Deel dit artikel
-

Nokia stapt over op Windows mobiel platform

Nokia stapt over op Microsoft-software als motor van zijn toekomstige smartphones. Bing wordt de primaire zoekmachine en Microsoft gaat ook de handel in mobiele reclame verzorgen. De Finnen hopen hun vertrouwde, leidende marktpositie te herpakken. Ze sluiten Android niet uit.

Dat maakte Nokia zojuist bekend met een bericht aan de markt. Het propageren van Windows Phone wordt Nokia’s primaire doel. Impliciet nemen ze daarmee afscheid van Symbian, dat blijkt bestaan als een franchise platform. Meego, dat met Intel wordt gemaakt, wordt een open source-systeem.

Nokia en Microsoft spreken over een mondiale samenwerking. Het duo spreekt over ‘The Third Ecosystem’, daarmee een positie claimend naast Android en iOS.

Het is niet bekend hoe lang de overeenkomst loopt, evenmin of Microsoft – net zoals bij Yahoo – fors de portemonnee trekt om zijn marktpositie te helpen groeien. Immers, er is Microsoft ook veel aangelegen om Windows Phone breed uit te rollen. Eerdere pogingen om de mobiele markt te betreden brachten niet het succes waar Bill Gates en Steve Ballmer ooit op hoopten.

Microsofts marktaandeel op de smartphonemarkt halveerde van 8,7 procent eind 2009 naar 4,2 procent eind 2010, aldus cijfers van marktonderzoeker Gartner.

Nokia verkocht in 2010 een kleine 400 miljoen smartphones, waarmee het nog steeds marktleider in dit segment is.

Bing wordt Nokia’s mobiele zoekmotor , einde Ovi

Binnen de samenwerking richt Nokia zich op het maken van hardware, het opzetten van een brede selectie Windows-telefoons met verschillende prijzen en de internationale distributie.

Microsofts zoekmachine Bing wordt de primaire zoekmachine op de toekomstige Nokia’s, waardoor Microsoft indirect geld verdient aan zoekmachinereclame. Adverteerders die reclame willen vertonen in Nokia-telefoons wenden zich in de toekomst tot Microsoft adCenter.

  • Nokia Maps wordt de kerntechnologie achter Microsoft Maps, zowel bij Bing als bij Adcenter (lokaal adverteren)
  • Microsoft development tools komen beschikbaar voor ontwikkelaars om software te maken voor Nokia-telefoons
  • Nokia’s downloadwinkel (Ovi Store) wordt geïntegreerd met Microsoft Marketplace

De wijze waarop Nokia zijn nieuwe platformstrategie formuleert lijkt niet uit te sluiten dat het op enig moment ook telefoons gaat maken met het Android-systeem. Dat zou in de marge kunnen gebeuren, op een wijze waarop bijvoorbeeld ook HTC meerdere platformen ondersteunt. Niettemin beloven de Finnen dat Windows Phone-software de meeste aandacht krijgt.

De samenwerking met Microsoft komt niet helemaal als een verrassing. Nokia heeft sinds september 2010 een nieuwe topman in de persoon van de Canadees Stephen Elop. Elop was jarenlang de baas van Microsoft-divisie Business.

Nokia’s Symbian verliest

Nokia bevindt zich aan de verliezende hand onder de mobiele platformen. Het bedrijf heeft op de smartphonemark nog wel een aandeel van 37 procent met Symbian-toestellen, maar vooral het Android-systeem groeit zo snel dat het mogelijk volgend jaar al groter is dan Nokia. Android steeg in een jaar van 3,9 procent marktaandeel naar 22,7 procent.

Nokia heeft een goed distributienetwerk, wat positief bijdraagt aan de afzet. De prijs van Android, gratis, zorgt er echter voor dat steeds meer fabrikanten het Google-systeem omarmen en op de markt brengen.

Apples iOS had in het vierde kwartaal van 2010 een marktaandeel van 15,7 procent. Die groei vlakt af.

De verkoop van digitale diensten draagt amper bij aan de omzet van Nokia. Het bedrijf investeerde miljarden euro’s in overnames van internetbedrijven, maar wist de nieuwe verworven kennis en technologie niet om te bouwen in een aansprekend aanbod voor de consument. In de laatste drie maanden van vorig jaar boekte Nokia een internetomzet van 201 miljoen euro, oftewel: 2,3 procent van de totale omzet uit mobielhandel. Google boekte in 2010 zeker 1 miljard dollar alleen al met mobiele reclame.

Op 21 april presenteert Nokia de financiële cijfers over het eerste kwartaal van 2010.

Nieuwe organisatiestructuur sluit Android niet uit

Topman Elop voert ook een nieuwe organisatiestructuur in. Er komen twee divisies voor mobiele toestellen: Smart Devices en Mobile Phones, anders gezegd: smartphones en telefoons voor de rest van de wereld.

Het pact met Microsoft valt in de categorie ‘Smart Devices’. Mocht Nokia voor een multiplatform-strategie kiezen met, bijvoorbeeld, Android dan zou dat in de categorie ‘Mobile Phones’ kunnen vallen. Deze divisie heeft namelijk als doel: ‘de volgende 1 miljard wereldbewoners te voorzien van internettoegang en applicaties’.

Divisies als Navteq en Nokia Siemens Networks blijven bestaan. Het ontwerpen van toestellen komt wel in een aparte divisie: Design. Dat komt onder leiding van Marko Ahtisaari, in 2008 spreker op Emerce Eday (video).

Stephen Elop en Steve Ballmer kondigen hun samenwerking aan:

Deel dit bericht

1 Reactie

soboer

Dit wordt weer 10 keer niks. Microsoft heeft zo een grote achterstand dat is niet meer goed te maken.
Als smartphone heb je een meerwaarde nodig:
Blackberry OS heeft ping>> reden voor succes
Apple OS heeft app store en was grondlegger hiervan
Android OS is open source en is gratis>>>

Microsoft OS heeft……….>>> ??????

Nokia is going down en hard.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond