Deel dit artikel
-

Nokia concurrent Android door overname Symbian

Nokia wil alle aandelen van Symbian overnemen om daarmee de volledige controle over het mobiele besturingssysteem te krijgen. De software zal via een stichting gratis beschikbaar zijn voor leden, onder wie Vodafone.

Vanochtend maakte Nokia bekend dat het een bod van 264 miljoen euro uitbrengt op alle uitstaande aandelen van Symbian. Symbian is het Londense bedrijf dat Nokia in 1998 begon met andere telefoonmakers om gezamenlijk één besturingssysteem te bouwen.

Nokia heeft reeds 48 procent van de aandelen in handen. De overname brengt de waardering van het bedrijf Symbian op 551 miljoen euro.

De Finnen zullen de technologie van Symbian, dat concurreert met Windows Mobile, Linux en OSX op de iPhone, niet voor zichzelf houden maar onderbrengen in een stichting.

Voor die constructie is gekozen om de ontwikkeling van aanpalende systemen zoals S60, UIQ en MOAP(S) gelijke tred te laten houden met die van Symbian. S60, UIQ en MOAP(S) zijn de grafische lagen óp Symbian. S60 is eigendom van Nokia, de andere twee van respectievelijk SonyEricsson en NTT DoCoMo. Zij zegden deelname aan de stichting toe.

Tot de eerste leden van Symbian Foundation behoren AT&T, LG Electronics, Samsung Electronics, STMicroelectronics, Texas Instruments en opmerkelijk genoeg als enige operator Vodafone.

Symbian boekte over het eerste kwartaal van 2008 een omzet van 43,5 miljoen euro. Dat is 5,3 procent meer dan het jaar ervoor.

Eind maart 2008 circuleerden er 154 miljoen toestellen die draaien op Symbian. Dat is 35 procent meer dan het jaar ervoor.

Onderzoeksbureau Piper Jaffray verwacht dat er volgend jaar 270 miljoen smartphones zullen worden verkocht, waarvan 17 procent (45 miljoen) iPhones.

De Symbian-technologie wordt open en gratis toegankelijk voor leden van de stichting. Met deze poging tot standaardisatie van de mobiele basistechnologie voor slimme mobieltjes gaan de leden de concurrentie aan met Android. Android is een project, geïnitieerd door Google, waarbij een op Linux gebaseerd besturingssysteem wordt gebouwd.

Android is onderdeel van de Open Handset Alliance (OHA). Uit de ledenlijst blijkt dat  LG, Samsung en Texas Instruments lid zijn van zowel de OHA als de Symbian Foundation.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond