Deel dit artikel
-

NMa: financiële vergelijkingssites onder de maat

De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) vindt de kwaliteit van de meeste vergelijkingssites voor spaarrekeningen en reisverzekeringen onder de maat. “Niet volledig, correct of transparant.

De NMa heeft de kwaliteit van 21 vergelijkingssites voor spaarrekeningen en 17 vergelijkingssites voor doorlopende reisverzekeringen beoordeeld op verschillende criteria, zoals correctheid, volledigheid en transparantie. Voor de reisverzekeringen zijn er slechts twee vergelijkingssites die op alle criteria de hoogste score halen. Voor spaarrekeningen is er geen enkele vergelijkingssite die op alle criteria de hoogste score heeft behaald.

Het onderzoek naar vergelijkingssites is uitgevoerd door de Monitor Financiële Sector (MFS). De MFS is een team binnen de NMa dat onderzoek doet naar de marktwerking op verschillende financiële markten.

Vergelijkingssites kunnen consumenten helpen bij de keuze voor een financieel product en de concurrentie bevorderen tussen aanbieders van financiële aanbieders, mits de kwaliteit goed is.

Uit het onderzoek blijkt dat op meer dan 60 procent van de vergelijkingssites een belangrijk deel van de spaarrentes of verzekeringspremies niet klopt. Ook blijkt dat ongeveer 30 procent van de vergelijkingsites voor spaarrekeningen en driekwart van de vergelijkingssites voor reisverzekeringen te weinig producten tonen.

Verder is ongeveer de helft van de vergelijkingssites niet transparant over de eigenaar en/of het verdienmodel van de vergelijkingssite. Volgens de NMa doen de sites er goed aan zich te verbeteren door meer producten te tonen, te controleren of de informatie klopt en dagelijks de prijzen van alle producten bij te werken. Een andere mogelijkheid om de kwaliteit van vergelijkingssites te verbeteren, is door het invoeren van een gedragscode. Een dergelijke code kan ook toepasbaar zijn voor vergelijkingssites in andere sectoren.

Deel dit bericht

3 Reacties

Independer.nl

Ook Independer.nl is meegenomen in het onderzoek. Hieruit blijkt dat bij het onderzoek naar de vergelijking van reisverzekeringen van Independer.nl op alle criteria een ‘zeer goed’ scoort. Wel constateert men in de vergelijking van spaarrekeningen een kleine, maar terechte fout. Wij werken er momenteel hard om deze informatie wel op de correcte wijze te tonen. Lees hier hoe we dat gaan doen http://weblog.independer.nl/independer/kritiek-nma-terecht-independer-nl-herstelt-fout/

Independer.nl juicht onderzoek naar de prestaties van vergelijkingssites toe en is voorstander van een scherper toezicht op vergelijkingssites.

Geld.nl

Het is jammer dat bijna al de media enkel het negatieve uit het rapport belicht. Geld.nl kwam in het onderzoek namelijk goed naar voren. Aangaande reisverzekeringen is http://www.Geld.nl de beste vergelijkingssite. Op het gebied van het vergelijken van sparen scoort Geld.nl op diverse punten ook goed. Wij menen dat wij altijd nog verder moeten optimaliseren maar dat met name de concurrentie zal snel stappen moet zetten. De uitslag van dit onderzoek doet geen goed aan het imago van financiële vergelijkingssites en dit schaadt ons allen.

Henrik Huisman

Ik vind dat Geld.nl en Independer.nl wel erg op elkaar lijken. Mag dat zomaar???? – Het komt blijkbaar allemaal uit dezelfde fabriek

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond