Deel dit artikel
-

Nokia migreert zijn IT naar Google Cloud

De maker van netwerkapparatuur voor telecombedrijven Nokia migreert zijn datacentra en software naar de cloud van Google. Daardoor kan het panden sluiten, huren opzeggen en efficiënter gaan werken.

Dat vloeit voort uit de ondertekening van een vijfjarig contract dat van strategische betekenis is voor de Finnen. Ze besloten tot een cloud-first IT-strategie en doeken de zelf aangelegde infrastructuur op. De keuze houdt op hoofdlijnen voorkeur in voor een combinatie van publieke cloud en SaaS-diensten.

Naar verwachting is het migratieproces over anderhalf à twee jaar afgerond. Vanaf dan kan Nokia de overbodig bestaande fysieke infrastructuur afbouwen.

De migratie naar een publieke cloudomgeving levert snellere werkprocessen op en laat de ontwikkelaars van de Finnen profiteren van de technologische ontwikkelingen bij Google. Dat richt zich nu, net als Amazon en Microsoft, bijvoorbeeld op edge computing in 5G-omgevingen. Dat is het neusje van de zalm qua snelheidsoptimalisatie van zakelijke en industriële 5G-toepassingen.

Drie jaar geleden verklaarde Nokia de liefde nog aan Amazon AWS. Google verwierf zich toch een streepje voor. De nieuwe liefde verbreekt niet per se de relatie met de oude, want Google Cloud Platform kan overweg met – wat heet – een multi-cloud omgeving.

Foto: Ralph (cc)

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond