Deel dit artikel
-

Nokia: 1.800 man er uit, focus op smartphones

Nokia ontslaat 1.800 medewerkers, of 3 procent van de mobiele divisie. Het bedrijf zet de eerste stap in een reorganisatie die het bedrijf weer concurrerend moet maken met bedrijven als Apple, HTC en Samsung. Er komt meer aandacht op software en ontwikkelaars.

Dat maakte het bedrijf vanmiddag bekend, samen met de presentatie van de financiële resultaten over het derde kwartaal.

De organisatie vindt voornamelijk plaats bij de afdelingen Smartphones en Services. Dat zijn de afdelingen die slimme telefoons maken en verantwoordelijk zijn voor digitale diensten op die telefoons. Digitale diensten zijn bijvoorbeeld Maps, Music, Mail en het overkoepelende portaal Ovi.com.

“Nokia wil sneller nieuwe producten kunnen maken en beter aansluiten op vraag uit de markt”, klinkt de niet verrassende maar algemene uitleg.

Het bedrijf probeert ook de banden met softwareontwikkelaars aan te halen. Bedrijven als Apple en Google winnen op het mobiele front veel klanten door ontwikkelaars te helpen om aantrekkelijke software voor mobieltjes te schrijven. Nokia kan de concurrentie niet bijbenen en zet voor de besturingssystemen Symbian en MeeGo in op QT en HTML5.

De ingrijpende maatregelen komen uit de koker van Nokia’s nieuwe topman Stephen Elop. Hij trad zes weken geleden aan.

In het derde kwartaal van 2010 verkocht Nokia 110 miljoen mobiele telefoons. Dat is een stijging van 2 procent ten opzichte van vorig jaar.

De omzet uit handel in mobieltjes en diensten steeg ten opzichte van vorig jaar met 4 procent tot 7,1 miljard euro. Het bedrijfsresultaat daalde echter met 5 procent tot 750 miljoen euro.

Op het vlak van de handel in digitale diensten, bijvoorbeeld verkoop van muziek, verdubbelde de bruto omzet bijna van 172 miljoen naar 325 miljoen euro. Na aftrek van inkomstendeling met derden, zoals uitgevers, blijft daar netto 159 miljoen euro van over. Dat is een stijging van 7 procent ten opzichte van vorig jaar.

Het Nokia-concern, inclusief netwerkbedrijf Nokia Siemens, realiseerde over het derde kwartaal een omzet van 10,3 miljard euro. Dat is een toename van 4,7 procent. Het bedrijf boekt een nettowinst van 529 miljoen euro, tegenover een verlies vorig jaar van 559 miljoen euro.

Deel dit bericht

1 Reactie

Guus van Knippenbergh

Focus op Qt. Eindelijk goed nieuws van Nokia. Nu nog Android (laten) toevoegen aan hun cross paltform Qt (naast Symbian, MeeGo en div linux verianten) en Nokia doet weer helemaal mee in de mobile app race.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond