Deel dit artikel
-

Nimbuzz moet Skype-ondersteuning staken

Na Fring moet nu ook het Nederlandse chat- en VoIP-bedrijf Nimbuzz zijn gebruikers toegang tot Skype ontzeggen. Zowel Fring als Nimbuzz zijn recent hun eigen betaalde VoIP-dienst begonnen.

Volgens Skype moet Nimbuzz als derde partij de ondersteuning voor Skype staken omdat het niet voldoet aan de API-voorwaarden die Skype stelt. Nimbuzz daarentegen ziet de zet van Skype als onderdeel van een strategie in aanloop naar een beursgang, om alle derde partijen die toegang tot Skype bieden langzaam buiten te sluiten.

De 30.000 geregistreerde gebruikers bij Nimbuzz hebben via het web, een pc-client en de mobiele telefoon nog wel toegang tot MSN, Google Talk en ook tot de chatsystemen van onder meer Twitter, Facebook en Hyves. Eind deze maand wordt Skype uit Nimbuzz gehaald.

Ook Fring is recent de toegang tot Skype ontzegd wegens ‘misbruik van Skype-software’.

In een reactie aan TechCrunch laat Evert Jaap Lugt, CEO van Nimbuzz, weten dat het voor een oneerlijke beslissing is voor zijn gebruikers.“Mensen willen zelf kiezen hoe ze communiceren, ongeacht de dienst, het sociale netwerk, apparaat of operator.”

Skype blijft bij het eigen standpunt en zegt dat de beslissing is genomen omdat Nimbuzz niet aan de API-voorwaarden voldoet. Skype zou juist voor openheid zijn en ontwikkelaars die producten maken voor het Skype-platform.

Of het iets te maken heft met het feit dat zowel Fring als Nimbuzz een eigen betaalde VoIP-dienst zijn beginnen, dat blijft in het midden.

Een andere populaire Nederlandse chat-dienst, eBuddy, biedt geen ondersteuning voor Skype aan. Het is afwachten of Skype andere derde partijen de toegang tot de eigen dienst ontzegt.

In de afgelopen drie jaar haalde het zo’n 25 miljoen dollar een durfkapitaal op. Daarmee bouwden de techneuten een dienst die concurreert met Fring uit Israël en, op onderdelen, met eBuddy uit Amsterdam, Jajah uit Oostenrijk en Meebo uit de VS.

Deel dit bericht

3 Reacties

JW

Zoek en vervang: API-voorwaarden skype door eigen betaalde VoIP-dienst begonnen Nimbuzz. :) Als je concurrent wordt met dezelfde betaalde diensten wordt je gewoon nekomgedraaid. Opzich een een legitieme reden toch….?!

Nico

Misschien kan iemand het artikel nog even redigeren..

Harold

Inderdaad… Techcrunch praat over 30 mln gebruikers ipv 30.000..

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond