Deel dit artikel
-

Nike weg van Amazon, ‘eigen e-commerce first’

Nike trekt terug als verkoper op Amazon en geeft strategisch voorrang aan zijn eigen e-commercekanalen. Kleding van het sportmerk verdwijnt niet helemaal bij de e-commercegigant, omdat de kledingfabrikant hechte banden met een select aantal online wederverkopers heeft gesloten.

Twee jaar experimenteerde Nike, want zo noemden ze het, op de marktplaats van Amazon. Als geregistreerd merkpartner hoopte het meer klantgegevens te kunnen opvissen, maar ook de handel in nepartikelen beter bestrijden. Met de aanstelling van de nieuwe CEO John Donahoe, oud-topman van eBay, slaat het sportconcern een richting in waarin de eigen kanalen leidend zijn. Einde pilot Amazon.

Persbureau Bloomberg tekent deze ontwikkeling op de uit de mond van een aantal nauw betrokkenen en hoort het vertrek van Amazon bevestigd worden door Nike zelf.

Nikes doel is om betere koop- en gebruiksbeleving te bieden aan zijn klanten. Via Amazon is dat niet mogelijk.

Bij de meest recente presentatie van de kwartaalcijfers was deze richting al merkbaar. Naast de website blijken ook de apps van groot strategisch belang. Die ontwikkeleb zich tot een serieuze platformen voor interactie tussen klant en merk, maar ook tussen sporters onderling.

“Het aantal actieve gebruikers verdubbelde afgelopen drie jaar. ‘Meer gebruikers is meer waarde”, aldus de leiding van Nike destijds. Amazon kan dat soort directe interacties nooit faciliteren voor merken.

Foto: Silvisjon (cc)

Deel dit bericht

1 Reactie

Mathijs Kok - AskMathijs

Mooie ontwikkelingen. Ben erg benieuwd waar dit allemaal toe gaat leiden. Amazon komt binnen afzienbare tijd naar NL en dat houdt ons allemaal wel bezig 😉

Ik nam recent een podcast op over het bewaken van je merk op de marketplaces. https://www.askmathijs.com/podcast/hoe-controleer-je-je-merk-via-marketplaces/

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond