Deel dit artikel
-

Nog steeds ongewenste verkooptelefoontjes ondanks wet

Zo’n 80 procent van de consumenten wordt weleens lastiggevallen door telefoontjes van marketeers die iets aan hen willen verkopen. Dat blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond. De telemarketingwet die in 2021 van kracht werd en een einde moest maken aan deze telefoonterreur, werkt niet goed.

Sinds 1 juli 2021 mogen bedrijven consumenten alleen bellen als die daar expliciet toestemming voor hebben gegeven. Bedrijven moeten kunnen bewijzen dat die toestemming is verleend. Een uitzondering geldt voor consumenten die lid of klant zijn geweest. Die mogen na opzegging van de overeenkomst nog drie jaar benaderd worden. De wet kwam in plaats van het Bel-me-niet-register.

Om te peilen of de wet zorgt voor minder ongewenste telefoontjes, vroeg de Consumentenbond 1100 consumenten naar hun ervaringen. Acht op de 10 ondervraagden geeft aan de afgelopen 12 maanden toch ongevraagd te zijn gebeld. 25 procent van hen werd maandelijks benaderd door telemarketeers en 10% zelfs wekelijks. De cijfers zijn vergelijkbaar met eenzelfde onderzoek in 2019, vóór de nieuwe wet.

De Consumentenbond wil dan ook dat de wet wordt aangescherpt. Nu mogen bedrijven consumenten die klant waren, nog drie jaar benaderen. Zonder expliciete toestemming. Maar dat leidt tot grote ergernis, blijkt uit de enquête. Het merendeel van de consumenten wil ook in dat geval niet benaderd worden. Zij geven aan niet voor niets de overeenkomst met het bedrijf te hebben opgezegd. Slechts een kwart van de ondervraagden vindt het niet erg om als ‘oude klant’ gebeld te worden, maar vindt de termijn van 3 jaar veel te lang.

De Consumentenbond heeft zijn bevindingen gedeeld met de ACM en is met de toezichthouder en het ministerie van Economische zaken in gesprek over verbetering en aanscherping van de wet en het toezicht.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond