leiden tot antwoorden in natuurlijke taal.

Chrome, Safari en Firefox houden hun AI-kaarten schijnbaar nog even op de borst.

Foto: Studio Republic, op Unsplash

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond