Deel dit artikel
-

Is er nog vetrouwen na de cryptocrash?

Kwon Do-hyung, de oprichter van Terra, heeft een herstelplan voor stablecoins Terra en Luna gepresenteerd. Het debacle met beide cryptomunten vorige week heeft miljarden dollars aan vermogen doen verdampen. De hamvraag is: Kan het geschonden vertrouwen nog worden hersteld?

Kwon Do-hyung wil het Terra-netwerk aanpassen door het maximale aantal tokens te beperken tot 1 miljard en deze te verdelen onder de gedupeerden in de hoop dat de koers weer wat zal stijgen.

Een aantal mensen heeft daarnaast voorgesteld om een eigen versie van de Terra blockchain in het leven te roepen, een zogenoemde fork.

Geruchten dat de Zwitserse vermogensbeheerder GAM iets van 3 miljard dollar zou uitgeven om de munten weer nieuw leven in te blazen blijken niet waar te zijn.

De Zuid-Koreaan denkt echter niet dat Terra ooit nog zijn oude waarde van 1 dollar kan bereiken. Begin april was de waarde van uitstaande Terra munten nog 19 miljard dollar, die van Luna zelfs 41 miljard.

Hoewel het geen grote munten waren qua bereik, hadden ze wel een belangrijke functie als ruilmiddel om duizenden verschillende valuta te kunnen verhandelen. Terra’s onderpand bestaat uit andere cryptovaluta, waarvan zeker de helft uit bitcoins. En die daalden in waarde ook uit vrees voor de stijgende rente. Een hoge rente houdt beleggers doorgaans weg van risicovolle investeringen.

Beleggers zijn, ook al is er herhaaldelijk gewaarschuwd voor de zwakheden van het Terra-netwerk, vanzelfsprekend boos. De vrouw van Kwon Do-hyun heeft politiebescherming moeten aanvragen.

De ellende is nog niet voorbij. Sceptici zien nog een potentieel tikkende tijdbom: de Tether, veruit de grootste stablecoin op de markt. Er bestaat vrees dat de tientallen miljarden dollars die Tether uitgeeft, niet worden gedekt door echte dollars. Het platform doet al enige tijd uiterst geheimzinnig over zijn onderpand.

En waar analisten vorig jaar nog voorspelden dat de Bitcoin voor het einde van het jaar de 100.000 dollar zou aantikken, zijn er nu voorspellingen dat de uiterste bodem van 14.000 dollar best nog eens bereikt zou kunnen worden.

De gevolgen van de cryptocrash kunnen nog moeilijk worden ingeschat, maar Jack Tao, CEO van handelsplatform Phemex, denkt dat de imagoschade aanzienlijk is. Volgens Tao zal deze hele episode een negatieve invloed hebben op het imago van de crypto-industrie, vooral in de ogen van beleggers. Er is volgens hem grote kans dat wetgevers strenger worden rond gedecentraliseerde stablecoins.

De malaise in de cryptowereld breidt zich intussen ook uit naar El Salvador, dat bitcoins aankocht voor zijn economie. Het land stond vorige week 37 miljoen in het rood.

Foto Shutterstock

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond