Deel dit artikel
-

Nieuwe wetgeving moet kritische consument op recensiesites beschermen

Amerikaanse bedrijven kunnen consumenten niet langer verbieden om negatieve beoordelingen te plaatsen op sites als Yelp, ook niet als daarover het een en ander staat in de algemene voorwaarden. De staat Californië heeft een nieuwe wet aangenomen die misbruik moet tegengaan.

Bedrijven die zich niet houden aan de nieuwe regels kunnen boetes opgelegd krijgen van maximaal tienduizend dollar. Californië is de volgende staat die dit soort wetgeving (beter bekend als Anti SLAPP) aanneemt.

Directe aanleiding is een echtpaar uit Utah, dat een negatieve kredietbeoordeling kreeg omdat een bedrijf schadevergoeding had geëist na een negatieve recensie.

Yelp had in diverse andere staten bescherming gezocht, omdat steeds vaker advocaten worden ingehuurd om recensiesites of consumenten die negatieve recensies schrijven onder druk te zetten. Yelp is naar eigen zeggen dan blij met de nieuwe wetgeving.

In augustus dreigde Peak Internet uit Colorado een gebruiker aan te pakken die negatieve recensies had geplaatst bij Yelp, YouTube en andere platforms, omdat het bedrijf zou hebben gelogen over internetsnelheden. Peak Internet trok het dreigement in. Een man die een negatieve recensie had geplaatst bij Amazon over een router die hij had gekocht kreeg een advocaat op zijn dak en zo zijn er vele voorbeelden.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond