Deel dit artikel
-

Noëlle Fischer (Blicker): ‘We zijn helemaal opnieuw begonnen’

Met Clockworks ontwikkelden Noëlle Fischer en Victor Westerwoudt slimme software om analoge meters uit te lezen. Bij een netbeheerder kwamen ze op het idee om dit via een foto te doen, en daar ligt met het nieuwe bedrijf Blicker de focus op. “Analoge meters uitlezen is moeilijker dan je denkt.”

De slimme meter rukt op, maar veertig procent van de Nederlandse huishoudens heeft nog gewoon ouderwetse gas- en stroommeters, waarvan de standen handmatig doorgegeven moeten worden. Bij het overtikken van de cijfers worden vaak fouten gemaakt. Ook gebeurt het dat de stand van de verkeerde meter wordt doorgegeven. Fischer en Westerwoudt ontwikkelden software die daar een eind aan maakt. Naast de meterstand kan de toepassing dan ook het merk, model en meternummer aflezen. Dit scheelt een hoop administratiewerk en kosten, omdat klanten of netbeheerders alleen maar een fotootje van de meter hoeven te maken.

Clockworks werd in 2017 opgericht door Fischer en Westerwoudt. Zij kennen elkaar van onderzoeksinstituut TNO. Op de afdeling Intelligent Imaging werkten ze aan nieuwe beeldherkenningstechnieken op basis van kunstmatige intelligentie. “Voor Clockworks zijn we helemaal opnieuw begonnen.”

Overstap
Ze hebben enige tijd nodig gehad om te bepalen waar ze de beeldherkenning voor wilden inzetten. Naast gas- of elektriciteitsmeters, kan de technologie in principe ook worden gebruikt voor het uitlezen van analoge thermometers en weegschalen. Of van de biermeter in bars, waarvan de standen nog altijd telefonisch worden doorgegeven.

Bij een netbeheerder kwamen ze op het idee om via een foto de meters automatisch uit te lezen en daar ligt nu met Blicker de focus op. Het uitlezen lijkt op het eerste gezicht eenvoudig, maar is dat allerminst, verzekert Fischer. “Je hebt meters met gebroken of vervuild glas. Of ze staan in donkere kasten of op plekken waar je niet goed bij kunt komen.”

De software is volgens de beide oprichters inmiddels zo goed als een menselijke ‘meterexpert’, omdat de herkenning is gebaseerd op miljoenen voorbeeldfoto’s van allerlei meters.

Als straks iedere woning een slimme meter heeft, hoeft het uitlezen per foto uiteraard niet meer, maar het duurt nog tientallen jaren voordat bijvoorbeeld ook waterbedrijven wereldwijd de overstap maken naar slimme meters.

Zuid-Afrika
Bedrijven waren aanvankelijk niet erg genegen om aan testen mee te weken. Vanwege gestroomlijnde processen waarin zij geen interventie wilden. Nu wordt daar anders over gedacht. Inmiddels zijn succesvolle pilots gedraaid met netbeheerder Stedin en Brabant Water.

Blicker gaat niet leveren aan de eindconsument. Energiemaatschappijen en netbeheerders kunnen zelf bepalen of ze de technologie als een app of op een andere manier willen aanbieden.

Intussen is er wereldwijde interesse vanuit onder meer Turkije, India, Indonesië, Zuid-Afrika en Australië. Afgezien van een converteerbare lening van driehonderdduizend euro heeft Blicker dankzij betalende klanten tot nu toe zelf de broek kunnen ophouden en wil zo ook de internationale markt op. Fischer: “We moeten nog bepalen of we zelf gaan verkopen, of via verkooppartners. De internationale expansie gaat hoe dan ook door.”

Foto: Vincent Boon (in opdracht  van Emerce)

* Dit artikel is eerder gepubliceerd in het decembernummer van Emerce Magazine #175.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond