Deel dit artikel
-

Nokia betreedt markt voor webdiensten

Met automatische koppelingen met onder meer Flickr, YouTube en Facebook en de lancering van een muziekwinkel probeert Nokia de koppeling tussen de mobiele telefoon en het web te maken.

In november 2007 opent Nokia zijn webdienst Ovi.com, een portaalsite waar internetgebruikers hun digitale online media kunnen beheren, landkaarten en muziek kunnen downloaden en spelletjes kunnen kopen of huren.

Vanochtend presenteerde Nokia in Londen, en via een videostream, zijn nieuwe webdienst  Ovi en een aantal geavanceerde mobiele telefoons.

Open deur

Ovi, wat 'deur' betekent in het Fins, verschijnt eerst in het Engels. In de eerste helft van 2008 zullen gelokaliseerde versies van het portaal de deuren openen. Bezoekers van de site kunnen er onder meer spellen kopen van Digital Chocolate, EA en Gameloft. Het om mobiele uitvoeringen van spellen als Fifa '08, The Sims 2, Pets en Tetris. Een spel kost tussen de 6 en 10 euro om te kopen of deel daarvan om voor een dag of week te huren. 

Nokia probeert een brug te slaan tussen mobiele telefoons en het vaste web. Steeds meer mobiele telefoons kunnen overweg met Umts- en Wifi-netwerken. Door de rol van uitgever op zich te nemen, probeert Nokia die markt niet helemaal over te laten aan gevestigde internetbedrijven.

Toesteleigenaren dienen speciale Nokia-software op hun computer te installeren om de brug tussen het web en de mobiele telefoon tot stand te brengen. Vooralsnog publiceert Nokia enkel een Windows-uitvoering van die software. Van Mac- of Linux-ondersteuning is nog geen sprake.

Nieuwe bedrijfsstructuur

Met de lancering van de N81 hoopt Nokia een vleugje van de roem van Apples iPhone af te snoepen. Via berichtensysteem Jaiku, een concurrent van Twitter gaf Nokia aan belangstellende streamkijkers toelichting op het toestel.

Nokia's muziekdownloadwinkel verkoopt digitale liedjes voor 10 euro per album, vergelijkbaar met de prijzen in Apples iTunes. De liedjes zijn gecodeerd in Windows Media-formaat WMA tegen 192kbps.

Afgelopen weken opende Nokia ook de p2p-site Mosh. Daar kunnen creatievelingen hun zelfgemaakte applicaties, foto's en video's met elkaar ruilen.

Om de focus op internetdiensten kracht bij te zetten, voeren de Finnen momenteel een reorganisatie door. Vanaf begin volgend jaar bestaat het Finse bedrijf uit drie afdelingen: Apparatuur, Diensten & Software en Markten.

Nokia is de nummer één verkoper van mobiele telefoons van de wereld. Volgens marktonderzoeker Gartner Research heeft Nokia een marktaandeel van 37 procent. In het tweede kwartaal van 2007 verkocht het 99,9 mobiele telefoons, waarvan steeds meer in opkomende markten als India.

Hoe open het Ovi-platform zal zijn, is niet bekend. Derhalve staat nog niet vast hoe laadrempelig toetreding tot Ovi is voor smoelenboeken als Hyves en chatsystemen als eBuddy.

Deel dit bericht

1 Reactie

M

Voordat ze met iets nieuws beginnen laat ze eerst 's de firmware van de E65 updaten.. zonder dat heb ik niet eens toegang tot internet laat staan foto's uploaden naar Flickr..

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond