Deel dit artikel
-

Nokdown stopt co-buying voor consumenten

Co-buyingsite Nokdown stopt onmiddellijk met haar dienst voor de individuele consument. Volgens moederbedrijf Scaramea is het lastig om een dergelijke site op grote schaal op te zetten. De site wordt nu omgebouwd tot co-buyingsysteem voor bestaande groepen, zoals (branche-) verenigingen.

Om de dienst goed op te zetten, zouden heel veel marketing-guldens nodig zijn om de concurrentie met LetsBuyIt.com aan te gaan. "De directie van Scaramea wilde daarvoor niet zoveel geld beschikbaar stellen", zegt Ingo Heijnen, woordvoerder voor Nokdown namens Hill & Knowlton. Door de hoge kosten en lage marges die op producten gewonnen worden, is het heel moeilijk om investeringen op deze manier terug te krijgen.

Het bleek vooral lastig om consumenten met dezelfde wensen in één groep te plaatsen voor afhandeling in de backoffice, zegt Heijnen. Wensen van consumenten zijn moeilijk af te stemmen, en de groepjes die uiteindelijk precies hetzelfde product willen, zijn vrij klein volgens Nokdown. Hoeveel gebruikers de site had, maakt Scaramea ook nu nog niet bekend, maar het bedrijf laat wel weten dat het aantal niet aan de verwachtingen voldeed. De laatste tijd werd er ook nauwelijks meer voor de dienst geadverteerd.

Het bedrijf heeft nu haar zinnen gezet op het aanbieden van een internet applicatie aan verenigingen en communities. Op die manier wil de site reeds bestaande groepen met een gezamenlijke interesse het co-buyingconcept aanbieden, om zo af te zijn van het samenbrengen van individuele consumenten.

Deel dit bericht

4 Reacties

Jeroen

Had nooit echt veel vertrouwen in dit concept. Prima plan om ermee te stoppen en de nieuwe strategie klinkt mij veel logischer in de oren. Dit zouden meer internet-startups moeten doen. Beter snel inzien dat iets niet werkt dan krampachtig vasthouden aan het initiele idee. Veel succes.

Robin

Balen !

Eric Esselink

"Het bedrijf heeft nu haar zinnen gezet op het aanbieden van een internet applicatie aan verenigingen en communities. " Voor deze strategie heb ik een tweetal bedenkingen:1 – Is er voldoende kritische massa aanwezig voor deze markt?2 – Is de doelgroep al zover om zulke ASP-niche achtige applicaties te gebruiken? Nederland is vrij klein, dat maakt punt 1 moeilijk, en de ASP markt in zijn geheel (laat staan niches) is nog onvolwassen, wat punt 2 een zware dobber maakt.Overigens verwacht ik dat letsbuyit.com ook stopt met co-buying (of boxman achterna gaan), aangezien het een soort veredelde winkel is met lage marges.Wie lokaal geen success heeft, heeft dat ook niet Internationaal.

Paul

Jammer dat een initiatief niet lukt, maar te verwachten was het wel.Bovendien ook leerzaam voor conculega's LetsBuyIt etc…. Belangrijkste oorzaken:-1-Teveel producten(geen focus, core business en dus geen specialisme van aanbieder)-2-Teveel marketing, te ambtieuze opzet(eerst succes op sec concept, dan pas marketing, anders weet je nooit of een businessconcept levensvatbaar is. Succes (winst) is niet te koop, ook niet met marketing)-3-Geen eenduidige klant/doelgroep(de internetter is zeer divers en niet altijd naast informatie- ook koopgek)-4-Concept bood te weinig toegevoegde waarde voor klant en producent/aanbieder(zoveel voordeliger was alles niet en aanbieders kunnen, ook zonder Achmea rechtstreeks zaken doen met afnemers, zelfs via internet) Hopelijk denkt men (niet alleen de concept eigenaren maar ook de VC's) bij de doorstart wel goed na over bovenstaande zaken en kijkt men werkelijk naar welke produkten, (te creeren) communities (vraag) en aanbieders via internet (als middel en niet als doel) gematched kunnen.En in hoeverere je als NoKDown werkelijk toegevoegde waarde naar aanbieder en klant oplevert. Zonder een win-win tussen klant en aanbieder komt immers geen enkel concept in de nieuwe oude of fututure economy van de grond. Ook niet met veel Venture Capital. Tot slot doen (of gedaan hebben) is beter dan praten en becritiseren en daarom wens ik NoKDown veel succes bij de herstart. Paul. 

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond